Documentaires (leeftijd 15-18 jaar)

Levenslang

Louis Hagemann werd in 2005 tot levenslang veroordeeld. In 2008 trouwde hij in de gevangenis met Jacqueline. Samen leven zij ieder apart hun leven, hij binnen en zij buiten. Hoe houden zij zichzelf en elkaar staande in deze ogenschijnlijk perspectiefloze situatie?
Een film van Carin Goeijers
Lesbrief Levenslang

Onverwacht

Regisseur Maria Ramos volgt een vrouw die onbedoeld zwanger is. Ze twijfelt of ze het kind wel of niet zal houden. De film speelt zich af in de enkele weken tussen het moment dat zij de zwangerschap ontdekt en waarop ze een definitief besluit neemt. De kijker is getuige van het intieme en pijnlijke proces van zelfonderzoek en de twijfels die haar overvallen.
Een film van Maria Ramos
Lesbrief Onverwacht

Ik laat je gaan

De zeventwintigjarige Sanne lijdt aan een borderline-persoonlijkheidsstoornis, chronische depressie en slapeloosheid. Na negen jaar intensieve behandeling zonder resultaat heeft ze besloten niet langer te willen leven. Omdat ze niemand wil traumatiseren met haar dood kiest ze voor zelfeuthanasie, een humane manier van zelfdoding. Ze brengt haar vader op de hoogte van haar doodswens om hem de kans te geven afscheid te nemen. We zien Sanne in haar laatste weken, waarin ze toeleeft naar de dag waarop ze haar lang gezochte rust zal vinden.
Een film van Kim Faber
Lesbrief Ik laat je gaan

Home

Nadat de Ivoriaanse zanger Cyriaque Kouenou een lied had gezongen dat de autoriteiten in zijn land niet beviel, werd als repercussie zijn vader vermoord. Cyriaque vluchtte naar Nederland waar hij illegaal verblijft.
Filmmaker Ramón Gieling duikt met vragen als, wat is de kijk van vluchtelingen op het bestaan, op hun verleden, heden en toekomst?, in het leven van Cyriaque. Hij volgt de Afrikaanse muzikant op zijn uitzichtloze reis door Nederland. Een reis door een niemandsland, van tentenkamp naar vluchtkerk, van verlaten kantoorgebouw naar voormalige gevangenis.
Een film van Ramón Gieling
Lesbrief Home

Oud Roze

Vaak zijn ze onzichtbaar in de samenleving en ook in de zorg: homoseksuele - 'roze' ouderen. De meesten trouwden, stichtten een gezin en moesten de schijn ophouden. Anderen vonden op latere leeftijd de liefde van hun leven.
In De Roze Salon van Humanitas vinden roze ouderen sinds een paar jaar steun en gezelligheid, en vertellen elkaar hun levensverhaal. Enkele van deze ouderen spelen samen met acteurs van het Rotterdams centrum voor theater (rcth) het theaterstuk ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’. Hun bijzondere levensverhalen zijn de basis voor de teksten van het stuk.
Een film van Eveline van Dijck
Lesbrief Oud Roze