Toen Mark Rutte zijn eerste corona-persconferentie hield, stond gebarentolk Irma Sluis nog niet aan zijn zijde. Het was Rick Brink in zijn officieuze rol als minister van Gehandicaptenzaken die daar verandering in bracht. HUMAN sprak hem over de coronacrisis, de banenmarkt voor mensen met een beperking en hij tipt het boek Licht in de Tunnel van Marc de Hond. Wij verloten onder vrienden vijf exemplaren van dit boek.

Over Licht in de Tunnel zegt Brink:

"Het boek van Marc kan een houvast bieden aan mensen. De drive en de missie die Marc had, deelde ik met hem. Marc streed tegen beeldvorming, daarover sprak hij ook in reportage bij EenVandaag waar wij allebei inzitten. Als je zo’n drive hebt en zo veel tegenslagen hebt meegemaakt maar elke keer licht blijft zien aan het einde van de tunnel, dat is natuurlijk fantastisch."

Licht in de Tunnel

Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer beter zou worden, maar dat geheimhielden voor hun gasten.