Seksualiteit 16+

In dit dossier vind je video's en lesmateriaal bij onderwerpen als seksualiteit, gender, genot en grenzen aangeven.

Seksualiteit en gender

Gevolgen wachtlijsten transgenderzorg
Waarom zijn de wachtlijsten in de genderzorg zo lang en wat zijn de gevolgen daarvan? Dat is de vraag van de 16-jarige Dante. Om haar vraag te onderzoeken, duikt ze samen met Linda de Munck in de wereld van de wachtlijsten in de genderzorg. Dante is zelf transgender en weet dat al vanaf hele jonge leeftijd. Dante gaat in gesprek met transjongen Nick. Nick wacht al meer dan een jaar op een intakegesprek bij de genderpoli bij het VU medisch centrum. Door het lange wachten is hij depressief geworden.

Je partner is transgender. Wat nu?!
Jeppe is 18 jaar, komt uit Groningen, zit in het eerste panel van 3FM Tussenuur en hij is transjongen. Hij wilde wel een reportage maken over liefde. En daarin wilde hij twee dingen onderzoeken: Hoe kijken toevallige voorbijgangers naar hem? Bovendien wilde hij van een meer ervaren transjongen weten, Finn in dit geval, hoe hij tegen bepaalde liefdeszaken aankeek.


 

Lesbische seks: hoe dan?!
Eva (19) en Hannah (17) uit het Tussenuur panel zijn het over een aantal zaken eens: met vrouwen zoenen (en vrijen) is lekker en seksuele voorlichting op scholen is hopeloos achterhaald. Want we weten niet hoe dat bij jou ging, maar bij onze meiden op school werd heel summier over seks tussen dezelfde sekse besproken. Zo summier dat toen Eva en Hannah voor het eerst met een meisje intiem waren, ze eigenlijk geen flauw benul hadden wat ze moesten doen.

Hoe is het om homo te zijn in een machocultuur?
Eva is lesbisch en merkt dat haar vriendinnen daar helemaal geen probleem van maken. Maar dat lijkt voor homoseksuelen van het mannelijke geslacht anders te zijn volgens Eva. Zeker in een machowereld. Worden zij net zo makkelijk geaccepteerd? Know Shit-presentator Rens Polman en Eva gaan op onderzoek uit.

 

 

Homoseksuele ouderen
Vaak zijn ze onzichtbaar in de samenleving en ook in de zorg: homoseksuele - 'roze' ouderen. De meesten trouwden, stichtten een gezin en moesten de schijn ophouden. Anderen vonden op latere leeftijd de liefde van hun leven. In De Roze Salon van Humanitas vinden roze ouderen sinds een paar jaar steun en gezelligheid, en vertellen elkaar hun levensverhaal. Enkele van deze ouderen spelen samen met acteurs van het Rotterdams centrum voor theater (rcth) het theaterstuk ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’. Hun bijzondere levensverhalen zijn de basis voor de teksten van het stuk.

Lesbrief - Oud Roze
 

Polyamorie, waarom niet!?
Polyamorie betekent dat je een liefdesrelatie aangaat met meerdere personen. Chaya (18) is geïnteresseerd in polyamorie, maar ze merkt dat haar vriendinnen daar gek op reageren. Die denken dat poly alleen maar gaat om seks en vreemdgaan. Chaya wil weten waarom er zo veel haat en onbegrip is over polyamorie en open relaties? En: Hoe begin je nou eigenlijk zo'n relatie?

Om dat te onderzoeken gaat ze met Linda de Munck op pad. Ze ontmoeten Isabeau en Bas, die een polyamoreuze relatie hebben. Later ontmoeten ze Anne en Leila van Instagramaccount @seksuologeninspe. Zij kunnen Linda en Chaya alles vertellen over liefde en seks.

Liefde, lust en je lichaam

Techniek en liefde
Heb je in de toekomst eigenlijk iemand nog wel fysiek nodig om een relatie met die persoon te hebben? Chantel (15) is nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van daten in een virtual reality-wereld. In een videolab in Eindhoven ontwikkelt Menno Bisschops virtual reality-omgevingen en laat de denktankers kennismaken met nieuwe manieren van daten zoals die in 2030 misschien heel normaal zijn. Wie van de denktankers had de leukste date? Was de date van Iris in VR net zo romantisch als die van Menno, die op ouderwetse wijze een meisje ontmoette in een café? Over de rol van techniek binnen liefde en relatie van de nieuwe generaties.

Praten over seks
Je moet er een keertje aan geloven: seksuele voorlichting. Iedereen kan zich nog wel het moment herinneren dat je ouders wilden dat je even bij ze kwam zitten voor een serieus gesprek. Of dat moment tijdens de biologieles waar werd stil gestaan bij 'de wonderen van de natuur'. Terwijl je met een paar drukken op de knop op internet altijd wel ergens seks kunt bekijken. Wanneer hoorde jij voor het eerst over zoiets als seks? Is de voorlichting op scholen achterhaald? En hoe herinner jij je dat gesprek met je ouders?

Masturberen
Roos zat in de brugklas toen ze ontdekte hoe ze kon masturberen. Een leuke ontdekking, maar na een tijdje begon ze zich af te vragen of het wel normaal was wat ze deed.

Lesbrief - Een leuke ontdekking

Leerlingwerkblad - Een leuke ontdekking

 

Onbedoeld zwanger
Regisseur Maria Ramos volgt een vrouw die onbedoeld zwanger is. Ze twijfelt of ze het kind wel of niet zal houden. De film speelt zich af in de enkele weken tussen het moment dat zij de zwangerschap ontdekt en waarop ze een definitief besluit neemt. De kijker is getuige van het intieme en pijnlijke proces van zelfonderzoek en de twijfels die haar overvallen.

Lesbrief - Onverwacht

Grenzen aan geven

Mag ik je vingeren?
Niels (14) ging met zijn vrienden naar jongerenfeesten. Daar gebeurden veel spannende dingen, die Niels zelf ook wel eens wilde proberen. Een meisje vingeren op de dansvloer bijvoorbeeld. Maar hoe pak je zoiets aan? Als het meisje niet reageert, denkt Niels dat ze het fijn vindt. Maar daar denkt hij later anders over als hij het meisje later huilend in een hoekje ziet staan...

Lesbrief - Hé, mag ik je vingeren

Leerlingwerkblad - Hé, mag ik je vingeren

Hoe ver moet je gaan voor je vriendje?
Sophie (16) had een leuk vriendje. Alleen wilde hij vaak dat zij hem oraal bevredigde terwijl zij dat eigenlijk niet wilde. Nu het uit is, blikt ze daarop terug. Wat had ze anders moeten doen?

Lesbrief - Orale bevrediging

Leerlingwerkblad - Orale bevrediging

Nog meer seks en liefde