Medialogica

Dividendbelasting

Dinsdag werd in de rijksbegroting de afschaffing van de dividendbelasting vermeld. Is het juist dat politici en actievoerders afschaffing van de dividendbelasting koppelen aan het lot van de publieke sector?

Dinsdag 18 september presenteerde kabinet Rutte de rijkbegroting voor 2019. Daarin was voor het eerst één van de meest besproken maatregelen van het afgelopen jaar zwart op wit te lezen: de afschaffing van de dividendbelasting. Jaarlijks zal er twee miljard euro aan inkomsten minder de schatkist binnenstromen. 

Tegenstanders van de afschaffing wijzen erop dat de meeste buitenlandse aandeelhouders de belasting toch al kunnen verrekenen met hun eigen belastingdienst. Rutte beweert dat de maatregel nodig is om een aantal belangrijkte multinationals in Nederland te houden. 

Actiegroep 'PO in Actie' heeft zich inmiddels ook gemengd in de discussie. Zij vinden dat die twee miljard terecht zou moeten komen bij de publieke sector, namelijk bij leraren, agenten, militairen en zorgpersoneel. Jesse Klaver en Lodewijk Asscher schaarden zich achter deze claim. 'Wat zouden we niet voor moois kunnen doen met al dat geld?', vraagt Asscher zich in een filmpje op zijn website af.

Medialogica vraagt zich af: klopt het beeld dat Asscher en Klaver schetsen wel? Is het juist dat politici en actievoerders afschaffing van de dividendbelasting koppelen aan het lot van de publieke sector?

Meer Medialogica