Naast de prachtige films die getoond worden, wordt dit jaar ook een Masterclass Medialogica gegeven op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Leerlingen gaan, nadat ze de film De Veroordeling hebben gekeken, als onderzoeksjournalist aan de slag om de wisselwerking tussen media, bedrijven, politiek en publieke opinie bloot te leggen.

In samenwerking met Beeld & Geluid verzorgt HUMAN Educatie dit jaar de Masterclass Medialogica op het Movies that Matter Festival in Den Haag. De dag begint in de bioscoop, waar middelbare scholieren en mbo-studenten De Veroordeling kijken. Vol nieuwe indrukken en inzichten over de film gaan ze op pad naar het Filmhuis Den Haag waar ze de Masterclass Medialogica Media en Ethiek gaan volgen.

In de masterclass worden studenten zich bewust van de wisselwerking tussen publieke opinie, politiek en media en hoe die onze kijk op de werkelijkheid soms dramatisch beïnvloedt. Een thema dat ook in De Veroordeling duidelijk naar voren komt.

De Veroordeling

In De Veroordeling volgen we onderzoeksjournalist Bas Haan terwijl hij verslag doet van de beruchte Deventer moordzaak. De rechtszaak rondom de moord op weduwe Wittenberg verandert gaandeweg steeds meer in een nationaal mediaspektakel. Betrokken personen worden steeds meer neergezet als personages zoals 'de klusjesman' en 'de boekhouder'. De grens tussen feit en fictie vervaagt, BN'ers en media speculeren over wie de dader is en het publiek mengt zich steeds meer in de discussie. Bart Haan probeert de waarheid naar boven te halen, maar dat wordt steeds moeilijker. 

Wil je meer weten over de Deventer moordzaak en het mediacircus dat er omheen ontstond? Luister dan onze podcast: De Deventer Mediazaak.

Even geen leerling maar onderzoeksjournalist

In de masterclass Medialogica media en ethiek gaan leerlingen in groepjes als onderzoeksjournalisten aan de slag met het analyseren van een grote gebeurtenis in het nieuws. Ook gaan we in gesprek over privacy versus publiek belang, onze eigen rol en de kracht van de publieke opinie. Zo leren leerlingen hoe de werkelijkheid verdrongen kan worden door beelden, met een nieuwe werkelijkheid tot gevolg.

Mediahypes

In de Masterclass Medialogica: Mediahypes ontdekken scholieren en studenten hoe een aangespoelde bultrug kon uitgroeien tot een mediahype. Hoe ontstaat een mediahype en welke gevolgen kan het hebben?

Beeldvorming en (oorlogs)conflicten

Vertrekpunt van deze masterclass is de berichtgeving over en tijdens de dekolonisatieoorlog in voormalig Nederlands-Indië (1945-1949). Tijdens de masterclass brengen we heden en verleden samen en analyseren leerlingen een historische gebeurtenis vanuit mediaperspectief. Daarbij staan we in het bijzonder stil bij de beeldvorming die ontstaat tijdens een conflict, de kracht van propaganda en de meerwaarde van meerdere perspectieven op gebeurtenissen. Deze masterclass is ontwikkeld in samenwerking met Het Indisch Herinneringscentrum.

Het project Medialogica on Tour (met de verschillende masterclasses) wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21VSB Fonds en Fonds 1818.