Terwijl het aantal mensen dat leeft onder de armoedegrens de komende jaren naar schatting toeneemt tot ruim 800 miljoen, groeide het vermogen van de 500 rijkste mensen op aarde tot 7,6 biljoen dollar. Wij spraken politiek filosoof Dick Timmer over de vraag of die extreme rijkdom moreel te rechtvaardigen is. En hij tipt het boek Rijkdom - Hoeveel Ongelijkheid is nog Verantwoord? Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf exemplaren.
Doe mee en win het boek
Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf exemplaren van Rijkdom - Hoeveel Ongelijkheid is nog Verantwoord? van filosoof Ingrid Robeyns. Doe mee via dit formulier. Reageer voor 4 november om kans te maken.
Door mee te doen ga je akkoord met de spelvoorwaarden en privacyverklaring.
Nog geen vriend van HUMAN? Meld je aan en profiteer van alle voordelen. Weet je niet zeker of je al vriend bent? Controleer het hier.
Rijkdom - Hoeveel Ongelijkheid is nog Verantwoord?
In 2018 ging Jeff Bezos, de oprichter van Amazon.com, als eerste mens over de honderd-miljard-dollar-grens. De inkomensverschillen worden wereldwijd groter. Steeds meer geld wordt door steeds minder mensen verdiend.
Maar is het erg dat sommigen zoveel hebben en anderen niet? Volgens Ingrid Robeyns zijn die extreme verschillen schadelijk voor mens en maatschappij. In Rijkdom herleest ze Aristoteles en laat ze zien dat er grenzen zijn aan hoeveel ongelijkheid een maatschappij kan verdragen. Extreme rijkdom is een gevaar voor de democratie, is niet te verzoenen met onze ecologische plichten en leidt tot een onrechtvaardige verdeling van welvaart. Extreme rijkdom is veel minder onschuldig dan we misschien wel denken.