Mediawijsheid 9+

In dit dossier vind je video's en lesmateriaal bij de onderwerpen als nepnieuws, privacy, sexting en cyberpesten. Het materiaal is geschikt voor de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs.

Nepnieuws: nep vs. echt

Online vs. offline wereld
Ruben houdt erg van gamen en kan behoorlijk kwaad worden als hij niet wint. Zijn moeder zegt dan vaak dat het maar een spelletje is. “Het is niet echt.” Maar daar is hij het niet mee eens. Voor hem is het echt. Samen met de denktank van Dus ik Ben Jr. gaat Ruben op zoek naar wat echt is en wat niet. Is echt alleen echt als je het met je zintuigen kunt waarnemen?

Trollen ontmaskeren en geloven in nepnieuws
Menno (16) maakt zich zorgen over de hoeveelheid nepnieuws die via social media wordt verspreid. Samen met de Denktankers bezoekt Menno Robert van der Noordaa. Robert spoort nepnieuwsberichten op en probeert de trollen die deze berichten maken te ontmaskeren. Van hem krijgen de denktankers een spoedcursus 'trollenvangen'. Op het Oostvaarders College in Almere doen de denktankers mee aan een experiment dat laat zien hoe het kan dat iedereen in andere nieuwsberichten gelooft.

Privacy, veiligheid en online identiteit

Bestaat privacy op internet?
Wat kan er nou eigenlijk misgaan met de informatie die je zelf op internet zet? Je hebt toch niks te verbergen? Zo dacht Zaid (16) er ook over, toen hij voor 3FM Tussenuur werd gekoppeld aan twee ethische hackers.

Wie ben jij volgens Google?
Google weet meer over je dan je denkt. Maar er kan een hoop onzin tussen zitten. Annegien, Zaid en andere leden van het 3FM Tussenuur-panel vullen hun eigen naam in bij Google en kijken wat er gebeurt.

 

Privacy? Online en offline na-apers [fictie]
Mirre is door Anna uit de zee gered. Mirre is haar dankbaar, maar Anna zoekt sindsdien voortdurend contact met haar en weet alles van haar. Anna is een eenzame vrouw zonder vrienden en zou het liefste zoals Mirre zijn. Anna is op zoek naar haar identiteit, maar voor Mirre voelt het alsof haar identiteit wordt gestolen en ze voelt zich aangetast in haar privacy. Lukt het Mirre haar na-aper Marieke kwijt te raken?

Lesbrief - Je bent een beetje teveel

Leerlingwerkblad - Je bent een beetje teveel

Ben je online iemand anders dan offline? [fictie]
Mirre is via een datingapp in contact gekomen met Jan. De gesprekken werden steeds vertrouwelijker. Ze hebben afgesproken in de dierentuin om elkaar voor het eerst te ontmoeten. Jan is nergens te bekennen, maar er staat wel een BN’er... Zal Mirre van haar date Jan accepteren dat hij online al maanden liegt over wie hij is? En hoe zij jou reageren als je ontdekt

Lesbrief - Ik vind je gewoon stom

Leerlingwerkblad - Ik vind je gewoon stom

Hoe waarborg je je privacy op internet?
Over privacy in een toekomst waarin we altijd bekeken worden. Hoe gedraag jij je wanneer je weet dat je bekeken wordt? De Denktankers bezoeken de zogeheten Mirror Room. Dit is een slimme ruimte waarin bezoekers, zonder dat ze dat weten, bekeken en gemeten worden. Ook gaan ze langs bij een school waar veel vloggers actief zijn. Het valt de denktankers op dat de vloggers vaak een rol spelen en zo controle houden over wat ze laten zien. En hoe zit het met de bekende vlogger Furtjuh? Is hij helemaal zichzelf? Zijn er dingen die hij nooit zou filmen? En vindt hij het niet raar dat mensen veel van hem weten terwijl hij ze niet kent?

Online en offline identiteit
Waarom maken we ons leven online leuker dan het in werkelijkheid is? Is dat om cool te lijken? Joska: “Ik weet niet waarom ik het doe, maar ik denk dat het een beetje bij social media hoort.” Waarom kun je op Facebook eigenlijk alleen kiezen uit 'vind ik leuk' en niet uit: 'vind ik moeilijk', of 'vind ik niet leuk'? Ben je online nog wel jezelf?

Online en offline identiteit
Pien zit in de klassengroepsapp en ergert zich aan de vele onzinberichten en foto's. Zal ze eruit gaan? Het kinderpanel denkt met haar mee.
Hieronder een aantal interessante, filosofische vragen om te bespreken in de klas:
- Wat is een dilemma precies?
- Heb je zelf weleens een dilemma gehad? Hoe ging je daarmee om?
- Wie kan je om hulp vragen als je zelf een dilemma hebt?
- Herken je het dilemma uit de aflevering?

Sexting en cyberpesten

De gevaren van online dating en sexting [fictie]
Aiko heeft sinds kort op social media een klik met een jongen, waarmee ze chat en foto’s uitwisselt. Ze heeft met hem afgesproken in een park. Aiko’s vader, Nasrdin, weet als ICT’er als geen ander de gevaren van Internet. Nu heeft hij een vals account gemaakt en contact gezocht met Aiko. En ze hapte…! Zal Aiko door de actie van haar vader inzien dat ze haar internetgedrag moet veranderen?

Lesbrief - Hij ging ineens foto's sturen

Leerlingwerkblad - Hij ging ineens foto's sturen

Online pesten op basis van seksualiteit [fictie]
Nils is op Twitter een haatcampagne begonnen tegen Faas, waarbij zijn homoseksualiteit het mikpunt is. Nu zitten ze in de gang van de school te wachten op een bemiddelingsgesprek. Kan Faas het Nils vergeven dat hij hem op Twitter voor gek heeft gezet?

Lesbrief - Vieze vuile homo

Leerlingwerkblad - Vieze vuile homo