Hajar Alariachi (31) is presentatrice. Ze werd bekend met De Meiden van Halal, waar ze praatte met andersdenkenden. De discussie met Hans Teeuwen werd in 2007 uitgeroepen tot tv-fragment van het jaar.

Stad
Amsterdam

Levensmotto
Rijkdom is niet veel bezitten, rijkdom is jezelf zijn.

Is succes een keuze?
Dat ligt eraan hoe je succes definieert. Voor mij is succes je eigen doelen bereiken. Een doel kan een opdracht zijn die je wilt voltooien. Bereiken wat je altijd wilde bereiken. Maar soms doe je alles wat je kunt om dat succes te bereiken en blijkt het onmogelijk. Dat betekent volgens mij dat succes niet altijd een keuze is. Ik geloof in God, en soms heeft God een ander plan voor je dan het bovengenoemde succes te behalen. Zoals men vaak zegt: sometimes the odds are not in your favor.

Zijn mensen gelijk?
Ja, mensen zijn gelijk. Het probleem is alleen dat iedereen een ander idee van gelijkheid heeft. En mensen linken 'gelijk' vaak aan 'verdiend' of 'waardig'. In deze wereld zijn we niet allemaal gelijk. Mannen zijn niet gelijk aan vrouwen, wit is niet gelijk aan zwart, gelovig is niet gelijk aan ongelovig, rijk is niet gelijk aan arm, want ze worden niet allemaal gelijk behandeld. Elk mens heeft zijn eigen prijskaartje en mensen worden in groepen ingedeeld. Deze groepen hebben niet allemaal gelijke kansen door hun afkomst, religie, achtergrond, huidskleur en bekwaamheid.

Zou je helpen om oorlogsvluchtelingen illegaal naar Europa te laten vluchten?
Als ik een gevluchte familie op straat zou aantreffen, zou ik alles doen wat ik kan om ze te helpen. Ik zou ze zelfs bij mij thuis uitnodigen en helpen met asiel aanvragen, als dat nodig was. De reden dat ik ze zou helpen is dat als Nederland een oorlogsgebied was, ik heel dankbaar zou zijn als iemand me een veiliger land in zou helpen.

Stel: van de overheid mag je enkel een smartphone bezitten op één voorwaarde. De overheid heeft toegang tot al je data. Zou je die smartphone kopen?
Nee, dat zou ik niet doen. Het is niet dat ik iets te verbergen heb, maar het feit dat de overheid alles van me wil weten vind ik angstaanjagend. Dat zou betekenen dat alles wat ik weet, zij ook weten. De vragen die ik zou stellen zijn: Wat gaan ze doen met al die informatie? Ik zou liever een normale mobiele telefoon hebben dan een smartphone.