Mardjan Seighali vluchtte in 1990 voor het gewelddadige regime van Iran. Dertig jaar later is ze voorzitter van het Humanistisch Verbond, en verschijnt haar indrukwekkende levensverhaal in boekvorm. HUMAN sprak met Seighali over vrijheid, gelijkheid, kansen en humanisme. Onder vrienden van HUMAN verloten wij acht exemplaren van het boek dat ze samen met Job Hulsman schreef.

Mardjan Seighali in het interview:

"Ik heb geen heimwee (naar Iran), maar ik vind het land mooi. Het systeem vind ik fout. En dat systeem is nog altijd aan de macht. Ik ben daarvoor gevlucht, dus ik zal - zolang dat systeem aan de macht is - niet teruggaan. Bovendien ben ik er niet zeker van dat ik dan ook weer het land zou kunnen verlaten. (...) Als ik dood mag gaan voor mijn vrijheid, dan maar dood. Ik ben niet roekeloos, maar tot hoever laat je je de mond snoeren?"

"Is dat niet wat een dictatuur wil bereiken: heersen over je leven en gedachten, een leven lang, zelfs wanneer je op de vlucht staat," zo schrijft ze in Tot op de Dag.

Tot op de Dag

Mardjan Seighali met Job Hulsman

Als Mardjan Seighali op haar zesentwintigste in Nederland aankomt besluit ze alles op alles te zetten om haar leven alsnog zin en betekenis te geven. Ook al zijn de herinneringen aan de Iraanse gevangenis en het militaire elitekorps van Khomeini vers, Mardjan wil niet dat ze haar toekomst beïnvloeden. Ze laat zich door niets en niemand tegenhouden en stort zich op haar nieuwe leven. Tot ze erachter komt dat de zwarte bladzijden zich niet laten wissen. 

In Tot op de Dag opent Seighali jaren na dato – ‘met volle overtuiging en gemengde gevoelens’ – het boek dat ze tot nu toe zorgvuldig voor zichzelf en de buitenwereld gesloten hield. Samen met schrijver en journalist Job Hulsman schreef ze een intiem en hoopgevend boek over volwassenwording, identiteit en een grens-overstijgende liefde.