Met een droef gezicht kijkt de Romeinse godin Ceres neer op het water. Het bleke gezicht van schijnwerpers valt op haar betonnen gestalte. Door de vijver in het Blookerpark in het dorp Huis ter Heide waden mannen in oranje pakken. Ze zijn van het speciale dregteam van de Nationale Politie. Het is donderdag 5 oktober, de avond is gevallen.
Even eerder hebben ze een donkere fiets uit het water getrokken. Het betreft een Batavus Old Dutch. Met handremmen, een rekje voorop, en achterop een rode sticker, laat verslaggever Anne-Marie Verhagen niet na te vermelden. Ze staat aan de andere kant van het roodwitte politielint, live in een ingelaste nieuwsuitzending. RTV Utrecht doet rechtstreeks verslag via Facebook Live. De presentatrice in de studio kijkt via de inzoomende camera mee. ‘Ja, we zien ze nu ook wat uit het water halen,’ observeert ze. ‘Naar alles waar ze aan twijfelen gaan ze kijken op dit moment.’
Via de chat tonen kijkers hun ontzetting (‘Echt vreselijk dit zal je kind maar zijn’). Ze speuren ook mee (‘Zijn er geen camerabeelden van de McDonald’s opgevraagd? Die zit daar ook op de hoek.’) of blijken verontwaardigd (‘Bizar dat iedereen deze beelden kan zien en wat mij betreft heel verkeerd! Hoe zal de familie dit vinden?’). Een kleine twee weken is de 25-jarige Anne Faber vermist geweest, verdwenen halverwege een ANWB-fietstocht vanuit de stad Utrecht. Pas een week na het dreggen en doorzoeken van de vijver wordt ze heel ergens anders gevonden, bij het Nulderpad in Zeewolde. De raadselachtige verdwijning van de jonge vrouw maakte veel los, leidde tot veel beroering op sociale media en een dubieuze gejaagdheid in de journalistiek.