Moet Tim zijn nieuwe klas over zijn overleden vader vertellen?

Tim is 12 en zit in groep 8. Zijn dilemma is of hij op de middelbare school al de eerste dag moet vertellen dat zijn vader is overleden. Of dat hij eerst zijn klasgenoten wat beter moet leren kennen.

Een panel van twaalf kinderen denkt mee met zijn dilemma en geeft advies.

Tim was 7 toen zijn vader overleed. Ze deden altijd heel veel met elkaar en Tim denkt nog vaak aan hem. Nu is hij bang dat als hij het in zijn nieuwe klas vertelt ze raar zullen reageren of allemaal vragen gaan stellen. Zou het niet beter zijn als hij eerst wat vriendjes heeft gemaakt en het dan heel voorzichtig aan hen vertelt?

Het panel reageert verdeeld. Sommigen lijkt het beter om het er direct over te hebben, "dan weten ze het allemaal en ben je er vanaf". Anderen voelen er meer voor om eerst de kat uit de boom te kijken.

Over de serie

Kinderen lopen tegen alle mogelijke rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken, helpen bij het vinden van de beste oplossing. Daarom is er een hulppanel in het leven geroepen. Twaalf kinderen uit heel Nederland bekijken de verhalen en denken na over de vraag wat zij zelf zouden doen in een vergelijkbare situatie.

In Wat zou jij doen? komen allerlei dilemma's ter sprake. Per aflevering vertelt een kind (10-12 jaar) in een korte documentaire wat zijn of haar probleem is. Meestal is dat een herkenbaar verhaal met verschillende kanten. Het hulppanel bekijkt het filmpje en reageert. Zo wordt duidelijk dat je op verschillende manieren naar een dilemma kunt kijken. En het nodigt de kijker uit om bij zichzelf na te gaan: Wat zou ik doen?

Regie: Anneloor van Heemstra en Nadine Kuipers.
Wat zou jij doen? is geproduceerd door CCCP in opdracht van Human.