Het nieuws veroorzaakt een woedegolf in het land. Op sociale media spuien mensen hun afschuw. De woede richt zich op de hulpverleners, maar met name op de verslaggeving van Televisia. In de dagen na de aardbeving wordt het misverstand gewijd aan een verkeerde tracering van de warmtescans en miscommunicatie. In de maanden daarna ontstaat echter nog een theorie.
Er lijkt een dubieuze rol weggelegd voor de schooldirecteur en haar dochter. Zij beweerden tijdens de ‘zoektocht’ naar Frida Sofia immers contact met haar te hebben via een telefoon.
De Enrique Rebsámen-school was een privéschool waarvan de directeur, Monica Garcia Villegas, ook de eigenaar was. Zij heeft het gebouw, dat oorspronkelijk maar twee verdiepingen had, door de jaren heen steeds hoger gebouwd. De onderste twee verdiepingen werden echter niet versterkt. Na onderzoek blijkt dat de constructie van het schoolgebouw niet bestendig was tegen die verbouwingen. Het deel van de school dat na de beving instortte, was het deel waar de extra verdiepingen op gezet waren. Een paar dagen na de aardbeving verdwijnt ze samen met haar gezin. In 2019 wordt ze alsnog opgepakt en veroordeeld voor dood door schuld.
Er is geen bewijs dat de familie Garcia Villegas het gerucht over Frida Sofia hebben verspreid. Maar zeker is dat ze gebaat waren bij een zoektocht die de aandacht afleidde van de werkelijke reden waarom dat deel van de school instortte.