De verhoudingen tussen Nederland en Turkije bevinden zich op een historisch dieptepunt. In de aanloop naar een Turks referendum en Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen gaan de regeringsleiders elkaar begin 2017 verbaal te lijf.
In maart trekt Nederland de landingsrechten in van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Die wil in Nederland mensen met een Turkse achtergrond oproepen om bij het referendum vóór machtsuitbreiding van president Erdoğan te stemmen. Premier Rutte betitelt het houden van zo’n bijeenkomst als ‘niet wenselijk’. Toch rijdt op 11 maart de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Syan Kaya, vanuit Duitsland naar Rotterdam. Op televisie is die avond te volgen hoe politiemensen haar auto tegenhouden in een steeg achter het Turkse consulaat en haar de toegang beletten. Voor het gebouw groeit het aantal Turks-Nederlandse demonstranten. Wanneer minister Kaya na middernacht onverrichter zake en onder dwang retour Duitsland vertrekt, breken er rellen uit.
‘Wij zijn hier de baas’, opent De Telegraaf de volgende dag. De tekst staat boven de foto van een man op de grond die gebeten wordt door een politiehond. De man, een geboren en getogen Nederlander van Turkse afkomst, raakt zwaargewond. Medialogica blikt terug op de gebeurtenissen van 11 maart en onderzoekt het verhaal van Hüseyin Kurt die tegen wil en dank het symbool wordt van een politieke machtsstrijd.
Medialogica is een programma van Human en VPRO