Luister de podcast

Hoe maakbaar is je gezondheid? En wat klopt er van gezondheidsclaims van influencers, coaches en merken? De podcastserie Op je Gezondheid onderzoekt de zin en onzin van onze gezondheid. Samen met wetenschappers, dokters en andere experts, scheiden presentator, schrijfster en kok Nadia Zerouali en journalist Elsie Vermeer feiten van fictie. In twintig afleveringen laten zij zien hoe nieuwe kennis je leven, en vooral je gezondheid, positief kan beïnvloeden.

↓ Meer over Op je Gezondheid

Lees meer

Best beluisterde afleveringen

Over Op je Gezondheid

Een goede gezondheid geeft je een voorsprong of, als die ontbreekt, een achterstand. Soms zijn die startposities genetisch bepaald, maar vaak kunnen we zelf invloed uitoefenen. Op je Gezondheid volgt de levensloop van een mens, van geboorte tot dood. Nadia en Elsie bespreken met hun gasten gezondheidsdilemma’s, schetsen misverstanden en geven nieuwe inzichten.

Zo vertelt hoogleraar humane genetica Cisca Wijmenga in hoeverre je genen je gezondheid tijdens de rest van je leven bepalen. Oud gynaecoloog Cees Renckens ontleedt de kwakzalveritus en we scheiden de zin en onzin in het wilde westen van de voedingsindustrie.

Nadia Zerouali ondervond aan den lijve hoeveel invloed gezondheidsmythes kunnen hebben op het welbevinden. Tijdens een televisie-interview met Coen Verbraak kreeg ze een opvlieger en moesten de opnames worden stilgelegd. ‘Ik had het gevoel dat ik een hartaanval kreeg. Gelukkig konden we even stoppen. Als je voor de klas of aan een ziekenhuisbed staat, kan dat niet,’ vertelt ze. Terwijl het niet nodig is dat vrouwen zulke heftige overgangsklachten hebben: ‘In Nederland heerst er een taboe op hormoonbehandelingen omdat ooit uit een onderzoek zou zijn gebleken dat je daar kanker van krijgt. Maar die onderzoeksresultaten zijn verkeerd geïnterpreteerd, hoorde ik van diverse deskundigen. Sinds ik passende hormoonbehandeling krijg, is mijn leven met honderd procent vooruitgegaan.’

“De ‘betere versie van jezelf worden’, lijkt een vanzelfsprekend ideaal. Maar hoe maakbaar ben je eigenlijk," vraagt Elsie Vermeer zich af. “Ik kijk ernaar uit gezondheidsmythes te doorbreken en nieuwe informatie te vinden waar je echt wat aan hebt.”

Luister ook deze podcasts