Seksualiteit

TEKST OVER SEKSUALITEIT

Identiteit en seksualiteit

Gevolgen wachtlijsten transgenderzorg
In KNOW SHIT vertellen we je elke week hoe je moet omgaan met maatschappelijke shit als pesten, discriminatie, ongelijkheid, vooroordelen en gezondheid. Waarom zijn de wachtlijsten in de genderzorg zo lang en wat zijn de gevolgen daarvan? Dat is de vraag van de 16-jarige Dante uit Den Haag. Om haar vraag te onderzoeken, duikt ze samen met Linda de Munck in de wereld van de wachtlijsten in de genderzorg. Dante is zelf transgender en weet dat al vanaf hele jonge leeftijd. Om Dante’s vraag te beantwoorden ontmoeten ze transjongen Nick in een atelier in Utrecht. Nick wacht al meer dan een jaar op een intakegesprek bij de genderpoli bij het VU medisch centrum. Door het lange wachten is hij depressief geworden.

Je parnter is transgender. Wat nu?! [VIDEO MOET NOG WORDEN GEPLAATST]
Jeppe is 18 jaar, komt uit Groningen, zit in het eerste panel van 3FM Tussenuur en hij is transjongen. Hij wilde wel een reportage maken over liefde. En daarin wilde hij twee dingen onderzoeken: Hoe kijken toevallige voorbijgangers naar hem? Bovendien wilde hij van een meer ervaren transjongen weten, Finn in dit geval, hoe hij tegen bepaalde liefdeszaken aankeek.

Liefde, lust en je lichaam

Techniek en liefde
Heb je in de toekomst eigenlijk iemand nog wel fysiek nodig om een relatie met die persoon te hebben? Chantel (15) is nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van daten in een virtual reality-wereld. In een videolab in Eindhoven ontwikkelt Menno Bisschops virtual reality-omgevingen en laat de denktankers kennismaken met nieuwe manieren van daten zoals die in 2030 misschien heel normaal zijn. Wie van de denktankers had de leukste date? Was de date van Iris in VR net zo romantisch als die van Menno, die op ouderwetse wijze een meisje ontmoette in een café? Over de rol van techniek binnen liefde en relatie van de nieuwe generaties.

Seksuele voorlichting met Linda de Munck en Eva Koreman [VIDEO MOET NOG WORDEN GEPLAATST]
Weet jij nog hoe jouw seksuelevoorlichting ging op school? Behalve dat het fucking awkward verliep, was het waarschijnlijk ook best wel...uhm...hoe zeg je dat netjes...kut! Vaak gaat het alleen om de gevaren van seks en hoe je voorkomt dat je zwanger wordt. Maar dat seks ook leuk kan zijn en dat er ook zoiets bestaat als een LHBTQIA+ gemeenschap, dat hoor je vaak niet. Dat blijkt ook uit onderzoeken onder middelbare scholieren.

Vandaar dat 3FM Tussenuur van Human samen met COC en Wipsite.nl vier gebieden hebben bepaald waar seksuele voorlichting anno 21ste eeuw over zou kunnen (en eigenlijk moeten) gaan. 3FM-DJ Eva Koreman en YouTuber Linda de Munck doen in deze ultra-handige #kutvoorlichting instructievideo uit de doeken hoe seksuele voorlichting op scholen beter kan.

Praten over seks [VIDEO MOET NOG WORDEN GEPLAATST]
Je moet er een keertje aan geloven: seksuele voorlichting. Iedereen kan zich nog wel het moment herinneren dat je ouders wilden dat je even bij ze kwam zitten voor een serieus gesprek. Of dat moment tijdens de biologieles waar werd stil gestaan bij 'de wonderen van de natuur'. Terwijl je met een paar drukken op de knop op internet altijd wel ergens seks kunt bekijken. Wanneer hoorde jij voor het eerst over zoiets als seks? Is de voorlichting op scholen achterhaald? En hoe herinner jij je dat gesprek met je ouders? Het panel van Tussenuur vertelt.

Masturberen
Roos zat in de brugklas toen ze ontdekte hoe ze kon masturberen. Een leuke ontdekking, maar na een tijdje begon ze zich af te vragen of het wel normaal was wat ze deed.

Lesbrief - Een leuke ontdekking

Leerlingwerkblad - Een leuke ontdekking
 

 

 

Liefde en identiteit
De meesten van ons streven naar een langdurige relatie. Naar ware liefde zelfs. Waarom gaat het soms goed? Hoe blijf je bij elkaar? En wat is het belang van een liefdesrelatie voor onze identiteit? In deze aflevering van Dus Ik Ben gaat filosoof Stine Jensen op zoek naar antwoorden op deze en meer vragen.

 

Grenzen aan geven

Mag ik je vingeren?
Niels (14) ging met zijn vrienden naar jongerenfeesten. Daar gebeurden veel spannende dingen, die Niels zelf ook wel eens wilde proberen. Een meisje vingeren op de dansvloer bijvoorbeeld. Maar hoe pak je zoiets aan? Als het meisje niet reageert, denkt Niels dat ze het fijn vindt. Maar daar denkt hij later anders over als hij het meisje later huilend in een hoekje ziet staan...

Lesbrief - Hé, mag ik je vingeren

Leerlingwerkblad - Hé, mag ik je vingeren

Hoe ver moet je gaan voor je vriendje?
Sophie (16) had een leuk vriendje. Alleen wilde hij vaak dat zij hem oraal bevredigde terwijl zij dat eigenlijk niet wilde. Nu het uit is, blikt ze daarop terug. Wat had ze anders moeten doen?

Lesbrief - Orale bevrediging

Leerlingwerkblad - Orale bevrediging

Nog meer seks en liefde

Andere thema's 16+