Op het hoogtepunt van de eurocrisis in 2012 lag bij het ministerie van Financiën het scenario klaar om terug te gaan naar een Nederlandse munt. Deze had de naam ‘Florijn’, verwijzend naar de oude naam van de gulden.

Dat maakt het programma Argos Medialogica van Human en VPRO vanavond in een uitzending over de eurocrisis bekend. Het programma baseert zich daarbij op meerdere anonieme bronnen rondom het ministerie. Een woordvoerder van het ministerie reageert als volgt: “Wij hielden met alles rekening, maar zetten in op herstel van de euro.”

Oud-minister Jan Kees de Jager laat eveneens weten dat over alle mogelijkheden werd nagedacht. “Wat zou er gebeuren als Griekenland uit de euro gaat? Wat voor gevolgen zou dat hebben? Zou dat eventueel überhaupt kunnen? Juridisch, economisch?

Een speciaal multidisciplinair team besprak de geheime noodscenario’s op het ministerie van Financiën. De groep bestond uit onder anderen juristen, buitenlandspecialisten en economen. “Het team kwam regulier op vrijdagmiddag na de ministerraad bij elkaar op het ministerie van Financiën, maar kon ook heel snel aanwezig zijn als we even een beslissing moesten nemen...”, aldus De Jager.

Volgens De Jager werd er bij het opstellen van scenario’s nauw samengewerkt met de Duitsers: “Het feit dat er in Europa meerdere scenario’s werden besproken vonden sommige landen al heel eng. Die deden dat helemaal niet, opvallend genoeg. Wij waren één van de weinige landen, samen met Duitsland. Wij hadden ook samen zelfs een team dat scenario’s besprak, Duitsland-Nederland.”

Regie: Misja Pekel; Research: Ruben Treurniet en Maud van de Reijt