Mediawijsheid 9+

Nepnieuws: nep vs. echt

Online vs. offline wereld
Ruben houdt erg van gamen en kan behoorlijk kwaad worden als hij niet wint. Zijn moeder zegt dan vaak dat het maar een spelletje is. “Het is niet echt.” Maar daar is hij het niet mee eens. Voor hem is het echt. Samen met de denktank van Dus ik Ben Jr. gaat Ruben op zoek naar wat echt is en wat niet. Is echt alleen echt als je het met je zintuigen kunt waarnemen?

Trollen ontmaskeren en geloven in nepnieuws
Menno (16) maakt zich zorgen over de hoeveelheid nepnieuws die via social media wordt verspreid. Denktankers Pratibha (15), Gideon (16), Mila (17) brengen samen met Menno een bezoek aan Robert van der Noordaa. Hij spoort nepnieuwsberichten op en probeert de trollen die deze berichten maken te ontmaskeren. Van hem krijgen de denktankers een spoedcursus 'trollenvangen'. Op het Oostvaarders College in Almere doen de denktankers mee aan een experiment dat laat zien hoe het kan dat iedereen in andere nieuwsberichten gelooft. En dat laat zien welke rol social media daarin kunnen spelen. 

Privacy, veiligheid en online identiteit

Bestaat privacy op internet?
Wat kan er nou eigenlijk misgaan met de informatie die je zelf op internet zet? Je hebt toch niks te verbergen? Zo dacht Zaid (16) er ook over, toen hij voor 3FM Tussenuur werd gekoppeld aan twee ethische hackers.

Wie ben jij volgens Google?
Google weet meer over je dan je denkt. Maar er kan een hoop onzin tussen zitten. Annegien, Zaid en andere leden van het 3FM Tussenuur-panel vullen hun eigen naam in bij Google en kijken wat er gebeurt.

 

Privacy? Online en offline na-apers [fictie]
Mirre is door Anna uit de zee gered. Mirre is haar dankbaar, maar Anna zoekt sindsdien voortdurend contact met haar en weet alles van haar. Anna is een eenzame vrouw zonder vrienden en zou het liefste zoals Mirre zijn. Anna is op zoek naar haar identiteit, maar voor Mirre voelt het alsof haar identiteit wordt gestolen en ze voelt zich aangetast in haar privacy. Lukt het Mirre haar na-aper Marieke kwijt te raken?

Lesbrief - Je bent een beetje teveel

Leerlingwerkblad - Je bent een beetje teveel

Ben je online iemand anders dan offline? [fictie]
Mirre is via een datingapp in contact gekomen met Jan. De gesprekken werden steeds vertrouwelijker. Ze hebben afgesproken in de dierentuin om elkaar voor het eerst te ontmoeten. Jan is nergens te bekennen, maar er staat wel een BN’er... Zal Mirre van haar date Jan accepteren dat hij online al maanden liegt over wie hij is? En hoe zij jou reageren als je ontdekt

Lesbrief - Ik vind je gewoon stom

Leerlingwerkblad - Ik vind je gewoon stom

Hoe waarborg je je privacy op internet?
Over privacy in een toekomst waarin we altijd bekeken worden. Hoe gedraag jij je wanneer je weet dat je bekeken wordt? Denktankers Rui, Menno, Chantel en Iris bezoeken de zogeheten Mirror Room. Dit is een slimme ruimte waarin bezoekers, zonder dat ze dat weten, bekeken en gemeten worden. Door middel van facereader-software kunnen zelfs emoties worden waargenomen. Ook gaan ze langs bij een school waar veel vloggers actief zijn. Het valt de denktankers op dat de vloggers vaak een rol spelen en zo controle houden over wat ze laten zien. En hoe zit het met de bekende vlogger Furtjuh. Is hij helemaal zichzelf? Zijn er dingen die hij nooit zou filmen? En vindt hij het niet raar dat mensen veel van hem weten terwijl hij ze niet kent?

Online en offline identiteit
Waarom maken we ons leven online leuker dan het in werkelijkheid is? Is dat om cool te lijken? Joska: “Ik weet niet waarom ik het doe, maar ik denk dat het een beetje bij social media hoort.” Waarom kun je op Facebook eigenlijk alleen kiezen uit 'vind ik leuk' en niet uit: 'vind ik moeilijk', of 'vind ik niet leuk'? Ben je online nog wel jezelf?

Sexting en cyberpesten

De gevaren van online dating en sexting [fictie]
Aiko heeft sinds kort op social media een klik met een jongen, waarmee ze chat en foto’s uitwisselt. Ze heeft met hem afgesproken in een park. Aiko’s vader, Nasrdin, weet als ICT’er als geen ander de gevaren van Internet. Nu heeft hij een vals account gemaakt en contact gezocht met Aiko. En ze hapte…! Zal Aiko door de actie van haar vader inzien dat ze haar internetgedrag moet veranderen?

Lesbrief - Hij ging ineens foto's sturen

Leerlingwerkblad - Hij ging ineens foto's sturen

Online pesten op basis van seksualiteit [fictie]
Nils is op Twitter een haatcampagne begonnen tegen Faas, waarbij zijn homoseksualiteit het mikpunt is. Nu zitten ze in de gang van de school te wachten op een bemiddelingsgesprek. Kan Faas het Nils vergeven dat hij hem op Twitter voor gek heeft gezet?

Lesbrief - Vieze vuile homo

Leerlingwerkblad - Vieze vuile homo

Extra's rondom De Vloer Op Jr.

Download hier Extra Improvisatieopdrachten van De Vloer Op Jr. en hier het Keuzemenu Creatieve Opdrachten.

Weten hoe we deze lessenserie getest hebben en waarom we op deze manier de lessen hebben opgesteld? Bekijk hier de Verantwoording.

Docent HAVO/VWO over de gehele lessenserie:
"Alle lessen die ik heb gegeven vond ik inspirerend, voor zowel docent als leerling. Op een leuke, actieve manier ben je bezig met belangrijke en maatschappelijke onderwerpen die ons allemaal aangaan. Als docent kan je je mengen in het gesprek en hoef je er niet boven te staan.

Mijn leerlingen vonden het ook leuk dat wij twee vakken met elkaar konden combineren middels dit lesprogramma. Ik geef zelf Nederlands en heb samen met mijn collega Drama deze lessen gegeven. Zo konden wij elkaar aanvullen en dat motiveerde de leerlingen hiermee aan de slag te gaan.

Naast dit alles is het leuk voor de docent om op een andere manier met de lesstof om te gaan, ook als mentor. Je leert de denkwijze van je leerlingen kennen en je ziet en hoort hoe leerlingen over bepaalde dingen denken. Dit levert veel stof op!"

Hoe mediawijs ben jij?