Liveblog

Onze 42-uur lange luistermarathon is van start! Met bekende en minder bekende Nederlanders gaan we naar allerlei plekken om te horen wat daar gehoord moet worden. Volg op deze pagina de hoogtepunten van uur 25 tot en met 32.

Voor de beste leeservaring kun je het beste van beneden naar boven scrollen. Dus onderaan de pagina beginnen.

Dit liveblog is gesloten. Klik hier voor het volgende liveblog.

01:00 - 02:00 | Herhaling uur 19: Lammert Kamphuis luistert naar een dove zaalvoetballer (32)

We vonden dit gesprek zo mooi dat we het je graag nog eens voorschotelen.

00:00 - 01:00 | Verslaggever Willemien gaat luisteren naar Adel Nabelsi (31)

00:44
Wegens verbindingsproblemen schakelen we over naar een Brainwashtalk uit ons archief.

00:31
Adel is niet alleen, maar onze verslaggever luistert ook graag naar Adels goede vriend.

Directeur en verslaggever Willemien van Aalst

Directeur en verslaggever Willemien van Aalst

00:21
Leuk weetje: onze verslaggever Willemien is ook onze directeur!

00:15
In het huis van Adel kijken we naar een trailer van zijn voorstelling.

00:08
Adel Nabelsi (34) is in 2014 vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Nu is hij vrijwilliger bij de Utrechtse Voorkamer en daarnaast werkt hij aan zijn carrière als acteur.

00:00
Maar eerst nog even wat hoogtepunten op een rijtje!

23:00 - 000:00 | Jitske Kramer brengt actrice Sophie van Winden thuis na haar voorstelling (30)

23:23
Sophie van Winden en Jitske Kramer gaan op naar het vervoelsmiddel dat Sophie van Winden thuis zal brengen. 

23:18
Er staan drie vrouwen aan de bar in een kroeg. Het is nog onduidelijk of ze door hebben dat ze al live zijn,

We gaan luisteren naar actrice Sophie van Winden nadat ze net een voorstelling heeft gespeeld!

22:00 - 23:00 | Presentator Rens Polman gaat luisteren naar sterrenwachters (29)

23:20
De sterrenwachter legt uit wat de verhoudingen zijn tussen de aarde, de zon en de maan. Daarvoor gebruikt hij drie stoffen ballen. Rens, die de maan vast heeft, moet van de sterrenwachter helemaal naar de keuken lopen om de juiste afstand aan te duiden.

23:10
De vriendin van de sterrenwachter vindt niet dat hij te veel tijd besteed aan zijn hobby. Wel vindt ze het jammer dat hij zijn humeur laat verpesten wanneer het bewolkt is. 

23:03
De sterrenwachter laat wat foto's zien van de sterrenhemel die hij zelf gemaakt heeft.

23:00
Foto's maken van sterren blijkt moeilijker dan gedacht. Je zet een camera op een telescoop, en je stelt een lange sluitertijd in. Maar omdat de aarde beweegt, moet je daarvoor compenseren met je camera. 'Dat is een beetje het spelletje', zegt de sterrenwachter.

22:52
Met het blote oog zie je maar een paar sterren. Met deze telescoop zie je er wel tientallen. 

22:49
Iemand heeft een lichtje gevonden en schijnt het op de telescoop. We zien een statief en een lens. We horen vrolijk gebabbel. Het is koud, maar dat lijkt de sfeer te verhogen.

22:46
Rens bibbert. 'Ai, je bent echt koud aan het worden', zegt de sterrenwachter. 'Maar je bent ook zo mager.'

22:41
De diameter van de maan is zo'n 3000 kilometer, zegt de sterrenwachter.

22:39
De sterrenwachter vertelt dat men in de 19e eeuw de valleien en bergen op Mars aanzag voor steden. 'Daar komt het hele idee van Marsmannetjes vandaan.'

22:33
We hebben blijkbaar mazzel vandaag vanwege de helderheid. De afgelopen maanden heeft de sterrenwachter dit maar drie keer eerder meegemaakt.

22:19
Rens en de sterrenwachter trekken hun jassen aan om buiten naar sterren te gaan kijken. 'Volgens mij is het redelijk helder', zegt Rens. 'Ik kan de maan al zien.' 

22:14
Er was een kleine technische storing maar we zijn weer in de woonkamer van de sterrenwachter. Er staat een grote telescoop naast de stoel waar hij zit. Rens en de sterrenwachter praat over de sterren in 'onze melkweg.'

22:04
We gaan luisteren naar sterrenwachters! De sterrenwachter ter plekke komt er meteen in met een stevig statement: 'Ik heb het gevoel dat gewoon doelloos nieuwsgierig zijn niet zo vaak meer gebeurt.'

Tijd dus om ook het komende uur weer even ongebreideld ons oor te luister te leggen.

21:00 - 22:00 | Onze verslaggever luistert naar Harold die zelfstandig een 'cultuurtempel' heeft opgericht (28)

21:55
De man speelt nu al een tijdje rustgevende pianomuziek.

21:40
Harold spreekt over alle samenwerkingen met andere organisaties die de cultuurtempel tot nu toe gedaan heeft. Intussen lopen ze een kamer binnen waar een man piano speelt op een vleugel. Verder is het gebouw leeg.

21:24
We lopen een ruimte in. Een man speelt orgel. Het heeft de sound van synthesizers uit de jaren tachtig.

21:18
Het is een groot en statig pand waar Harold doorheen loopt. Als hij loopt, dan galmen zijn voetstappen. 

21:15
'Het oprichten van de tempel heeft mij geleerd dat als je verschillende mensen om je heen verzamelt, dat je dan iets kan bereiken wat je zelf niet kan.'

21:00
We luisteren naar Harold die eigenhandig een cultuurtempel heeft opgericht in Ede. in de tempel kun je allerlei cursussen volgen.

20:00 - 21:00 | Onze verslaggever luistert naar de training van Rugbyclub Zwolle (27)

20:54
Welke geluiden hoor je op een rugbyveld? Vooral aanmoedigingskreten, uitlegpraatjes, een beetje wind, wat gekuch, en veel overleg.

20:52
Is rugby agressief? Een speler: 'Nee, maar je moet wel fysiek ingesteld zijn. En fel, ja, dat is het goede woord.'  

20:47
Er wordt een specifieke aanval geoefend. Dat hebben de dames duidelijk eerder gedaan. Het ziet er soepel uit.

20:37
'Wat maakt iemand nou een goede rugby-speler?', wil onze verslaggever weten. Daar kan de trainer kort over zijn: 'Inzet.'

20:33
De trainer houdt een praatje. De rugby'ers verzamelen zich in een cirkel om hem heen. Ze knikken instemmend. Twee meisjes echter dollen elkaar terwijl de trainer praat. Hij negeert het. 

 

20:18
'Als we niet in het veld naar elkaar luisteren, dan gaat het niet goed.' Dat zegt Anne tegen verslaggever Hansje. 'Bij rugby red je niets alleen, je hebt elkaar nodig, dus moet je goed luisteren.' 

20:09
'Je loopt gewoon naar de overkant en legt de bal neer. Blijf laag, bescherm jezelf.'
'Rustig beginnen en dan tempo opvoeren.'
'Wissel je schouders af, links en rechts.' 

20:04
'Janneke, links van je.'
'Kom maar.'
'Kaatje, ik ben hier.'
'Ja, kom maar.'
'Fuck.'
'Ja, Lisa.'

'Rechtdoor lopen! Vraag om die bal!'
'Cynthia, kom maar!' 

 

19:00 - 20:00 | Milou Deelen luistert naar de 10-jarige klimaatspijbelaar Lilly (26)

19:53
Lilly toont ons de spork, een houten lepel en vork. Super duurzaam, toch? En zo heeft ze nog mee vernuftige duurzame gebruiksvoorwerpen, zoals een houten rietje met bijpassend borsteltje, zodat je het rietje schoon kunt maken. Tot slot heeft ze nog wat tips om ecovriendelijker te zijn. Meer met de trein of fiets, je kleren drogen in de zon in plaats van de droger, dingen als tupperware gebruiken en plastic flessen hergebruiken. 

19:43
Alle schildpadden in Australie zijn vrouwtjes, en dat komt door de opwarming van de aarde. Als dat zo doorgaat, dan sterven de schildpadden uit, vreest Lilly. Om over de Amazone nog maar te zwijgen.

19:32
Lilly heeft ook wel eens met Jesse Klaver gepraat. Over dino's, haar lievelings. Ze was positief verrast dat Klaver meer dan vijf soorten kon opnoemen. 'Hij kende zelfs de microraptor! Yes!' 

19:25
Haar klasgenoten gaan niet mee als ze protesteert in Zeist op vrijdagochtend. Het schoolwerk dat ze mist, haalt ze thuis in. Sowieso mist ze alleen rekenen. 

19:20
9 maart is Lilly met haar moeder bij de Women's March in Amsterdam. Lilly is dol op protesteren en demonstreren.

19:16
Veel steekt ze op van haar opa, die veel van de wereld heeft gezien. Maar om nu alle landen op te noemen waar haar opa is geweest, dan is de helft van het uur al op. 

19:12
Lilly loopt nu op straat om plastic op te ruimen. Overal plastic. En nog meer plastic. En dat is gevaarlijk voor de dieren. De moeder van Lilly is er ook bij. 

19:11
Elke vrijdagochtend staakt de 10-jarige Lilly, bij het gemeentehuis van Zeist. Om te laten zien dat ze schoolstakers zijn! En natuurlijk was ze ook bij de klimaatmars vorige week in Den Haag.

18:00 - 19:00 | Gerianne luistert naar Kalid die in vreemdelingendetentie zat (25)

18:54
Het zoveelste schrijnende verhaal over vreemdelingendetentie, over een man uit Soedan die tot drie keer toe heeft vastgezeten. Eenmaal vrij, constant zijn hoede. Alleen maar omdat je geen papieren hebt. Elke dag hopen, om vrij te zijn, om vrij te bewegen. Maar steeds maar weer worden opgepakt en negen maanden achter tralies te zitten. 
Zijn grootste angst is gek worden. Wanhoop, voortdurend vragen wat er van je moet worden, waar je terecht komt. Gelukkig is hij een optimist en denkt hij vaak aan zijn moeder. 

18:46
Gerianne leest weer een verhaal voor over iemand die in vreemdelingendetentie zat. Die denken: Ik kan nog beter dood zijn dan teruggestuurd worden, en daardoor in de isoleercel belanden. Met bepaalde kleding aan, dat niet kan scheuren, zodat ze zichzelf niets kunnen aandoen. Behalve dan rondlopen of op een matrasje liggen. 

18:40
Ze las in een nieuwsbrief dat een man niets anders kon dan heen en weer lopen in zijn isoleercel. Tien uur lopen, vier uur liggen. In 1 minuut kon hij vijf keer heen en weer lopen. Hij rekende uit 24.000 keer zijn kamer op en neer gelopen. De detentie is hem zwaar gevallen. Gerianne werd al verveeld na een paar minuten heen weer lopen. 

18:39 
Gerianne loopt nu rond. Ze legt zometeen uit waarom. 

18:36
Gerianne Smits is van origine verpleegkundige en antropoloog, Ze heeft veel te maken gehad met vreemdelingendetentie, zoveel is duidelijk. Hard om te horen, maar wel zo belangrijk. Dat waardigheid van mensen en hun vrijheid worden aangetast. 

18:31
We kijken naar een deurtje uit de Bijlmer Bajes. Van de isoleercel. De voormalige gevangenis, waar ook vreemdelingendetentie was en dan vooral voor degenen met psychische klachten. 

18:24
We luisteren naar het gesprek met Kalid, die in vreemdelingendetentie heeft gezeten. Hij vertelt dat niemand ervoor heeft gekozen om vluchteling te zijn. Detentie is niet de oplossing voor deze mensen, vindt hij. 

VOORDAT JE VERDER LEEST

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.