Nieuwjaarsnacht in Keulen

door Erwin Otten en Arianne Hinz

donderdag 27 oktober, 22.55 uur op NPO 2

Tijdens de nieuwjaarsnacht in Keulen worden meer dan zeshonderd vrouwen slachtoffer van een seksueel delict. Vluchtelingen die voor de Dom massaal vrouwen aanranden. Het is wereldnieuws. De Duitse ‘Welkomstcultuur’ wankelt. Maar waren het wel vluchtelingen? En waarom zwegen politie en media dagenlang? Medialogica onderzoekt de rol van de berichtgeving over de nieuwjaarsnacht in Keulen.

Een van die slachtoffers, Claudia Vosen, doet in Medialogica haar verhaal. Zij en haar 15-jarige dochter zijn door tientallen "Arabisch uitziende mannen, op iedere denkbare plek betast. Door wel tweehonderd handen." Maar als Claudia haar collega’s over de nieuwjaarsnacht vertelt wordt ze voor vreemdelingenhater, nazi en fantast uitgemaakt. Er was immers nog helemaal niets in de Duitse media verschenen over de massa-aanrandingen.

Waarom wordt er over zo’n enorme en ingrijpende gebeurtenis pas vier dagen later bericht? En waarom verstuurt de politie op nieuwjaarsdag een persbericht, waarin wordt gesproken van ‘‘een grotendeels vreedzaam feest in een uitgelaten stemming.”? Voor de tegenstanders van het asielbeleid is het duidelijk: de ‘leugenpers’ (een beladen term uit de nazitijd) zwijgt, omdat het hier om ‘de verkeerde daders’ gaat.

In de uitzending wordt duidelijk waarom veel mensen, ten onrechte, denken dat er Syrische oorlogsvluchtelingen onder de daders waren. De Syriër Sakher Mohammad vertelt welke gevolgen dat voor zijn gemeenschap in Duitsland heeft gehad. In gesprekken met de Keulse politiecommissaris Jürgen Mathies en enkele hoofdredacteuren van Duitse kranten en televisieprogramma’s onthult Medialogica welke blunders er zijn gemaakt in de berichtgeving over de bewuste nieuwjaarsnacht. En hoe dat heeft geleid tot een afnemende sympathie voor het asielbeleid van Angela Merkel en tot toenemend geweld tegen vluchtelingen. 

Blijf op de hoogte van Medialogica

Ontvang interessante mediafragmenten en artikelen in uw mailbox. Schrijf u hier in.