Al weken worden we om de oren geslagen met wetenschappelijk onderzoek. Het aantal studies rond COVID-19 stijgt volgens COVID-19 Primer dagelijks exponentieel. Onderzoek van het tijdschrift Nature toont dat zowel definitieve als concept-publicaties sterk in aantal toenemen. Niet alleen virologen en epidemiologen hebben zich daarbij massaal georiënteerd op onderzoek naar COVID-19, maar ook tal van andere wetenschapstakken. "De schaal en efficiëntie waarmee de wetenschap dit aanpakt, is ongezien," zegt wetenschapsprofessor Jean Claude Burgelman (VUB) in Knack.
Maar die onderzoekshausse brengt ook problemen met zich mee. Eerder verscheen in onze Corona Debunker een artikel over het risico op besmetting tijdens het sporten. Een studie van de KU Leuven en de TU Eindhoven had immers aangetoond dat mensen in beweging beter meer dan 1,5 meter afstand houden. Dit onderzoek werd aanvankelijk onder meer overgenomen door AD, NU, de NOS, RTL Nieuws en op NPO Radio 1. Later moest dat echter aangepast worden: het ging om voorlopige resultaten, niet gecontroleerd door virologen. Er bleek helemaal nog geen studie te zijn.
Het roept in ieder geval vragen op over wat de media nu wel en niet nog kunnen vertrouwen. De ophef rond de studie is immers kenmerkend voor hoe de coronacrisis de wetenschap in een stroomversnelling lijkt te hebben gebracht. Die wereld staat doorgaans bekend voor haar lange, trage en dure publicatieprocedures. In tijden van crisis leidt dat tot frustraties. Wetenschappers proberen dat proces nu op verschillende manieren te versnellen of omzeilen. Maar dat gebeurt met vallen en opstaan.