Kroniek van een mythe

De pokerface

Kroniek van een mythe

De pokerface

Of is het waargebeurde verhaal over Claude Eatherly dat van de man met de vele namen en gezichten: Robert, Bob, Buck, Skipper, Claude en Eatherly? De man met het pokerface. "He had a blank expression that never changed. You couldn’t guess his hand." Aldus Kenny Wey, de maat waarmee Eatherly het langste vloog.

Claude Eatherly is niet van plan genoegen te nemen met de marginale rol die de geschiedenis voor hem in petto heeft. "If you eat caviar long enough and they take it from you, you're not to happy. I think he sort of took the other end of the stick."

Eatherly zoekt aandacht, en aandacht krijgt hij. Van politie, justitie en geheime diensten voor zijn betrokkenheid bij een geheime bomaanslag op Havana, voor het vervalsen van cheques en voor zijn zinloze overvallen op winkels en postkantoren. Van psychiaters na zelfmoordpogingen, en uiteindelijk van journalisten, filmmakers, schrijvers en filosofen. De pokerface die zichzelf liet zien als een vredesboodschapper wordt eindelijk ontmaskerd. "All those idiots over in Europe! He was no peacenick!" Of toch?

In 1978 overlijdt Claude R. Eatherly aan de keelkanker die hem de laatste jaren van zijn leven het zwijgen heeft opgelegd. Hij wordt met militaire eer begraven op de Veterans Graveyard in Houston. Journalist Ray Bell herinnert zich nog het persbericht van één van de grootste persbureaus: “They said the ‘Hiroshima pilot’ had died! That was United Press! The myth remained untill the day he died."