Dossier Taakstraf

Dossier Taakstraf

Daders van ernstige gewelds- en zedendelicten zouden vaak wegkomen met een taakstraf, onthulde ZEMBLA vijf jaar geleden. Hoewel diverse deskundigen in de uitzending van Argos-TV aangeven dat taakstraffen al jarenlang een effectieve, humane en kostenbesparende wijze van straffen zijn, won het beeld van de softe rechters die geen vuist konden maken tegen de oprukkende criminaliteit.

De onthulling van ZEMBLA ontketende verontwaardigde reacties in politiek en samenleving. Kranten namen de berichtgeving van ZEMBLA over en er ontstond een beeld van rechters als zachte heelmeesters. Rechters en aanklagers herkenden hun eigen praktijk niet in de feiten. De Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie lieten daarop hun eigen onderzoek volgen. Zij kwamen tot de conclusie dat het beeld dat ZEMBLA schetste grotendeels niet klopte. Maar het tij in de beeldvorming bleek niet te keren.

Door: Misja Pekel en Wil van der Schans

Deze uitzending was genomineerd De Loep 2013, een prijs van de VVOJ voor het beste in de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek.