Medialogica

In de ban van Orbán

Volgens Thierry Baudet ondermijnen universiteiten en journalisten Nederland. In ons land vormt deze opvatting een nieuw geluid, in Hongarije is het staatsbeleid. In dat land breekt Viktor Orbán de rechtsstaat af. De premier doet dat met hulp van regeringsgezinde media en de Europese belastingbetaler.

Jacco Versluis en Marlou Poncin

Zakenvrienden van Orbán, rijk geworden dankzij Europese subsidies, kopen mediabedrijven op en veranderen die in propagandamachines voor de Hongaarse regering. Journalisten die kritisch berichten worden tot paria’s gemaakt. Zij krijgen geen toegang tot persconferenties en ontvangen geen lucratieve advertentiedeals van de overheid.

Hoe kan dit allemaal gebeuren in een lidstaat van de Europese Unie? En welke rol speelt de Hongaarse tak van mediabedrijf RTL? Aan de vooravond van de Europese parlementsverkiezingen trok Medialogica naar Hongarije en sprak met direct-betrokkenen.

sprekers

Péter Krekó

Péter Krekó is onderzoeker en directeur van de onafhankelijke denktank Political Capital in Boedapest. Hij onderzoekt onder andere de opkomst en populariteit van extreem-rechtse partijen in Hongarije en deed onderzoek naar de werking van fake news en complottheorieën.

Zoltan Kiszelly

Zoltan Kiszelly is politicoloog, woordvoerder en adviseur van de Hongaarse regering.

Attila Babos

Attila Babos is een onafhankelijke journalist in Hongarije. Werkte voor een medium dat door een vriend van Viktor Orbán werd opgekocht. Vertrok niet lang daarna om zijn eigen krant op te zetten waarin hij wél kritisch over de regering kan schrijven: Szabad Pécs.Hierin brengt hij verhalen over corruptie en vreemde zakendeals in de stad Pécs, die de pro-Orbán media niet halen.

Zoltan Mester

Zoltan Mester werkt bij een NGO die onder andere lessen geeft over vluchtelingen. Deze kwam drie jaar geleden onder vuur te liggen in Hongaarse media, omdat hij gedeeltelijk betaald werd door George Soros.

Gabor Polyak

Gabor Polyak werkt als onderzoeker bij de Mertek Media Monitor en geeft les aan de universiteit. Samen met een kleine radiozender diende hij een klacht in bij de Europese Commissie tegen het advertentiebeleid van de Hongaarse overheid.

Krisztian Ungváry

Als geschiedkundige met veel kennis over de rol van de Hongaarse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, maakt ook Krisztian Ungváry zich zorgen over het herschrijven van geschiedenis door de Fidesz-regering. Deelde mee aan protesten tegen de regering in 2016.

Miklos Ligeti

Miklos Ligeti is de rechtsexpert bij Transparancy International in Hongarije. Deze onafhankelijke organisatie richt zich met name op corruptie, transparantie en aansprakelijkheid in besluitvormingsprocessen door overheden. 

achtergrondverhalen

Ook censuur in de theaterwereld

Volgens critici brokkelt onder Viktor Orbán de rechtsstaat van Hongarije langzaam af. Ook de kunst zou daaronder lijden. Kritische werken krijgen minder geld of hebben moeite om een locatie te vinden. Hoe kun je als kritische maker vrij je werk doen onder het regime van Orbán?

Blijf op de hoogte