Tsunami uit het oosten

Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zijn veel in het nieuws. Voornamelijk met berichten in relatie tot criminaliteit, arbeidsverdringing en misbruik van sociale voorzieningen. Hoe komt het dat MOE-landers, zoals arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa vaak worden genoemd, zo’n slechte naam hebben?

Uitzending wo. 30 april 2014, 21.25 uur Nederland 2

Medialogica verdiept zich in een aantal voorbeelden van berichtgeving rondom Polen, Bulgaren en Roemenen. Waar is de publieke opinie op gebaseerd?

‘Vlaardingen stevent af op een miniburgeroorlog.’ Aldus de digitale krant De Vlaardinger vorig jaar. De gemeente had last van wildparkerende Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs.
Het blijkt niet het enige incident rond Oost-Europeanen in Vlaardingen te zijn. Ook een forse toename van het aantal woninginbraken werd toegeschreven aan arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. De lokale politieke partij ONS Vlaardingen wil na de incidenten een maximum stellen aan het aantal MOE-landers in de gemeente. Waar is de publieke opinie op gebaseerd? Medialogica sprak met de Vlaardingse bestuurders die nu ontkennen de schuld bij de Oost-Europeanen te hebben gelegd.

Op vakantiepark De Kern in Putten huren Poolse gastarbeiders bungalows. Een inval op 16 januari van dit jaar leidde tot Tweede Kamervragen en een artikel in de Telegraaf. Daarin werd gesproken over overlast en criminaliteit. Maar wat houdt die overlast precies in? Zowel de beheerders van het vakantiepark als de burgemeester van Putten stellen dat er geen ‘duistere praktijken’ op het park plaatsvinden. “Er zijn wel een aantal gestolen fietsen en voertuigen met boetes in beslag genomen” aldus burgemeester Lambooij.
RTL Nieuws sloeg vorig jaar december alarm over Oost –Europeanen die zich niet verzekeren. Dit zou Nederlandse ziekenhuizen miljoenen schade aan ziektekosten opleveren. Medialogica deed onderzoek naar de kosten door onverzekerden en sprak met de betrokken ziekenhuizen over dit verschijnsel. Sloegen de ziekenhuizen werkelijk alarm? Medialogica kreeg vooral ontkennende antwoorden.

Arbeidsmigranten lijken voortdurend het nadeel van de twijfel te krijgen, zegt hoogleraar Sociologie van de Erasmus Universiteit, Godfried Engbersen in Medialogica. In de Tweede Kamer is stevig gediscussieerd over het vrije Europese werkverkeer vanuit de voormalig Oostbloklanden naar ons land. De beeldvorming onder de bevolking is uiterst negatief geworden, maar die arbeidsmigratie is van economisch belang en levert de Nederlandse schatkist vele miljoenen aan premies op, aldus Engbersen.

Door: Dirk Bayens en Hansje van de Beek.