Op deze onderwijspagina over burgerschap vind je video's en lesmateriaal om het gesprek in de klas te voeren over gescheiden ouders, mantelzorg en samengestelde gezinnen. Het lesmateriaal is te gebruiken voor de bovenbouw van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Scheiding - onderbouw po/bovenbouw vo

Hoe ga je om met een naderende scheiding? [fictie]

Shahine zijn ouders wonen sinds kort niet meer bij elkaar en hebben al twee jaar ruzie. Maar ze gaan maar niet scheiden. Shahine is die schijngezelligheid zat tijdens de feestdagen en vakanties. Lukt het Shahine zijn vader te dwingen om keuzes te maken in de relatie met zijn moeder?

Gescheiden ouders

Aniek reist tussen haar gescheiden ouders heen en weer. Op de ‘wisseldag’ wil Aniek noch haar vader noch haar moeder kwetsen. Wat moet ze nu doen?

Verdiepingsvragen
 • Herken je het dilemma uit de aflevering?
 • Kan je liefde meten? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
 • Wat zou jij Aniek aanraden?
 • Wat is kwetsen precies?
 • Heb je weleens iemand gekwetst? Hoe ging je daarmee om?
 • Wat vind je van de manier waarop Aniek het heeft aangepakt?
Een nieuw gezin [fictie]

Na de scheiding van haar ouders verheugt Juna zich enorm op een vakantie samen met haar vader. Maar vader Stefan is een nieuw gezin begonnen en daar past Juna niet in…

Modern gezin - bovenbouw po/onderbouw vo

Een pleegzus [fictie]

Juna is enig kind en een tikkeltje verwend. Als er een pleegkind bij haar komt wonen, die ook nog eens dezelfde trui aanheeft als zijzelf, is Juna er klaar mee. Wie heeft hier de oudste rechten?

Een donorvader

Jette heeft twee moeders en een onbekende donorvader. Ze is helemaal gelukkig met haar moeders, maar toch ook wel benieuwd naar haar biologische vader. Moet ze op zoek gaan naar haar donorvader?

Verdiepingsvragen
 • Herken je het dilemma uit de aflevering?
 • Wat is een donorvader?
 • Wanneer ben je een goede ouder?
 • Wat zou jij doen als je Jette was? Je donorvader ontmoeten of niet?

Familieleden met problemen - bovenbouw po/onderbouw vo

Een moeder met smetvrees [fictie]

Teuns moeder heeft smetvrees, waardoor zijn ouders ook zijn gescheiden. Hij vindt dat ze in therapie moet, maar z’n moeder gelooft daar niet in...

Een alcoholverslaafde ouder [fictie]

Normaal wordt Marietje opgehaald door haar vader na musicalrepetitie, maar vanavond komt hij maar niet. Een man in niet al te frisse kleren zwerft van vuilnisbak naar vuilnisbak en komt steeds dichterbij. Durft Marietje deze man in vertrouwen te nemen en te vertellen dat haar vader alcoholverslaafd is?

Je plekje in het gezin vinden

Lenno (10) is een drukke jongen met gedragsproblemen en een levendige fantasie. Soms is hij heel lief, maar hij kan ook snel boos worden. Dat zorgt voor moeilijke situaties met zijn broertje en vader. De maanvis in Lenno’s aquarium heeft eigenlijk dezelfde reputatie. Een agressieve vis die alleen onder de juiste omstandigheden zijn plek tussen de andere vissen kan vinden. Dit ontroerende portret brengt ons dicht bij de belevingswereld van Lenno. We zien hoe hij bokst met zijn broertje, huilt als hij zich pijn doet, wegloopt als hij kritiek krijgt en hoe blij hij is met de kleurplaten die zijn moeder hem stuurt.

Opkomen voor gehandicapte zus

Julian en Constantijn zijn jonge mantelzorgers. De twee vrolijke broers groeien op met een gehandicapte zus. Dit brengt hen soms in gênante situaties waarvan ze niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan.

Verdiepingsvragen
 • Herken je het dilemma uit de aflevering?
 • Hebben mensen weleens naar jou gestaard? Hoe voelde dat? Wat deed je toen?
 • Wat vind je van de situatie van Julian en Constantijn?
 • Zou je iemand aanspreken als diegene staart?
 • Wat vind je van de oplossing van Julian en Constantijn?