Wat is de beste opvoedmethode? Wat wil je doorgeven uit je eigen jeugd en wat juist niet? Dat is het onderwerp van de Socrateslezing van Özcan Akyol en Anna van den Breemer op maandag 2 december.

Nu Özcan en Anna samen een gezin vormen denken ze na over welke waarden ze hun dochter en zoon willen meegeven. En dat is niet eenvoudig. Het ouderschap maakt onzeker. 

In de Socrateslezing op 2 december buigt het stel – en ouders van hun twee kinderen – zich over de vele paradoxen en uitdagingen die het ouderschap kent door theorie af te wisselen met de praktijk, hun eigen gezinsleven. Waar zij voor pleiten: laat je kind kennismaken met mensen buiten de eigen bubbel – durf als ouder te twijfelen.

De Socrateslezing wordt georganiseerd door het Humanistisch Verbond. Het geeft commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief. Voor meer informatie bezoek de website van de Socrateslezing.

Datum: maandag 2 december 2019
Tijd: 19:30 uur: ontvangst. 20:00 - 21:30 uur: lezing & programma
Locatie: Het Nationale Theater | Koninklijke Schouwburg, Den Haag - Google Map

Gecanceld - Verklaring Humanistisch Verbond

"Tot onze grote spijt hebben we de Socrateslezing, die komende maandag 2 december in de Koninklijke Schouwburg plaats zou vinden, gecanceld vanwege persoonlijke omstandigheden van de sprekers."

Laat je kind kennismaken met mensen buiten de eigen bubbel – Durf als ouder te twijfelen

De opvoeding van Özcan Akyol en Anna van den Breemer had niet meer kunnen verschillen. Hij groeide op in de onderklasse van Deventer, zijn ouders spraken geen Nederlands en er vielen geregeld klappen. Zij komt uit een veilig en warm middenklassengezin met ouders die lesgaven op de Vrije School in Zeist.

Hij leerde dat de wereld hard is en dat je je moet wapenen tegen mensen die niet het goede met je voorhebben. Zij leerde dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt en dat je mensen kunt vertrouwen.

Wat is de beste opvoedmethode? Wat wil je doorgeven uit je eigen jeugd en wat juist niet? Nu Özcan en Anna samen een gezin vormen denken ze na over welke waarden ze hun dochter en zoon willen meegeven. En dat is niet eenvoudig. Het ouderschap maakt onzeker. Iedereen kan jouw leven beoordelen als je iets online zet. Zo veel stellige meningen, zo veel twijfels. Je wilt je kind beschermen, maar met de perfecte Disney-opvoeding creëer je geen weerbare kinderen die zich staande zullen houden in een competitieve wereld. Hoe worden zij kritische burgers van een gezonde democratie?

Het stel weet uit eigen ervaring hoeveel je leert van iemand die anders is dan jij. Maar hoe laat je kinderen kennismaken met mensen uit andere delen van de samenleving, terwijl de maatschappij zich alleen maar meer in segregatie terugtrekt?

In De Socrateslezing buigt het koppel zich over de vele paradoxen en uitdagingen die het ouderschap kent door theorie af te wisselen met de praktijk, hun eigen gezinsleven.