Een wereld in crisis en overheden die hun macht op ongekende wijze uitbreiden. Dan is het van belang om te weten hoe macht werkt. We spreken filosoof Tinneke Beeckman over macht en tegenmacht, burgerlijke ongehoorzaamheid en verdeeldheid in de samenleving. En ze vertelt welk boek je nu moet lezen: Het Rechtvaardigheidsgevoel van Jonathan Haidt. Onder vrienden verloten we vijf exemplaren.

Over Het Rechtvaardigheidsgevoel zegt Beeckman:

"In deze tijd moeten we ons bewust blijven van de pluraliteit van idealen: dat de politieke voorkeuren van mensen voortkomen uit hun verschillende morele intuïties. Haidt laat dat zien in zijn boek. Het is belangrijk dat je ondanks verschillen, de legitimiteit van een ander blijft erkennen. (...) Het helpt je begrijpen waarom mensen overtuigd zijn van hun eigen gelijk."

Doe mee en win het boek

Onder vrienden van HUMAN verloten we vijf exemplaren van Het Rechtvaardigheidsgevoel. Deze winactie is afgelopen

Door mee te doen ga je akkoord met de spelvoorwaarden en privacyverklaring.

Nog geen vriend van HUMAN? Meld je aan en profiteer van alle voordelen. Weet je niet zeker of je al vriend bent? Controleer het hier.

Het Rechtvaardigheidsgevoel

Waarom zijn conservatieve en progressieve mensen het zo oneens over politiek en religie? Volgens sociaal psycholoog Jonathan Haidt ligt dit aan de manier waarop het brein werkt. Conservatieven en progressieven vinden instinctief verschillende waarden belangrijk. Deze waarden verbinden ons met een gemeenschap, maar verblinden ons tegelijk voor het standpunt van de ander. Volgens Haidt is kennis van dit proces het begin om dichter bij elkaar te komen.