Met het oog op het thema tijd heeft Stine Jensen speciaal voor u een selectie gemaakt uit programma’s die Human de afgelopen jaren heeft uitgezonden. Zij koos voor En Hun Kind's Kinderen uit de serie Life is Beautiful en het gesprek van Wim Brands met René Gude. Daarnaast is haar laatste videoblog hier terug te zien.

Life is Beautiful- En HUN kind's kinderen

Life is Beautiful is een serie korte films met elk een adagium van Erasmus als uitgangspunt. Erasmus verzamelde meer dan drieduizend adagia, zinnen die tot de verbeelding spreken en te denken geven. Zelf noemde hij het 'kleine edelstenen'. Hij ontleende ze aan de Griekse en Latijnse oudheid, vertaalde ze en maakte ze voor een breder publiek toegankelijk.

​"Een prachtig, leerzaam en interessant gesprek tussen twee mannen over de dood. Beiden zijn er niet meer."​

Stine over het gesprek van Wim Brands met René Gude

Wim Brands in gesprek met René Gude

In april 2011 hoort René Gude dat hij nog maar twee jaar te leven heeft, de botkanker eist zijn tol. Gude realiseert zich dat je - hoe dan ook - leeft alsof je leven oneindig is. “Dat blijf je doen. Je zou denken dat je in zo’n situatie schoon schip maakt met onnozele pietluttigheden, maar dat is niet zo. Je blijft onbeperkt door tobben met kleine dingen.”

Volgens Gude biedt filosofie troost. De sceptici bijvoorbeeld, zoals Pyrrho van Elis, leren ons leven met onzekerheid. “Ik ben ervan overtuigd dat iedere voorstelling die wij van de dood maken een verkeerde, een verstandelijke voorstelling van zaken is, want niemand heeft daar zelf ervaring mee.”

Het eerste gesprek eindigt met het uitspreken van het verlangen van Gude naar een ontwerp van een bemoedigend wereldbeeld. En daar gaat het in het tweede gesprek verder. Ook komt de vraag aan de orde of filosofie nuttig is. Ja! antwoordt Gude vol overtuiging. “Filosofie is heel nuttig. Al was het alleen al om te helpen warhoofderigheid tegen te gaan.”

Videoblog Stine - Mijn agenda

Stine kijkt in deze videoblog terug op de uitzending Dus Ik Ben.. mijn agenda. Ze vertelt over een spannend bezoek aan de sjamanen, wat niet de uitzending haalde.