Sprekend Nederland

Documentairemaker John Appel

Een film van John Appel

Sprekend Nederland is een portret van Nederland waarin aan de hand van toespraken op bruiloften en partijen, maar ook bij protestmarsen en allerlei openbare manifestaties de tijdgeest van nu wordt gevangen. De film laat een multicultureel land zien dat nog steeds lijkt te moeten wennen aan het feit dat het multicultureel ís. Waarin men zich bedreigd voelt door de komst van nieuwkomers. De vraag is: waar zijn we eigenlijk bang voor? Is het niet vooral de angst om ons geluk kwijt te raken, de angst voor het onbekende?

We zien een land dat in allerlei clubjes verdeeld is, waarbij iedereen letterlijk en figuurlijk voor eigen parochie lijkt te prediken. Binnen al die clubjes is iedereen verenigd en veilig, maar tegelijkertijd sluit men zo ook de ander uit. De film opent met de naturalisatieceremonie van nieuwe Nederlanders die hun paspoort krijgen en hun trouw aan de Nederlandse grondwet beloven. En eindigt met de diploma-uitreiking van middelbare scholieren op weg naar een nieuw fase in hun leven. Daartussen in is er een kaleidoscoop aan scènes – van volkskroeg tot Koninklijk Paleis – die op een onhutsende en soms ontroerende manier de kijker met de vraag confronteren: wil ik eigenlijk wel in dit land wonen?


De film is een coproductie van KV Films en Human en is tot stand gekomen met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het CoBO fonds, in het kader van Teledoc.

SPREKEND NEDERLAND in première op het Nederlands Film Festival 2018

Het Nederlands Film Festival vertoonde eerder tientallen documentaires van maker John Appel, waaronder The Last Victory, The Player, Wrong Time, Wrong Place en André Hazes - Zij gelooft in mij. Over de première van zijn documentaire Sprekend Nederland vertelt John Appel: 'De film laat een welvarend land zien dat zijn geluk viert én zijn onvrede ventileert onder het motto: ik zeg, dus ik ben.'

Claire van Daal, programmeur film en televisie bij het Nederlands Film Festival: 'De vorm die John Appel koos voor zijn nieuwste documentaire is uitermate origineel. Ik kijk naar mensen in hun angsten en krachten. Ik zie de hoop die totaal verschillende mensen verbindt tijdens de doop, verwachtingen die uiteenlopende 18-jarigen delen bij hun eindexamen, angst waarin mensen elkaar ophitsen, trots die door iedereen wordt gevoeld als je je verjaardag mag vieren met de koning en koningin. Nederland op z’n aller breedst en z’n aller smalst. Oer-Hollands blijkt een breed begrip in Sprekend Nederland.'