Sprekend Nederland

Een film van John Appel

Sprekend Nederland is een portret van Nederland waarin aan de hand van toespraken op bruiloften en partijen, maar ook bij protestmarsen en allerlei openbare manifestaties de huidige tijdgeest van nu wordt gevangen. De film laat een multicultureel land zien dat nog steeds lijkt te moeten wennen aan het feit dat het multicultureel ís. Waarin men zich bedreigd voelt door de komst van nieuwkomersDe vraag is: waar zijn we eigenlijk bang voor? Is het niet vooral de angst om ons geluk kwijt te raken, de angst voor het onbekende?

We zien een land dat in allerlei clubjes verdeeld is, waarbij iedereen letterlijk en figuurlijk voor eigen parochie lijkt te prediken. Binnen al die clubjes is iedereen verenigd en veilig, maar tegelijkertijd sluit men zo ook de ander uit. De film opent met de naturalisatieceremonie van nieuwe Nederlanders die hun paspoort krijgen en hun trouw aan de Nederlandse grondwet beloven. En eindigt met de diploma-uitreiking van middelbare scholieren op weg naar een nieuwe fase in hun leven. Daartussendoor zien we een caleidoscoop aan scènes - van volkskroeg tot Koninklijk Paleis - die op een onthutsende en soms ontroerende manier de kijker met de vraag confronteert: wil ik eigenlijk wel in dit land wonen?

John Appel maakte veelbekroonde documentaires zoals Wrong Time Wrong Place, The Player, The Last Victory en de bioscoophits Johnny Meijer en André Hazes - Zij gelooft in mij, de best bezochte documentaire in de Nederlandse bioscopen van de afgelopen zestig jaar. Over Sprekend Nederland: “De film laat een welvarend land zien dat haar geluk viert én haar onvrede ventileert onder het motto: ik zeg, dus ik ben.”

De Teledoc Sprekend Nederland is een coproductie van KVFILMS en HUMAN, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

Columns bij de film

Nederlands Filmfestival

SPREKEND NEDERLAND is in première gegaan op het Nederlands Film Festival 2018

Het Nederlands Film Festival (NFF) vertoonde eerder tientallen documentaires van maker John Appel, waaronder The Last Victory, The Player, Wrong Time, Wrong Place en André Hazes - Zij gelooft in mij. Over de première van zijn documentaire Sprekend Nederland vertelt John Appel: 'De film laat een welvarend land zien dat zijn geluk viert én zijn onvrede ventileert onder het motto: ik zeg, dus ik ben.'

Claire van Daal, programmeur film en televisie bij het Nederlands Film Festival: 'De vorm die John Appel koos voor zijn nieuwste documentaire is uitermate origineel. Ik kijk naar mensen in hun angsten en krachten. Ik zie de hoop die totaal verschillende mensen verbindt tijdens de doop, verwachtingen die uiteenlopende 18-jarigen delen bij hun eindexamen, angst waarin mensen elkaar ophitsen, trots die door iedereen wordt gevoeld als je je verjaardag mag vieren met de koning en koningin. Nederland op z’n aller breedst en z’n aller smalst. Oer-Hollands blijkt een breed begrip in Sprekend Nederland.'

Volg HUMAN