Hoe nu verder na een scheiding? Er ligt geen vaste blauwdruk klaar, hoe vul je dat 'nahuwelijk' in? Welke relatie- en woonvormen ontstaan er?

Filosoof Coen Simon, zelf gescheiden, vertelt over zijn kanteling in het denken over co-ouderschap: hij wil af van de term ‘gebroken gezin’. Paul van der Most vertelt over zijn initiatief Parentshouses, een tijdelijk verblijf voor mensen die na hun scheiding op adem moeten komen. Als kind van gescheiden ouders ervoer Nathalie van Wees dat de samenleving nog niet klaar is voor de golf echtscheidingen. Daarom ontwierp ze een woonvorm voor alleenstaande ouders met plekken waar je elkaar ongedwongen tegen het lijf loopt. Alice Somer besloot met haar ex en diens nieuwe partner op een boerderij te gaan wonen. Stine en haar ex Jaime bespreken de vorm die zij gekozen hebben.

Abonneer je op Scheiden met Stine via

RSS  ►Apple  ►Spotify of ►Google Podcasts

Gasten in deze aflevering

Coen Simon

Coen Simon is vader, schrijver, filosoof en hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Zijn essays in NRC, Trouw en De Correspondent zijn spraakmakend in het publieke debat. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten We Alles. De jury schreef daarover: "In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven."

Alice Somer

Alice Somer woont ruim vijf jaar samen met haar huidige partner Lidy. Direct naast hen wonen hun eerdere liefdespartners die samen ook een stel vormen. Omdat ze elkaar zo goed kennen en nog altijd soulmates zijn, besloten ze met elkaar een nieuw avontuur aan te gaan. Ze verruilden de hoofdstad voor een leven midden in de natuur en nu wonen ze alle vier in dezelfde royale boerderij in Drenthe. Door te kijken naar wat er wél is overgebleven na het beëindigen van hun liefdesrelaties, kiezen ze ervoor te leven vanuit overvloed.

Nathalie van Wees

Toen Nathalie van Wees elf jaar was, zijn haar ouders gescheiden. Doordeweeks woonde ze bij haar moeder in Uithoorn en in het weekend bij haar vader in Amstelveen. Jaren later, tijdens haar Master Architecture, koos ze er voor haar afstudeeropdracht voor om woningen te ontwerpen voor de doelgroep ‘scheidende gezinnen’.

Paul van der Most

Paul van der Most is directeur van de Stichting Parentshouses Amersfoort en vader van 2 volwassen kinderen. Na zijn werk in het bedrijfsleven is hij gepassioneerd geraakt door het lot van kinderen in scheidingssituaties. Zijn eigen scheiding heeft inspiratie gegeven om in zijn huidige woonplaats de Stichting op en uit te bouwen. Verder is hij bestuurder van de landelijke stichting Parentshouses Nederland, zodat hij andere burgerlijke intiatiefnemers kan ondersteunen bij het opzetten van hun eigen lokale Parentshouses.

Verdieping bij deze aflevering