Hoe moet Shiphrah een middelbare school kiezen?

Shiphrah (11) gaat na de zomer naar de brugklas, maar ze weet niet welke school ze moet kiezen. Moet ze voor het hoogste kiezen, dus het gymnasium, waar ze ook Latijn en Grieks krijgt? Of moet ze naar een creatieve school gaan waar ze havo en vwo hebben?

Shiphrah is nogal creatief en houdt van schilderen en tekenen. Maar ze is ook heel leergierig. Ze vraagt zich af waardoor ze zich moet laten leiden bij het kiezen voor een nieuwe school. Gaat ze voor de keuze van haar ouders? Of moet ze kiezen voor de school waar ze zich het fijnst voelt? Shiphrah roept de hulp in van twee vriendinnen, van wie de een op het gym zit en de ander op een school met een cultuurprofiel. 

Ook het panel buigt zich over de vraag hoe je tot een keuze moet komen. Kijk je naar  waar je vriendinnen naartoe gaan? Of waar je ouders voor kiezen? "Mijn ouders mogen wel advies geven, maar ik wil zelf de beslissing nemen.” Hou je rekening met wat je eventueel later wil worden? 

Over de serie

Kinderen lopen tegen alle mogelijke rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken, helpen bij het vinden van de beste oplossing. Daarom is er een hulppanel in het leven geroepen. Twaalf kinderen uit heel Nederland bekijken de verhalen en denken na over de vraag wat zij zelf zouden doen in een vergelijkbare situatie.

In Wat zou jij doen? komen allerlei dilemma's ter sprake. Per aflevering vertelt een kind (10-12 jaar) in een korte documentaire wat zijn of haar probleem is. Meestal is dat een herkenbaar verhaal met verschillende kanten. Het hulppanel bekijkt het filmpje en reageert. Zo wordt duidelijk dat je op verschillende manieren naar een dilemma kunt kijken. En het nodigt de kijker uit om bij zichzelf na te gaan: Wat zou ik doen?

Regie: Anneloor van Heemstra en Nadine Kuipers.
Wat zou jij doen? is geproduceerd door CCCP in opdracht van Human.