Stine Jensen en Frank Meester hebben naar aanleiding van de theaterspecial Het opvoedcircus een aantal programma’s, documentaires, lezingen en artikelen geselecteerd. Bekijk hun keuze op deze pagina.

Lezing Daan Roovers

Filosoof Daan Roovers worstelt met de opvoeding van haar twee kinderen. 'Waartoe voeden we op?', vraagt ze zich af? En: 'Wat heeft de Duitse filosoof Immanuel Kant over het onderwerp te zeggen?'

Human Doc: Het Wilde Westen

Verscholen in een park in het multiculturele Amsterdam-West bevindt zich bouwspeelplaats 't Landje. Elke dag staan dezelfde kinderen er te dringen voor het hek. Natuurlijk vanwege alle speelmogelijkheden en de loslopende dieren, maar ook omdat ze thuis weinig te zoeken hebben. Hier bouwen ze hun eigen hut, krijgen ze een luisterend oor en voelen ze zich vrij. Soms moet er ook hard worden ingegrepen, want hoe paradijselijk het ook lijkt, 't Landje is ook net de echte wereld. Er wordt gestolen, spullen worden vernield, er ontstaan ruzies of er moet iemand getroost worden. Ondanks alles voelen de kinderen zich er thuis.

Human Doc: Help! Een homo in de klas

In de documentaire Help! Een homo in de klas worden enkele voorlichters van het COC een jaar lang gevolgd en zien we hoe de huidige generatie middelbare scholieren denkt over homoseksualiteit. Homoseksualiteit blijkt nog steeds een erg gevoelig onderwerp.

 

"Actueler dan ooit. Hoe praat je er met kinderen van diverse achtergronden over. Documentairemaker Doesjka van Hoogdalem volgde het proces."

Stine over Help! Een homo in de klas

Duivelse dilemma's Geloven

In 'Geloven' confronteert regiseur Mijke de Jong een vrijgevochten vrouw (Elsie de Brauw), die zich van het geloof van haar jeugd heeft bevrijd en vindt dat iedereen zelf moet kunnen beslissen over zijn leven, met de keuze van haar dochter om moslima te worden en voortaan gesluierd door het leven te gaan. Zal de moeder haar diepe overtuiging trouw blijven als ze haar dochter dreigt te verliezen aan een streng geloof? 

Dus Ik Ben...een goede opvoeder

Behalve filosoof, programmamaker, schrijver en docent is Stine moeder van de zesjarige Vicky. Ze hebben het vaak erg gezellig samen, hoewel ze de laatste tijd steeds vaker in een machtsstrijd verwikkeld raken. Een duidelijke opvoedmethode heeft Stine niet en ze vraagt zich regelmatig af: Doe ik het wel goed? Hoe weet je nou of je een goede moeder bent?