De zaak Marianne Vaatstra

De zaak Marianne Vaatstra

Geen moord die zoveel media-aandacht kreeg als die op Marianne Vaatstra in 1999. De zaak, die 72 meter aan dossiermappen beslaat, bleef veertien jaar lang in het nieuws. Berichten werden regelmatig gedomineerd door speculaties.

Nu de dader, Jasper S., een boer uit de omgeving, gevonden is, wordt de zaak gesloten. Er komt daarmee een einde aan de reeks van hardnekkige geruchten over een nabijgelegen asielzoekerscentrum. Lange tijd wekten ook diverse media de indruk dat een asielzoeker bij de moord betrokken zou zijn.

Hoe kon dat gebeuren? Wist de pers de feiten wel altijd van de geruchten te onderscheiden? Een reconstructie met diverse hoofdrolspelers van toen en nu.

Koninginnedag 1999. Met haar donkerblonde haren en schalkse blik straalt de 16-jarige Marianne Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde een en al levenslust uit. Over aandacht van jongens heeft ze niet te klagen. Maar verder dan zoenen gaat ze niet, ook niet met Spencer van achttien. Hij komt uit Buitenpost. Sinds vier maanden hebben de twee een relatie.

Marianne is de jongste uit een gezin van zes kinderen, een nakomertje. Ze zit in de eindexamenklas van christelijke mavo De Saad in Damwoude en is al aangenomen op de kappersschool. Drie middagen in de week werkt ze in Zwaagwesteinde als caissière bij supermarkt Poiesz.

Op zaterdagavond gaat Marianne meestal naar bar-discotheek Ringo, een omgebouwde boerenschuur in het naburige Veenklooster. Omdat ze bang is in het donker, gaat ze na afloop nooit alleen naar huis. Vaak haalt haar twaalf jaar oudere broer Johan haar op met de auto. Of ze neemt voor vijf gulden de taxibus. Want ook het Friese platteland is niet meer veilig, zeker niet voor jonge vrouwen.

Bij het fietstunneltje aan het begin van de Keningswei staan vaak jonge asielzoekers uit asielzoekerscentrum De Poelpleats aan de Trekweg in Kollum die passerende meisjes hinderlijk nafluiten. Een paar maanden geleden nog is Marianne naar eigen zeggen in Ringo bedreigd door een groepje van vier asielzoekers. Toen ze niet wilde dansen, zo vertelt Marianne een vriendin, maakte de 15-jarige Irakees Feik een snijdend gebaar langs zijn hals.

Door: Misja Pekel en Judith Konijn