De redactie van medialogica over de nasleep van de 'Turkije rel' in maart 2017.

Huseyin Kurt dient, met behulp van advocaat Ejder Köse, een klacht in tegen het politieoptreden tijdens de demonstratie op 11 maart 2017, de dag dat de Turkse minister Fatma Betül Kaya van Familiezaken naar Nederland kwam voor een politieke campagnebijeenkomst. Ze wilde Turkse Nederlanders oproepen om bij een referendum, een maand later, te stemmen vóór machtsuitbreiding van president Erdogan. Premier Rutte betitelt het houden van die bijeenkomst als ‘niet wenselijk’. Toch rijdt de Turkse minister op 11 maart van Duitsland naar Rotterdam. Op televisie en internet is die avond te volgen hoe politiemensen haar auto tegenhouden in een steeg achter het Turkse consulaat en haar de toegang beletten. Voor het gebouw groeit het aantal Turks-Nederlandse demonstranten. Wanneer minister Kaya na middernacht onverrichter zake en onder dwang retour Duitsland vertrekt, breken er rellen uit.

‘Wij zijn hier de baas’, opent De Telegraaf de volgende dag. De tekst staat boven de foto van een man die, liggend op de grond, gebeten wordt door een politiehond. Huseyin Kurt, geboren en getogen Nederlander van Turkse afkomst, raakt zwaargewond. Behalve de hondenbeet wordt hij meerdere malen geslagen met een wapenstok.

Kurt stelt dat het geweld dat jegens hem (en zijn broer) gebruikt is, disproportioneel was. De afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) van de politie stelt een onderzoek in en oordeelt dat die klacht ongegrond is. Tegen dat besluit gaat Kurt in beroep. De zaak komt zo terecht bij de zogenoemde Onafhankelijke Klachtencommissie. (Over de procedure bij dit soort klachten is meer te lezen op de website van de politie).

Op 20 november 2017 vindt er een hoorzitting plaats. Aan het einde ervan ontmoeten we Hüseyin Kurt voor het eerst en stellen hem en zijn raadsman voor de camera een paar vragen.

We hebben voor onze documentaire een reeks verzoeken ingediend voor interviews met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam én politiechef Paauw. We hadden vragen willen stellen over de gebeurtenissen van 11 maart - ook over het optreden van de politie. Ze wilden ons helaas niet te woord staan. In het kader van wederhoor, hebben we de politie ook gevraagd om een reactie op de klacht van Hüseyin Kurt.

Een woordvoerder van de politie-eenheid Rotterdam liet ons daarop het volgende weten:

De commissie komt tot het oordeel dat de klacht van Hüseyin Kurt ongegrond is bevonden. De politiechef heeft het oordeel van de onafhankelijke klachtencommissie op maandag 29 januari bekrachtigd. De formele beantwoording is vandaag, maandag 29 januari aan klager en zijn raadsman gezonden.

Burgers hebben in dergelijke explosieve situaties zoals de vroege ochtend van 12 maart 2017 een keuze; voldoen aan het gegeven bevel of vordering van de politie en daarmee de confrontatie uit de weg gaan of weigeren en geconfronteerd worden met handelend optreden van in dit geval de Mobiele Eenheid (ME). Op basis van beschikbaar beeldmateriaal zoals te vinden op open bronnen zoals Youtube is het zeer aannemelijk dat betrokkene Huseyin Kurt wist dat hij voorafgaand aan het bijtincident, zich richting de Westblaak diende te begeven, dat er politiehonden aanwezig waren en dat er geweld zou worden gebruikt indien hij niet zouden voldoen aan de vordering van de politie. Het verloop van de gebeurtenissen is dan ook te wijten aan de houding en gedrag van betrokkene Huseyin Kurt. Dat neemt niet weg dat het ontstaande letsel bij betrokkene te betreuren valt.

Ejder Köse, raadsman van Hüseyin Kurt reageert verrast:

'De politie heeft het kennelijk nodig gevonden u al eerder dan ons te informeren. Wij hebben nog geen uitspraak ontvangen. Wanneer die overeen blijkt te komen met wat de woordvoerder u heeft laten weten, is de klacht van mijn cliënt ongegrond verklaard. Mijn cliënt heeft mij al laten weten dat hem dat zeer teleur zou stellen. Ik zal de kwestie namens de heer Kurt in dat geval dan ook aanhangig maken bij de Nationale Ombudsman.'

De Medialogica-uitzending over de Turkije rel en het verhaal van Kurt gemist? Kijk de aflevering terug op onze website