Liveblog

Onze 42-uur lange luistermarathon is van start! Met bekende en minder bekende Nederlanders gaan we naar allerlei plekken om te horen wat daar gehoord moet worden. Volg op deze pagina de hoogtepunten van uur negen t/m zestien.

Voor de beste leeservaring kun je het beste van beneden naar boven scrollen. Dus onderaan de pagina beginnen.

Dit liveblog is gesloten. Klik hier voor het volgende liveblog.

09:00 - 10:00 | Carolien Borgers luister in revalidatiecentrum Reade (16)

09:57
De vrouw legt uit dat er tegenwoordig zoveel aanpassingen aan auto’s mogelijk zijn, dat mensen met een dwarslaesie gewoon kunnen autorijden.

09:53
‘Ik ben een soort dokter’, lacht Carolien.

Een andere mevrouw schuift de bankt op. ‘Alleen maar vrouwen,’ valt het Carolien op.

09:45
Er ontstaat een soort rij van mensen die met Carolien willen praten. Carolien: ‘Ik dacht dat ik hier een uur alleen zou zitten.’

Er zit dus alweer iemand anders bij Carolien op de bank. Zij vertelt over haar werk als fysiotherapeut.

09:43
Ook deze mevrouw werkt met dwarslaesie-patiënten. Soms is het wel een heftige afdeling. ‘Maar je kan het wel een plekje geven. En het geeft heel veel voldoening.’

09:40
Er komt een nieuwe mevrouw bij zitten, die vertelt over de ’Thuiskamer’, waar Carolien zit. De kamer dient als afleiding voor de patiënten.

09:36
Het gaat om mensen die wekenlang, overvloedig gebruik maken van lachgas. Er is nog niet veel onderzoek naar gedaan, maar de mevrouw merkt dat het echt een nieuwe groep wordt. Ze proberen de jonge mensen te bereiken om ze over de gevaren van lachgas te vertellen.

09:34
Ze vertelt dat ze een nieuwe groep patiënten zien, een jonge groep patiënten, die met een dwarslaesie binnenkomen. Oorzaak: overmatig gebruik van lachgas. Ze legt uit dat  overmatig gebruik van lachgas kan leiden tot een vitamine B12 tekort. En dat kan weer leiden tot een dwarslaesie.

09:32
De mensen gaan weer door met hun dag. Maar Carolien blijf niet alleen. Er komt een vrouw naast haar zitten, die over haar werkt vertelt: ergotherapeut.

09:28
De fysiotherapeut vertelt dat de man een deel van zijn zicht mist. Hij kan niet rechts goed kijken. Dit zorgt voor problemen in het dagelijks leven, zoals in het verkeer en bij het lezen.

09:27
Luisteren is heel belangrijk voor de man. Mensen moeten hem de tijd geven.

09: 24
De mevrouw, een arts, vertelt dat de man afasie heeft. Afasie is een probleem in het taalgebied van de hersenen. Dat komt door een hersenbeschadiging.

09:18 
Hij vertelt hoe zijn dag eruit ziet. Hij heeft een boek waar het programma van de dag op staat.

09:17
De man vertelt dat hij in het patiënt is in het centrum. Hij zit er al drie en een halve maand. Hij kijkt er naar uit om weer naar huis te gaan, maar hij zal de mensen in het centrum wel missen.

09:15
Er komen nog een man en vrouw bij Carolien zitten.

09:14
'Het is voor ons belangrijk dat mensen weer grip krijgen op hun eigen leven. Dat is wat revalidatie heel mooi maakt.’

09:09
Er komen twee vrouwen bij Carolien zitten. Ze praten over wat Reade precies doet. 

09:03
Carolien zit in de huiskamer van revalidatiecentrum Reade. De huiskamer is bedoeld als een soort ‘chillplek’ voor de revalidanten. Carolien zit hier een uur, en wacht af of er mensen komen chillen.

08:00 - 09:00 | Verslaggever Bert Janssens luistert naar de zelfvoorzienende Anouk Tates (15)

08:53
Onderdeel van het werk van Anouk is het leren van het boerenleven aan kinderen. 'Ik wil alleen een appel of ei uit de supermarkt,' zeggen kinderen soms tegen haar. Niet uit de verse natuur.

08:50
Anouk beschrijft de kersenvallei van de Gebroeders Leeuwenhart. Wat haar betreft heeft zij nu net zo'n mooie omgeving als Astrid Lindgren heeft omschreven.

08:43
'Hoe kan ik in godsnaam mijn kind leren gelukkig te worden, als ik niet gelukkig ben?' 

08:40
'Bomentijd en mensentijd, dat zijn totaal verschillende dingen. We moesten enorm terugschakelen vanuit het leven uit de stad,' vertelt Anouk.

08:36
De partner van Anouk, Laurens, breekt af en toe in. Hij vertelt ons over hoe hij bijvoorbeeld meubels kan maken van wat van hun land komt.

08:26
'De natuur heeft geen korte termijnplanning. Ik kan niet vragen aan de natuur om mij morgen appels te geven om schulden af te betalen. De boom moet eerst groeien en sterk worden, daarna pas kan die appels geven,' vertelt Anouk. Op de achtergrond wil de haan ook beluisterd worden.

08:17
Op de achtergrond horen we vogeltjes kwetteren, terwijl Anouk vertelt over de manier waarop zij circulair voedsel produceert, en natuur creëert. 

08:08
De geboorte van haar kind is een reden voor verandering, voor Anouk.

08:05
We hebben per telefoon contact met Anouk.

Lees meer over het werk van Anouk op hetboshuis.com.

07:00 - 08:00 | Vannacht gemist? (14)

07:21
Kijk nog eens naar het uur waarin onze verslaggevers luisterden bij Carnavalsvereniging de Fénpruuvers.

06:00 - 07:00 | Wegens technische problemen kijken we naar Humanarchief (13)

05:00 - 06:00 | Filmmaker John Appel luistert naar de opbouw van de Albert Cuypmarkt (12)

05:56
Er loopt een Eristrese jongen langs die de hele nacht gewerkt heeft. Hij is op weg naar huis.

05:47
Er geluid van roestig gepiep, motorgerronk en holle metaalslagen wisselt elkaar af. Kleine karren snorren voorbij.

05:42
Na een kleine technische storing zijn we weer live. We zien inmiddels een kraam op wielen waar het licht aan is en de reclamevlaggen al uithangen. Twee hardlopers rennen voorbij. Zo nu en dan schalt een hard 'Goedemorgen' over de straatstenen.

05:32
De straat is nog steeds behoorlijk leeg. Een fietser fietst langs, zijn wiel ratelt.

05:26
Er klinkt een zaag.

05:18
We horen nu regelmatig harde metalen klappen van marktlui die hun kraam opbouwen. John Appel ziet een krantenjongen.

05:12
We zien een eerste man een kraam uitpakken. John loopt op hem af. De man is om vier uur opgestaan en gaat straks om twaalf uur weer naar huis als alles staat. Intussen komt een tweede man aangereden met een marktkraam op zijn heftruc.

05:07
Er is nog niemand. De straat is helemaal leeg.

05:04
We zien het metrostation opengaan. Een man opent het grote hek voor de ingang. John: 'Ja, dat moet ook iemand doen.' Even later klinkt het geluid van een roltrap door de metro-uitgang.

04:00 - 05:00 | Onze verslaggever luistert naar een boswachter in Haarlem (11)

04:54
'Soms kunnen boktorlarven zo groot worden dat je ze kan hóren knagen. In zo'n dood stuk hout op de grond. Vooral in het voorjaar bij de juiste boom op de juiste plek. En daar komt de specht natuurlijk weer op af.'

04:49
De boswachter komt aan bij een afgelegen huisje, genaamd de Hasj-hut, waar binnen allerlei uitingen op de muur zijn getekend en geëtst. 'Aan de ene kant is het heel leuk. Aan de andere kant zijn we toch altijd wel weer heel druk met opruimen.'

04:44
De jongens zien een sneeuwklokje dat al heel langzaam tot bloei komt. Volgens de boswachter kondigt het voorjaar zich zo al aan.

04:31
De boswachter vertelt hoe sommige dieren het baren van hun kroost afstemmen op de beschikbare voedselvoorraad. Zo is er nu een uil die haar kleine heeft uitgerekend in de maand wanneer er de meeste muizen rondlopen.

04:34
De boswachter vertelt hoe hij in de boswachterij terecht is gekomen. Het geluid van een bosuil onderbreekt hen. 

04:24
'Duiven zijn eigenlijk hele onhandige vogels. Ze vliegen overal tegenaan. Maar ze blijven wel heel.'

4:23
De boswachter en onze verslaggever zien tot nu toe eenden, duiven en herten. En warempel, daar op de reling van de brug rust een meerkoet. De jongens staan even stil om naar het geluid te luisteren.

04:08
Het is pikkedonker. Gelukkig heeft de boswachter een zaklamp bij zich, zodat de boys zien waar ze lopen. 

04:03 
Onze verslaggever en de boswaschter maken zich klaar om buiten hun oor te luister te leggen! Ze pakken wat proviand in en trekken hun jas aan. 'Het voelt een beetje als picknicken.' 

03:00 - 04:00 | Onze verslaggever luistert naar nachtgeluiden bij IJmuiden (10)

03:51
De verbinding doet het weer, maar er hangt een wat vreemde man rond in de buurt. Voor de zekerheid ronden we wat eerder af, zodat onze verslaggever veilig terug kan.

03:28
De verbinding ligt er eventjes uit. We zijn zo weer terug!

03:14
Wat hoor je allemaal als je stil bent? Aan de oever van IJmuiden is dat blijkbaar wind, geronk van een sporadische auto, gering van metaal, gerommel van fabrieken en gekwaak van wat eendjes.

Onze verslaggever staat in het holst van de nacht aan de oevers van IJmuiden! Welke geluiden zal ze daar opvangen?

VOORDAT JE VERDER LEEST

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.