Burgerschap 9+

In dit dossier vind je video's en lesmateriaal bij onderwerpen als pesten, zelfontplooiing, levensbeschouwing en de multiculturele samenleving. Het materiaal is geschikt voor de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs.

Pesten

Slachtoffer van pesten of zelf pester? [fictie]
Een tijdje geleden is Tom, een klasgenoot van Teun, onder de trein gekomen. Het is onduidelijk wat er precies gebeurd is, maar Teun weet dat hij vreselijk gepest werd, maar ook niet altijd aardig tegen anderen was. De moeder van Tom zoekt naar een verklaring voor zijn dood en zoekt Teun op; de naam die regelmatig in Toms dagboek voorkomt.

Lesbrief - ze hebben Tom heel erg gepest

Leerlingwerkblad - ze hebben Tom heel erg gepest

Zelfvertrouwen na pesten
Op de middelbare school was Elisa een periode onzeker, maar door gedichten te schrijven kon ze zich uiten. Nu gebruikt ze haar eigen vorm van Spoken Word om haar verhaal te delen en anderen te inspireren om met liefde naar zichzelf te kunnen kijken.

Lesbrief - zelfvertrouwen na pesten

Leerlingwerkblad - zelfvertrouwen na pesten
 

Zijn wie je bent
Finn wil graag in meisjeskleding lopen, maar hij is bang om gepest te worden. Hoe kan hij het beste reageren?

Hieronder een aantal interessante, filosofische vragen om te bespreken in de klas:
- Wat is een dilemma precies?
- Heb je zelf weleens een dilemma gehad? Hoe ging je daarmee om?
- Wie kan je om hulp vragen als je zelf een dilemma hebt?
- Herken je het dilemma uit de aflevering?

- Ben je weleens gepest? Hoe voelde dat? Wat deed je toen?
- Heb je weleens iemand gepest? Waarom? Hoe voelde dat?
- Vind je dat Finn zich moet aanpassen, omdat hij wordt gepest? Waarom wel/waarom niet?
- Hoe kan Finn het beste op de pestkoppen reageren?
- Vind je dat iedereen eruit mag zien hoe diegene dat zelf wilt?
- Waarom wel/waarom niet?
- Wat vind je van de manier waarop Finn zijn dilemma heeft aangepakt?

Democratie: verantwoordelijkheid voor de omgeving

Hebben dieren dezelfde rechten als mensen? [fictie]
Mirre wordt door haar vader betrapt als ze een reddingsactie van dieren aan het plannen is. Proefdieren redden in het holst van de nacht is geen goede manier om op te komen voor de rechten van de dieren volgens hem. Is het bevrijden van proefdieren echt de enige oplossing voor het dierenleed? Lukt het Mirre om haar vader te overtuigen dat mensen en dieren dezelfde rechten moeten hebben?

Lesbrief - 't zijn toch levende wezens

Leerlingwerkblad - 't zijn toch levende wezens

Dieren versus mensenrechten
Over de veranderende relatie tussen mens en dier: moeten dieren in de toekomst mensenrechten krijgen? In deze aflevering hebben we een heel bijzondere passagier in de Denktank-bus: Kip Kato. De vraag aan denktankers Menno, Manal, Thomas en Sofie is of we haar mogen doden en opeten. Om zich beter te kunnen verplaatsen in de positie van het dier spelen de denktankers een rechtszaak na waarbij Kato zelf haar verdediging mag voeren. Daarna bezoeken ze Alana en Dennis, twee studenten Dier- en veehouderij. Hoe denken zij over het houden en slachten van vee?

 

Hebben we het recht om dieren uit te laten sterven?
De Denktankers onderzoeken de vraag of de mens als meest machtige diersoort een bijzondere verantwoordelijkheid heeft binnen het dierenrijk. Hebben wij het recht om een dier als de das te laten uitsterven? Ze bezoeken Chris Verhoeven, universitair docent aan de TU Delft, die hen introduceert bij robotdieren, een door de mens gecreëerde nieuwe diersoort. Dat er diersoorten uitsterven hoeft volgens Verhoeven niet erg te zijn, deze nieuwe en slimmere diersoort komt ervoor in de plaats. Een robotdas zou bijvoorbeeld de verkeersregels snappen. En de Denktank gaat met boswachter André Donker (de tegenpool van de wetenschapper) op zoek naar de das.

Natuur versus cultuur
Wat is dat eigenlijk: natuur? Een vraag die op het eerste gezicht niet zo lastig lijkt, maar toch knap ingewikkeld blijkt. In hoeverre creëren we natuur? Is een aangelegd park wel of geen natuur? Menno wil weten waar de grens ligt tussen natuurlijk en onnatuurlijk. Hij wordt door Borre gezappt naar filosoof Koert van Mensvoort, oprichter van het platform Next Nature dat de veranderlijke relatie tussen mens, natuur en technologie onderzoekt. Midden in een prachtig duingebied bekijken ze wat volgens hen natuur is en wat niet. En ze staan stil bij een GSM-mast vermomd als boom.

 

Opkomen voor de natuur
De 11-jarige Filine uit Dordrecht zit het liefst de hele dag in haar favoriete eikenboom om naar de natuur te kijken. Het lijkt haar best fijn om een boom te zijn want ‘dan blijft alles gewoon hetzelfde’. Maar dan wordt de rust verstoord. Er worden bomen gekapt in het bos en Filine is bang ook haar boom te verliezen. Het eigenzinnige meisje komt in actie om haar lievelingsboom te beschermen.

Lesbrief - Het meisje en de boom

Diversiteit: multiculturele samenleving

Slachtoffer van asielprocedure
Vera wil dolgraag haar hartsvriendin weer zien. Arbesa kreeg hier geen verblijfsvergunning en woont nu weer in Kosovo. Vera heeft een nieuw leven opgebouwd met nieuwe vriendinnen, toch wil ze heel graag haar oude vriendin naar Nederland halen. Vera zet een actie op gang en zoekt zelfs hulp in de Tweede Kamer.

Lesbrief - 4EVER

Het inburgeringsexamen [fictie]
Isabelle is samen met haar ouders op driejarige leeftijd vanuit Oekraïne naar Nederland gekomen. Nu blijkt dat ze alleen een Oekraïens paspoort heeft en een inburgeringsexamen moet afleggen. Achmed, die vindt dat Nederland vol genoeg is, neemt het examen af.

Lesbrief - Rot op naar je eigen land

Leerlingwerkblad - Rot op naar je eigen land

Vreemdelingenbeleid [fictie]
Joes en zijn ouders zijn asielzoekers. Na vele jaren procederen worden ze het land uitgezet. Joes heeft een gesprek aangevraagd met de verantwoordelijke staatssecretaris Nasrdin.

Lesbrief - Voor mij ben jij... een nummer

Leerlingwerkblad - Voor mij ben jij... een nummer

Vechten in het Midden-Oosten [fictie]
Shahine’s broer, Achmed, vertrekt naar het Midden-Oosten om daar te vechten tegen IS. Shahine vindt het maar niks: ‘Denkt hij nu echt dat zijn aanwezigheid daar enig verschil zal maken, terwijl hij thuis zoveel verdriet veroorzaakt?’

Lesbrief - Ik wil jou niet verliezen

Leerlingwerkblad - Ik wil jou niet verliezen

Vluchteling in huis [fictie]
Omdat de gemeenteraad van zijn dorp de komst van een asielzoekerscentrum heeft weggestemd is Joes van plan zijn eigen kamer ter beschikking te stellen voor een vluchteling. Zijn vader is lid van die gemeenteraad en heeft om een politieke crisis te vermijden ook tegen het AZC gestemd. 

Lesbrief - We halen de oorlog binnen

Leerlingwerkblad - We halen de oorlog binnen
 

Liefde tussen verschillende culturen [fictie]
Joes is verliefd op het mooiste meisje van de klas en hij komt haar ophalen voor het schoolfeest. Hij is met extreem-rechtse ideeën opgegroeid en wordt geconfronteerd met Nasrdin, de Marokkaanse vader van het meisje.

Lesbrief - Ik hou van Meral

Leerlingwerkblad - Ik hou van Meral

Aanpassen voor de liefde [fictie]
Emma vindt Achmed, de broer van haar Marokkaanse vriendin, leuk en besluit een hoofddoek te dragen. Achmed zet hier zijn vraagtekens bij.

Lesbrief - Vind jij me mooi?

Leerlingwerkblad - Vind jij me mooi?

 

Diversiteit: zelfontplooiing

Vooroordelen over de ander
'Tegenpool' is een filmisch experiment dat de levens van twee vreemden met elkaar verbindt. Mayra, een elfjarig meisje uit Amsterdam-Noord, gaat op bezoek bij haar tegenpool - een ex-gedetineerde. Ontdekt ze raakvlakken, die voorbij gaan aan haar oorspronkelijke vooroordelen? En kunnen Mayra en haar tegenpool iets van elkaar leren?

Lesbrief - Tegenpool

Je mening laten horen [fictie]
Shahine krijgt het steeds benauwder dat zijn vader alles voor én met hem doet. Nu is hij uitgenodigd om met een vriend te gaan snowboarden. Maar hoe zeg je dat tegen je vader met wie je samen op vakantie zou gaan?

Lesbrief - Ik wil zelf beslissen

Leerlingwerkblad - Ik wil zelf beslissen
 

Moet ik meedoen en ook een navelpiercing nemen? [fictie]
Bij Mirre op school zijn tatoeages en piercings een hype. Om erbij te horen, wil ze nu een navelpiercing laten zetten. Van haar ouders mag het niet, maar haar vrienden hebben haar opgejut om er toch een te nemen.

Lesbrief - Een jonge navel

Leerlingwerkblad - Een jonge navel

Ik spijbel van school om te kunnen werken [fictie]
Benjamin wil liever niet meer naar school, maar meteen aan de koksopleiding beginnen. Hij spijbelt van school om in het geheim bij een eetcafé te werken. Benjamins vader is erachter gekomen en gaat met hem de confrontatie aan.

Lesbrief - Ik wil gewoon kok worden

Leerlingwerkblad - Ik wil gewoon kok worden
 

Verander je als je naar de middelbare school gaat?
In Dus ik ben (niet) mezelf staat de vraag van Manal (12) centraal. Ze gaat volgend jaar naar de middelbare school en dat vindt ze leuk, maar ook wel een beetje spannend. "Word ik dan een ander iemand? Ben ik dan nog wel mezelf?"

Lesbrief - Dus ik ben (niet) mezelf
 

Innerlijk versus uiterlijk
Heeft je uiterlijk invloed op je innerlijk? Is er verschil tussen je een gothic voelen of een gothic zijn? Wanneer spelen we een rol en wanneer zijn we onszelf? Gaan blinde mensen met de mode mee? Lotte vraagt zich af of je iemand anders wordt als je bijvoorbeeld een ander kapsel neemt.

 

Eigen keuzes maken [fictie]
Over een paar dagen barst het carnaval los en Joes is vastbesloten dit jaar mee te feesten. Zijn vader Stefan is een strenge dominee, die hier hele andere ideeën over heeft.

Lesbrief - Ons geloof, jouw geloof pa!

Leerlingwerkblad - Ons geloof, jouw geloof pa!

Mam, ik wil zonder jou op schoolkamp! [fictie]
Aiko gaat met haar klas op kamp en haar moeder is meegevraagd als hulp. Omdat ze er net lol in begint te krijgen om dingen steeds meer zonder haar ouders te doen, vindt Aiko dat helemaal geen leuk idee. Ze geniet van de vrijheid en zelfstandigheid.

Lesbrief - Niemand in mijn klas mag jou

Leerlingwerkblad - Niemand in mijn klas mag jou

Diversiteit: gezin en familie

Verliezen van een dierbare
Kess gaat binnenkort naar de middelbare school. Zal ze daar over haar zus Bo vertellen, die stierf toen Kess vier was? Of wil ze haar, in gedachten, voor zichzelf houden? Kess praat sowieso niet graag over dingen die met Bo te maken hebben, behalve met een hele goeie vriend of vriendin. Ze wil niet dat zij medelijden met haar hebben; ze wil onafhankelijk van haar zus beschouwd worden en haar eigen verhaal creëren. Een film over rouw, identiteit en de impact van verlies op jonge leeftijd.

Docentenhandleiding Wolkenzusje
Leerlingwerkblad Wolkenzusje

Je plekje in het gezin vinden
Lenno (10) is een drukke jongen met gedragsproblemen en een levendige fantasie. Soms is hij heel lief, maar hij kan ook snel boos worden. Dat zorgt voor moeilijke situaties met zijn broertje en vader.

De maanvis in Lenno’s aquarium heeft eigenlijk dezelfde reputatie. Een agressieve vis die alleen onder de juiste omstandigheden zijn plek tussen de andere vissen kan vinden. Dit ontroerende portret brengt ons dicht bij de belevingswereld van Lenno. We zien hoe hij bokst met zijn broertje, huilt als hij zich pijn doet, wegloopt als hij kritiek krijgt en hoe blij hij is met de kleurplaten die zijn moeder hem stuurt.

Gescheiden ouders
Aniek reist tussen haar gescheiden ouders heen en weer. Op de ‘wisseldag’ wil Aniek noch haar vader noch haar moeder kwetsen. Wat moet ze nu doen?

Hieronder een aantal interessante, filosofische vragen om te bespreken in de klas:
- Wat is een dilemma precies?
- Heb je zelf weleens een dilemma gehad? Hoe ging je daarmee om?
- Wie kan je om hulp vragen als je zelf een dilemma hebt?
- Herken je het dilemma uit de aflevering?

- Kan je liefde meten? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
- Wat zou jij Aniek aanraden?
- Wat is kwetsen precies?
- Heb je weleens iemand gekwetst? Hoe ging je daarmee om?
- Wat vind je van de manier waarop Aniek het heeft aangepakt?

Gescheiden ouders [fictie]
Na de scheiding van haar ouders verheugt Juna zich enorm op een vakantie samen met haar vader. Maar vader Stefan is een nieuw gezin begonnen en daar past Juna niet in…

Lesbrief - Troetel je nieuwe kind maar

Leerlingwerkblad - Troetel je nieuwe kind maar

 

Hoe ga je om met een naderende scheiding? [fictie]
Shahine zijn ouders wonen sinds kort niet meer bij elkaar en hebben al twee jaar ruzie. Maar ze gaan maar niet scheiden. Shahine is die schijngezelligheid zat tijdens de feestdagen en vakanties. Lukt het Shahine zijn vader te dwingen om keuzes te maken in de relatie met zijn moeder?

Lesbrief - Ik wil met jou mee, nu!

Leerlingwerkblad - Ik wil met jou mee, nu!

Eenzame opa
Ellen vermoedt dat haar overgroot opa eenzaam is na het overlijden van zijn vrouw. Moet zij dit met hem bespreken of juist niet.

Hieronder een aantal interessante, filosofische vragen om te bespreken in de klas:
- Wat is een dilemma precies?
- Heb je zelf weleens een dilemma gehad? Hoe ging je daarmee om?
- Wie kan je om hulp vragen als je zelf een dilemma hebt?
- Herken je het dilemma uit de aflevering?

- Wat is eenzaamheid?
- Zou je praten met je opa/oma over het verlies en eventuele eenzaamheid?
- Hoe zou jij het gesprek aanpakken?
- Wat gebeurt er als je dood gaat?

Opkomen voor gehandicapte zus
Julian en Constantijn zijn jonge mantelzorgers. De twee vrolijke broers groeien op met een gehandicapte zus. Dit brengt hen soms in gênante situaties waarvan ze niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan.

Hieronder een aantal interessante, filosofische vragen om te bespreken in de klas:
- Wat is een dilemma precies?
- Heb je zelf weleens een dilemma gehad? Hoe ging je daarmee om?
- Wie kan je om hulp vragen als je zelf een dilemma hebt?
- Herken je het dilemma uit de aflevering?

- Hebben mensen weleens naar jou gestaart? Hoe voelde dat? Wat deed je toen?
- Wat vind je van de situatie van Julian en Constantijn?
- Zou je iemand aanspreken als diegene staart?
- Wat vind je van de oplossing van Julian en Constantijn?

Ik wil geen pleegzus [fictie]
Juna is enig kind en een tikkeltje verwend. Als er een pleegkind bij haar komt wonen, die ook nog eens dezelfde trui aanheeft als zijzelf, is Juna er klaar mee. Wie heeft hier de oudste rechten?

Lesbrief - Ik vind 't een verwend nest

Leerlingwerkblad - Ik vind 't een verwend nest

Hoe moet ik omgaan met een alcoholverslaafde ouder? [fictie]
Normaal wordt Marietje opgehaald door haar vader na musicalrepetitie, maar vanavond komt hij maar niet. Een man in niet al te frisse kleren zwerft van vuilnisbak naar vuilnisbak en komt steeds dichterbij. Durft Marietje deze man in vertrouwen te nemen en te vertellen dat haar vader alcoholverslaafd is?

Lesbrief - Ik wacht op m'n vader

Leerlingwerkblad - Ik wacht op m'n vader

Diversiteit: religie en levensbeschouwing

Atheïst
Op vijftienjarige leeftijd kwam ze erachter dat ze niet meer in de Islam geloofde, maar atheïst was. Toen haar ouders daarachter kwamen begon de ellende.

Lesbrief - Ik geloof niet meer

Leerlingwerkblad - Ik geloof niet meer

Gaan geloof en orgaantransplantatie samen? [fictie]
Shahine staat samen met zijn stiefvader Nasrdin voor een lastige keuze. Zijn moeder en zusje hebben een auto-ongeluk gehad. Zijn moeder gaat het niet redden, maar zijn zusje kan beter worden als ze de lever van haar moeder krijgt. Zijn stiefvader gelooft echter dat een orgaantransplantatie niet mag van God. Lukt het Shahine om toch toestemming te krijgen om het leven van zijn zusje te redden?

Lesbrief - Je houdt je vast aan het fucking lot

Leerlingwerkblad - Je houdt je vast aan het fucking lot

Maatschappelijke ontwikkelingen: technologie

De toekomst van techniek
Denktanker Sam (12) fantaseert graag over de toekomst van techniek. Misschien hebben we straks allemaal een ingebouwde computer in ons lichaam...En als je later op vakantie gaat naar Frankrijk koop je gewoon een chip met de taal 'Frans' en plug je die eventjes in? Nooit meer Frans leren! Wel vet hoe de techniek zich steeds verder ontwikkelt.

 

Robots en het verdwijnen van beroepen
Over robots, de toekomst van vrije tijd en het verdwijnen van beroepen. Wat betekent dat voor wat je nu op school leert? Zullen robots het beroep overnemen waarvoor zij opgeleid willen worden? Mensen zullen in de toekomst ook over veel meer vrije tijd beschikken. Hoe gaan we daarmee om?