Annes Erfenis

Medialogica-aflevering over de gevolgen van de popularisering van Anne Frank. Wie mag haar woord op aarde verkondigen, wie mag haar beeld voeren?

Maandag 17 november 2014 om 20.25 uur op NPO 2 (herhaling 18 november 09.55 uur op NPO 2)

Medialogica-aflevering over de gevolgen van de popularisering van Anne Frank. In hoeverre komt de tv-, bioscoop- en theaterheldin Anne Frank nog overeen met het jonge Holocaustslachtoffer dat haar oorlogsjaren in een dagboek vastlegde? In Annes Erfenis aandacht voor de strijd om wie in de toekomst de beeldvorming van Anne Frank mag regisseren.

Het copyright op het dagboek van Anne Frank verloopt in 2016. Daarmee verliest het Anne Frank Fonds in Bazel haar belangrijkste inkomstenbron. Dit gegeven zet de verhoudingen tussen Anne Frank Fonds en Anne Frank Stichting op scherp. Beide organisaties zijn publiekelijk in een gevecht verwikkeld over wie de ware erfgenaam is van Anne Frank. Medialogica over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van de slag om Anne Frank. Met aandacht voor de laatste plannen van Fonds en Stichting om de hegemonie op de beeldvorming van Anne Frank ook na 2016 veilig te stellen.

Door: Cees Overgaauw en Maud van de Reijt.

Recensie De Groene Amsterdammer

Walter van der Kooi over Annes Erfenis:

"De avond ervoor brengt datzelfde Medialogica Annes erfenis. Enigszins atypisch omdat het niet in de eerste plaats over de rol van de media gaat. Aan de hand van het conflict tussen de Anne Frank Stichting en het dito Fonds wordt een overzicht gegeven (met uniek archiefmateriaal) van de ontstaansgeschiedenis van het dagboek, van het hoe en waarom van de verschillende versies, van de manieren waarop de inhoud ervan gebruikt en misbruikt werd en wordt en van de onverkwikkelijke controverse tussen Basel en Amsterdam."

lees hier verder