Liveblog

Onze 42-uur lange luistermarathon is van start! Met bekende en minder bekende Nederlanders gaan we naar allerlei plekken om te horen wat daar gehoord moet worden. Volg op deze pagina de hoogtepunten van uur zeventien tot en met vierentwintig.

Voor de beste leeservaring kun je het beste van beneden naar boven scrollen. Dus onderaan de pagina beginnen.

Dit liveblog is gesloten. Klik hier voor het volgende liveblog.

17:00 - 18:00 | Clairy Polak luistert bij gitaarbouwer Otto Vowinkel (24)

17:55
En dan, de Kunst- en Kitschvraag: Wat kost zoiets? Otto doet eerst wat geheimzinnig. Ligt aan de houtsoort en andere dingen. Maar het begint zo rond de 7.500 euro. Veel geld, erkent Otto, maar nog een stuk goedkoper dan een viool. 

17:53
Hij doet het wel, gitaren repareren. Maar het is een stuk minder leuk, het is niet zijn hobby. Veel liever maakt Otto een nieuwe gitaar. 

17:48
Otto is zo creatief. Hij heeft de gevel van het gebouw van zijn werkplaats verwerkt in de kop van de gitaar. 

17:39
Terwijl Esther tokkelt op de gitaar die Otto heeft gemaakt, vertelt ze dat ze vroeger elke keer jaloers werd nadat een gitaar aan een ander werd verkocht. Het was beter voor iedereen, dat ze daar is mee gestopt, denkt Otto. Esther speelt ondertussen hoe Japanse bloesemblaadjes van de bomen dwarrelen. 

17:36
Esther geeft een demonstratie op een echte Vowinkel hoe je die stemt. Otto laat intussen een app zien op zijn telefoon waarmee je gitaren kunt stemmen. 'Gemak dient de mens'. 

17:31
Het begon met een boekje: Hoe bouw ik een klassieke gitaar? Dat was in 1984. Otto heeft alle aanwijzingen opgevolgd en toen kon hij gitaren bouwen. 

17:26
Otto maakt maximaal 20 gitaren per jaar. Per twee weken een gitaar, zoiets. Je bent natuurlijk altijd met meerdere dingen tegelijk bezig. Verder is het een vrij technisch verhaal over politoeren. Politoer is een soort lak. En ook schellak is belangrijk, vertelt hij tegen Clairy, die veel leert in dit uur.  

17:19
En alsof de duvel ermee speelt, komt Esther, de geliefde van Otto, prompt binnen. Zij kan beoordelen wat een typische Vowinkel is, toch?  

17:15
De geliefde van Otto is gitarist. Klinken zijn gitaren altijd hetzelfde? Dat moet eigenlijk wel. Sowieso duurt het twee jaar voordat de gitaar klaar is. Maar voor Clairy zal het een jaartje doen, lacht Otto. 

17:04 
Maar eerst een gesprek tussen presentator Cesar Majorana en Medialogica-redacteur Jacco, die afgelopen nacht bij dragqueen Snorella luisterde. 
 

16:00 - 17:00 | Farid Tabarki luistert bij de expositie 'Work Body Leisure' (23)

16:42
De rondleiding is afgelopen. Farid mag nu alleen rondlopen in de tentoonstelling, wat voor een groot gedeelte bestaat uit het openen van lockers, waarin dan elke keer weer iets verrassends is te zien. 

16:37
De tentoonstelling is ook in Venetië geweest. En bezoekers gaan een persoonlijke relatie aan met de verschillende thema's. Daarnaast kun je een ruimtelijke ervaring aangaan. 

16:34
Farid heeft eilandangst. Lijkt hem niks om lang op een eiland te zitten. Om dezelfde reden vindt hij het ook niet fijn om op een boot te zitten.

16:30
De stad verandert. Waar Rotterdam natuurlijk bekend staat om zijn noeste havenarbeiders, blijkt uit de tentoostelling dat door automatisering de stad veel meer service-gericht wordt. Kranen worden immers niet meer bestuurd door mensen. 

16:23
Tot groot vermaak van cameraman Henk is Farid nu in een ruimte met opblaasbare poppen. 

16:18
En opeens zijn ze in Rotterdam in het Hilton-hotel in Amsterdam in 1969, waar John Lennon en Yoko Ono hun bed-in for peace hielden. Een bed als werkplek, dat hadden Ono en Lennon goed voor elkaar. 

16:05
We zijn live in het Nieuwe Instituut met trendwatcher en columnist Farid Tabarki. Ze gaan naar de expositie Work Body Leisure in dit 23ste uur van de Luistermarathon. 

15:43
Helaas gaat het luisteren in Breda niet live lukken. Je kijkt nu naar woordkunstenaar Manu van Kersbergen, die in een van de eerste uren luisterde op een muziekschool bij hem in de buurt. Straks gaan we weer verder met Farid Tabarki. 

 

14:00 - 15:00 | Hugo Borst en Carin Gaemers luisteren naar 'Goede Buren' Ada en Wilma (21)

15:15
'Hugo de Jonge is een BH,' volgens Ada. 'Hij weet niet hoe hij de bandjes moet verstellen, waardoor hij alle oudjes laat hangen.' De Jonge krijgt dan ook een 6 als rapportcijfer. Laat hem nou eens een hele dag meelopen, dan weet hij wat er nodig is.  

15:09
Ze komen ook wel eens in vervuilde huizen. Ze hebben wel eens glas water gehad, waavan ze dachten dat het mat glas was. Maar dat was het niet. Gelukkig kregen ze daarna een snoepje. 

15:04
We gaan nog een kwartiertje door in Rotterdam. Omdat het zo'n succes is, volgens Hugo. Dan wil Wilma wel een kop koffie. Hugo ook. En hij heeft trek in een sappige anekdote. 

15:03
Het huis staat te koop, had Hugo gehoord. Maar kennelijk staat-ie al zeven jaar te koop. Je krijgt Wilma ook niet zomaar weg, terwijl Wilma nog een sjaggie draait. 

14:55
Ada en Wilma worden gekoesterd door de mensen die ze helpen. Ook omdat ze dingen zeggen als: 'We hebben nog helemaal geen tijd om dood te gaan, zoveel moeten we doen.'

14:49
De lijnen moeten korter. En de mensen moeten niet werken alleen om een krulletje achter hun naam te krijgen. Je ziet een hoop verdrietige dingen, volgens Carin. Gelukkig dat Ada en Wilma elkaar nog hebben. 

14:47
'De jeugd is bang om een luier te verwisselen, zo simpel is het.' Hugo denkt dan ook dat de meeste tijd zit bij de zestigers en zeventigers. Die zijn nog vitaal genoeg, en hebben de tijd ervoor, om zich te bekommeren om eenzame mensen. 

14:45
'De straten waar het goed gaat, daar is saamhorigheid.' 

14:42
'Kijk eens naar het gordijntje van je buren. Hoe smeriger die wordt, hoe slechter het gaat.' 

14:38
We zijn inmiddels weer terug in Rotterdam, de dames praten gerust verder en er is zin in thee. De dames zijn heel blij met de film. Die moet vertoond worden bij de verschillende zorgopleidingen vinden Ada en Wilma. 

14:22
'Hallo, hier Hilversum!' 
De stream is eruit geklapt. We doen er alles aan om zo snel mogelijk de stream opnieuw te starten. Het uur met Hugo Borst en Carin Gaemers wordt wel gewoon opgenomen. Dat zullen we in een later stadium integraal uitzenden. 

14:14
Hugo vraagt Ada naar het moment in de film Goede Buren (kijk hier de film) waarin ze verontwaardigd raakt en haar emoties niet de baas is. Ze heeft wel echt momenten erbij dat de tranen over haar wangen lopen, biecht ze op. 

14:03
Aangekondigd door presentator Cesar Majorana, onder andere presentator van Know Shit, de YouTube-serie van Tussenuur.

13:00 - 14:00 | Jannet Vaessen luistert naar een bibliotheek van levende boeken: de Mensenbieb (20)

13:38
Jannet gaat naar het tweede boek. ‘Gek om uit allemaal labels te kiezen.’ Jannet kiest het ‘boek’: gevlucht.

13:36
Het belletje gaat. Maar Jannet praat nog even door met Sabrina over haar naamsverandering. In 2014, toen de nieuwe transgenderwet werd aangenomen, kon Sabrina eindelijk het ‘kruisje’ in haar paspoort veranderen van man naar vrouw.

13:34
Sabrina: ‘Ik wilde een vrouw zijn, maar moest eerst proberen hoe ik als vrouw door het leven zou kunnen gaan. (…) En ik kon pas m’n  naam veranderen toen ik kon stoppen met m’n baan.

13:30
Jannet luistert naar het eerste levende boek. 'Je moet overkomen als een vrouw en niet als een man in een jurk. Maar hoe doe je dat?'

Janet luistert naar het 'levende boek' Sabrina.

12:00-13:00 | Lammert Kamphuis luistert naar een dove zaalvoetballer (19)

13:11
Lammert en Oussama nemen afscheid. Oussama zegt dat hij het in het begin wel spannend vond, maar hij het ook heel leuk vond en hij alles heeft kunnen zeggen.

12:59
Oussama en Lammert hebben het over de toekomst. Lammert suggereert dat Oussama misschien filosoof moet worden.

Oussama probeert vooral te kijken naar wat hij wel kan. Al is het soms best lastig dat hij niet alles meer kan wat hij vroeger wel kon.

Human luistermarathon Oussama en Lammert

12:54
Oussama wil graag een trainerscursus doen, maar dan moet hij nog wat beter kunnen horen.

12:47
Oussama en Lammert gaan spontaan even voetballen, ze hebben toch nog even de tijd. En op weg naar buiten komen ze Oussama's zus ook nog tegen. Gezellig!

12:37
De rondleiding gaat verder. Oussama vindt het gezellig als de hele familie bij elkaar komt. 'Grapjes maken, lekker drinken en eten. Dat zijn de momenten die je moet koesteren. Ik heb echt een hele leuke familie.'

Human luistermarathon Oussama en Lammert

12:29
Lammert en Oussama hebben het over meiden. Oussama zei een tijdje geleden voor de grap tegen zijn moeder: 'In plaats van "Boer zoekt vrouw" wil ik wel meedoen met "Marokkaan zoekt vrouw"!'

12:20
Oussama laat zijn kamer zien. Hij vertelt dat hij ook erg van acteren houdt en dat hij altijd naar zijn zus kan als er iets is.

12:17
Lammert: 'We zitten nu midden in de luistermarathon, 42u luisteren. Maar luisteren is voor jou heel anders geworden?' Oussame vertelt dat hij een implantaat heeft. Hierdoor gaat het luisteren steeds beter. Hij kan nu bijvoorbeeld zelf bellen.

Oussama grapt dat hij die kan uitzetten als hij Lammert niet meer wil horen.

Human luistermarathon Oussama en Lammert

12:10
Sinds z'n handicap kan Oussama niet meer op professioneel niveau voetballen, iets wat hij vroeger graag wilde. Maar nu geniet hij gewoon van het 'lekker balletje trappen'.

12:03
Oussama vertelt dat hij zelfstandiger is geworden nu hij niet meer bij zijn ouders woont. Lammert en Oussama kennen elkaar, omdat ze samen zaalvoetballen. Lammert vindt hem heel optimistisch en vraagt zich af hoe hij dat doet.

11:00 - 12:00 | Michiel van Erp gaat luisteren naar een vrijwilliger van de Zilverlijn, die belt met eenzame ouderen (18)

11:54
‘Een kastje dat u op uw hoofd moet zetten?’ Petra en Michiel kijken elkaar verbaasd aan. ‘Ik ken het niet, helpt dat tegen de pijn? Doen ze dat in het ziekenhuis?’

11:47
Er komt iets binnen. Petra neemt de telefoon op. De persoon is alleen niet helemaal goed verbonden, maar probeerde wel de Zilverlijn te bereiken. Petra begint een gesprek. 

11:46
Ze vindt het leuk werk. Vooral ook de verhalen van vroeger die ze hoort.

11:44
De gesprekken zijn ‘op’. Petra vraagt aan collega’s of zij nog mensen moeten bellen, die ze dan over kan nemen.

11:42
Petra vertelt: ’Tegenwoordig wordt er weinig geluisterd, denk ik. Mensen hebben het druk. Of de ouderen hebben oppervlakkige contacten. Als ze dan ergens mee zitten, vinden ze het fijn dat ze toch hun verhaal kwijt kunnen aan de Zilverlijn.’

11:40
Het komt niet uit. Er is visite.

11:39
Ze belt de volgende. Petra legt uit dat ze altijd even kijkt naar wat er eerder is geschreven over deze mevrouw, zodat ze daar eventueel op terug kan komen.

11:37
Petra rond het gesprek af en tikt haar verslagje uit.

11:24
Petra belt de volgende mevrouw.

‘Zo, dat is pijnlijk!’ zegt Petra aan de telefoon. Michiel kijkt verbaasd naast zich en vraagt zich af waar het gesprek over gaat.

Het blijkt om een val te gaan. En afvallen, wel achttien kilo.

11:21
We horen het tikken van een toetsenbord. Petra typt een verslag van het telefoongesprek. 

11:18
Petra rond het gesprek af: ‘Lekker blijven zingen!’
De mevrouw aan de telefoon legde uit dat haar kind in een scheiding lag. Petra legt uit dat je het gesprek wel positief probeert af te sluiten.

11:13
Petra schrijft soms mee met wat er wordt gezegd aan de telefoon.

11:10
‘Kunt u nog ergens een beetje afleiding in vinden? U heeft zelf ook een beetje ontspanning nodig. Er komt nu zoveel op u af.’

11:06
We zien vrijwilliger Petra. Ze belt met een oudere.

11:05
Meer over de Zilverlijn vind je hier.

10:00 - 11:00 | Stine Jensen luistert in dierenwinkel 'Ambulia' van Dennis (17)

10:50
Het gesprek gaat over de familie van Dennis. Over zijn broer en zijn moeder. ‘Het was altijd een heel open huis.’

10:44
Stine vraagt: ‘Vinden jullie dat de wereld teveel om geld gaat?’

‘Alleen maar toch?’

10:38
De vader van Dennis komt erbij. Ze praten over een rechtszaak waar hij in verwikkeld zat, over een gaskachel. 

Ze worden onderbroken, de zuivelspecialist komt langs. Dennis koopt melk.

10:30
Dennis vertelt dat hij gelukkig is, maar vindt dat er teveel regeltjes zijn. Hij voelt zich niet vrij.

Daarnaast vindt het lastig dat alles digitaal wordt. Hij laat een oude telefoon zien, die hij niet meer kan gebruiken.

De telefoon gaat. Een andere.

10:27
De wijk van Dennis is een arme wijk. Wat hij krom vindt is dat de straten dan wel  betaald parkeren zijn geworden.

10:21
Ze hebben het over optimisme en introvert zijn. Dennis legt uit dat hij in zijn winkel heel open is. Dat is zijn podium.

10:17
Hij vervolgt zijn verhaal. De prijzen hebben hem gered. Hij had het geld nodig, om zijn winkel te mogen houden.

Het trainen van zijn duiven is zijn hobby. Hij traint ze om verre afstanden af te leggen, waar de wedstrijden ook om gaan.

10:15
Dennis vertelt over zijn duiven, waar hij prijzen voor heeft gewonnen.
Hij wordt onderbroken door de deurbel. Er komt een klant binnen: ‘Is Dennis vervangen door een jonge vrouw?’

10:13
Dennis en Stine beginnen met een kopje koffie, achter de kassa.

10:05
We luisteren eerst naar de hoogtepunten van de afgelopen nacht.

VOORDAT JE VERDER LEEST

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.