de nacht van de medialogica

de nacht van de medialogica

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de school voor journalistiek

Uitzending in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 november 2016, 00.10-04.35 uur op NPO 2

De oudste School voor Journalistiek in Utrecht viert op 18 november haar 50ste jubileum. Volgens de belangrijkste gastdocent, Ad van Liempt, is Medialogica het favoriete lesmateriaal voor studenten en in dit speciale programma worden zeven van de belangrijkste afleveringen uitgezonden. Ze worden elk ingeleid door een ervaringsdeskundige die in 2 minuten vertelt waarom deze belangrijk is voor het inzicht in de publieke opinievorming rond zijn/haar werk.

"Het onderzoek naar de ware aard van de rellen in Gouda - die media en politiek tien jaar geleden in vuur en vlam hebben gezet - vind ik een mooi voorbeeld van Medialogica." Hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen licht het belang van de uitzending toe.

Hoe nauw verbonden publieke opinie en markt zijn, blijkt uit de uitzending over de Eurocrisis rond Griekenland. Over hoe belangrijk media in dat proces zijn, vertelt econoom en filosoof Liesbeth Noordegraaf-Eelens u meer.

Hoe belangrijk het publiek is bij de vorming van de openbare mening, blijkt uit de uitzending over de Tour de France. Volkskrant-onderzoeksjournalist Willem Feenstra legt uit waarom de waarheid van de doping verborgen blijft achter een horizon van wielerheroïek.

Ook politici laten soms zien hoe bedreven ze zijn in het sturen van de publieke opinie.

Journaliste Fidan Ekiz verklaart waarom de uitzending over Asscher en de Turkse jongeren daar een goed voorbeeld van is.

Hoe snel de publieke opinie over een bekende crimineel kan omslaan analyseert Medialogica in de uitzending over Willem Holleeder. NRC Handelsblad-ombudsman Sjoerd de Jong legt uit waarom u moet kijken.

Soms kan een onjuist of deels onjuist beeld de publieke opinie zo zeer beïnvloeden dat het de werkelijkheid verandert. De door Wilders gewraakte rechter Jan Moors  vertelt u waarom hij de Medialogica-uitzending over taakstraffen belangrijk vindt.

De Medialogica-uitzending over Benno L. laat zien hoe publiek, politiek en media er debet aan zijn dat pedoseksuelen ook na het uitzitten van hun straf opgejaagd worden. Frits van Exter, voorzitter van de Raad voor de journalistiek, licht toe wat hem het meeste opviel in deze zaak.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN MEDIALOGICA

Ontvang interessante mediafragmenten en artikelen in uw mailbox. Schrijf u hier in.