Human is partner van het Nederlands Theater Festival (NTF) dat van 5 t/m 15 september plaatsvindt in Amsterdam. Als onderdeel van het NTF kun je naar een speciale versie van De Publieke Tribune.

Donderdag 5 september, 20:00u

Meer informatie over het bijwonen van deze editie in De Balie in Amsterdam vind je hier.

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Aktie Tomaat in opstand kwam tegen de vastgeroeste theaterwereld. Er was volgens hen geen ruimte voor engagement en experiment. Uit protest smeten ze met tomaten tijdens voorstellingen van het traditionele toneel. De strategie had effect. Maar inmiddels is de cultuurwereld door de overheid financieel kaal gesnoeid en lijken de weinige middelen weer naar de grote gezelschappen te gaan.

Is de toneelwereld in 2019 terug bij af? Zijn het de aloude ensembles die weer de dienst uitmaken? Is er nog voldoende ruimte voor experiment en engagement? Wat is de rol van de overheid? Of is het de macht van de markt die tegenwoordig overheerst in de theaterwereld? Is het tijd voor een nieuwe Aktie Tomaat?

Presentator Coen Verbraak gaat in gesprek met acteur Gijs Scholten van Aschat, Theatermaker Annemarie Prins, Marcus Azzini (regisseur en artistiek directeur Toneelgroep Oostpool), musicalproducent Fred Boot en Henriëtte Post (directeur Fonds Podiumkunsten). Theatermaker Greg Nottrot is onze luistervink, en denkt en praat mee vanaf de tribune.

In deze speciale offline-editie van De publieke tribune  van Human spreken theatermakers, regisseurs, beleidsmakers en publiek over het toneel van deze tijd. Aan tafel zitten de mensen die verantwoordelijkheid dragen, maar het is uiteindelijk de publieke tribune waar het om draait. Gezamenlijk wordt er gezocht naar antwoorden.

Gasten in deze editie

Gijs Scholten van Aschat

Acteur in onder meer De vloer op

Henriëtte Post

Directeur Fonds Podiumkunsten

Annemarie Prins

Theatermaker

Marcus Azzini

Regisseur en artistiek directeur bij Toneelgroep Oostpool

Fred Boot

Musicalproducent

De Luistervink

Greg Nottrot

Theatermaker