Argos

Ruzie in het VUmc deel 3

Argos

Ruzie in het VUmc deel 3

Onderzoeksjournalistiek met onthullende reportages en met de nieuwsrubriek Onjoradio, waarin aandacht voor successen en mislukkingenbij journalistieke onderzoeksprojecten.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Argos: Ruzie in het VUmc deel 3

vanaf 00:15:17

Longarts Piet Postmus hoort aanstaande dinsdag de uitspraak in het kort geding dat hij heeft aangespannen tegen zijn werkgever het VU Medisch centrum. Postmus eist terugkeer als hoofd van zijn afdeling longziekten. Het is het zoveelste hoofdstuk in het verhaal over de ruziënde artsen in dat academisch ziekenhuis. Postmus en zijn collega, longchirurg Rick Paul hebben daarin inmiddels de rol van klokkenluider gekregen. En daar loopt het meestal slecht mee af. Klopt dat imago? Zijn zij de koene klokkenluiders die in het belang van hun patiënten misstanden aan de kaak stellen? Of zijn zij evengoed partij in een uit de hand gelopen conflict tussen ego’s en belangen? Wat is de rol van Inspectie? Argos, opnieuw over het VUmc, over ruziënde artsen, vreemde besluiten en weer een sterfgeval dat niet is gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Euro-onderzoeksjournalistiek onder de maat

vanaf 00:45:00

De eurocrisis is in volle gang en iedere Europeaan voelt de gevolgen daarvan in zijn of haar portemonnee. Toch is Europa als onderwerp nog steeds niet doorgedrongen tot het hart van de (onderzoeks) journalistiek in de Europese lidstaten. Hoe kan dat en wat moet er gebeuren om de ‘vierde macht’ die de journalistiek van oudsher is ook effectief te maken in de controle van de Europese macht-structuren? Onderzoeksjournalist Margo Smit zocht het uit en schreef er een lijvig rapport over, in opdracht van het anti-fraudecomite van het Europese Parlement. Te gast zijn Margo Smit en Europarlementarier voor GroenLinks, Judith Sargentini.