Moet Julian vertellen dat zijn zusje Gilles de la Tourette heeft?

Lize, het zusje van Julian, heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. Daardoor maakt ze soms onwillekeurige bewegingen of harde geluiden (tics). Julians dilemma is of hij het wel of niet aan zijn klas moet vertellen.
Een panel van twaalf kinderen denkt mee met zijn dilemma en geven hem advies.

Omdat mensen niet weten dat Lize Gilles de la Tourette heeft, schrikken ze vaak van haar en kijken haar vreemd aan. Hoewel Julian het soms best irritant vindt wil hij zijn zusje beschermen voor nare reacties en aan de buitenwereld duidelijk maken dat ze er niks aan kan doen. Dat is ook de reden dat hij het aan zijn klas wil vertellen maar is hij bang dat ze hem zullen uitlachen.

De kinderen van het panel buigen zich over Julians dilemma. Moet hij het risico uitgelachen te worden voor lief nemen? Of moet hij het zijn klasgenoten zelf laten ontdekken?

Over de serie

Kinderen lopen tegen alle mogelijke rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken, helpen bij het vinden van de beste oplossing. Daarom is er een hulppanel in het leven geroepen. Twaalf kinderen uit heel Nederland bekijken de verhalen en denken na over de vraag wat zij zelf zouden doen in een vergelijkbare situatie.

In Wat zou jij doen? komen allerlei dilemma's ter sprake. Per aflevering vertelt een kind (10-12 jaar) in een korte documentaire wat zijn of haar probleem is. Meestal is dat een herkenbaar verhaal met verschillende kanten. Het hulppanel bekijkt het filmpje en reageert. Zo wordt duidelijk dat je op verschillende manieren naar een dilemma kunt kijken. En het nodigt de kijker uit om bij zichzelf na te gaan: Wat zou ik doen?

Regie: Anneloor van Heemstra en Nadine Kuipers.
Wat zou jij doen? is geproduceerd door CCCP in opdracht van Human.