Sprekend Nederland

Een film van John Appel

Sprekend Nederland is een portret van Nederland aan de hand van toespraken op bruiloften, partijen, begrafenissen, openbare manifestaties, politieke bijeenkomsten en protestmarsen. De film is een caleidoscoop van speeches en situaties waarin de tijdgeest anno nu wordt gevangen: van een volkskroeg tot het Koninklijk Paleis en van het kampioensfeest van Feyenoord tot de dood van een 100-jarige Antilliaanse vrouw. Soms ligt de aandacht op de spreker achter de microfoon en op andere momenten ligt de focus op het publiek dat naar de toespraak luistert. De film laat zien hoe Nederland haar geluk viert en tradities voortzet, maar ook hoe ons land verdeeld is in allerlei clubjes waarbinnen men zich geborgen voelt. Een multicultureel land dat nog steeds lijkt te moeten wennen aan het feit dat het multicultureel ís en niet precies weet hoe men met de nieuwkomers moet omgaan. Een rijk en welvarend land dat niettemin laveert tussen verwarring en hoop.

De film opent met de naturalisatieceremonie van nieuwe Nederlanders die hun paspoort krijgen en hun trouw aan de Nederlandse grondwet beloven. En eindigt met de diploma-uitreiking van middelbare scholieren die vol goede moed op weg zijn naar een nieuw fase in hun leven. Daartussen in is er een rijk scala aan scènes die op een soms ontroerende manier de kijker de vraag voorhouden: in wat voor land woon ik eigenlijk?

De film is een coproductie van KV Films en Human en is tot stand gekomen met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het CoBO fonds, in het kader van Teledoc.

Nederlands Filmfestival

SPREKEND NEDERLAND in première op het Nederlands Film Festival 2018

Het Nederlands Film Festival (NFF) vertoonde eerder tientallen documentaires van maker John Appel, waaronder The Last Victory, The Player, Wrong Time, Wrong Place en André Hazes - Zij gelooft in mij. Over de première van zijn documentaire Sprekend Nederland vertelt John Appel: 'De film laat een welvarend land zien dat zijn geluk viert én zijn onvrede ventileert onder het motto: ik zeg, dus ik ben.'

Claire van Daal, programmeur film en televisie bij het Nederlands Film Festival: 'De vorm die John Appel koos voor zijn nieuwste documentaire is uitermate origineel. Ik kijk naar mensen in hun angsten en krachten. Ik zie de hoop die totaal verschillende mensen verbindt tijdens de doop, verwachtingen die uiteenlopende 18-jarigen delen bij hun eindexamen, angst waarin mensen elkaar ophitsen, trots die door iedereen wordt gevoeld als je je verjaardag mag vieren met de koning en koningin. Nederland op z’n aller breedst en z’n aller smalst. Oer-Hollands blijkt een breed begrip in Sprekend Nederland.'

Sprekend Nederland gaat op het Nederlands Film Festival in première op:
29 september om 20:30 uur in de Stadsschouwburg in Utrecht.

VOLG HUMAN