Liveblog

Onze 42-uur lange luistermarathon is begonnen! Met bekende en minder bekende Nederlanders gaan we naar allerlei plekken om te horen wat daar gehoord moet worden. Volg op deze pagina de hoogtepunten van de eerste acht uur.

Voor de beste leeservaring kun je het beste van beneden naar boven scrollen. Dus onderaan de pagina beginnen.

Dit liveblog is gesloten. Klik hier voor het volgende liveblog.

02:00 - 03:00 | Onze verslaggever Tjebbe gaat luisteren naar Pieter van der Wielen van 'Nooit Meer Slapen' (9)

2:50
'De beste gesprekken kunnen alleen maar ontstaan als je goed luistert. Alleen dan kan iemand je iets geven wat je van te voren niet had verwacht.'

2:47
'Ik vind dat mensen 's nachts intiemer naar de radio luisteren. Overdag is het toch meer achtergrond.

'Of soms vallen ze gewoon in slaap. Dat is toch een prachtig compliment.' Tjebbe: 'Dat jouw stem de laatste is die iemand hoort.'

2:37
Pieter en Tjebbe praten over beleefdheidsnormen en de verschillen tussen Leiden en Amsterdam. Pieter: ‘Als je in Leiden iemand uitscheldt op straat, dan blijkt het altijd weer de neef van de kapper. Uiteindelijk is het een soort karmatechnische boemerang als je iemand uitscheldt. Tjebbe: 'Je wil je gelijk halen dat je toch nooit haalt.

2:05
We zitten in de auto bij Pieter van der Wielen, op weg naar huis. 'Luister even naar het geluid dat de auto nu maakt. Ik moet straks wel even scherp zijn. De nacht is heerlijk om hard te rijden, maar ergens verderop staat een flitspaal.'

01:00 - 02:00 | Onze verslaggever luistert naar drag queen Snorella (8)

1:56
Snorella laat jeugdfoto’s zien. ‘Dit is mijn moeder. Dit is mijn vader. En samen hebben ze dit monster gecreëerd’, zegt Snorella ironisch terwijl hij naar een foto van hemzelf wijst. ‘Dit ben ik. En dit ben ik ook.

'Wie laat jij zien, en wat zit er nog meer in jou dat je niet wil laten zien? Je moet het echt helemaal zelf weten.’

1:51
'Dit is een nummer voor alle mensen die alleen zijn.' 

1:32
Terwijl hij naar Vivaldi en zijn vier seizoenen luistert, duikt dragqueen Snorella de diepte in. 'Waar zijn we hiertoe op aarde? Volgens mij moet je een beetje je eigen bedoeling creëren.' 

Dragqueen Snorella luistert samen met vriend Seger wat naar muziek. 'We zien wel wat er gebeurt.'

00:00 - 01:00 | Onze verslaggever luistert naar de nachtburgemeester van Den Bosch (7)

00:45

Onze verslaggever wil weten wat het mooiste is aan nachtburgemeester zijn. Lidwien vindt dat Den Bosch wel wat meer een speler mag zijn op het gebied van activiteiten voor jongeren. 'We hoeven geen Amsterdam en Rotterdam te zijn, maar Den Bosch is niet alleen een seniorenstad. Ook jongeren moeten zich hier thuis voelen.'

00:23
'In het verleden was dit een gebied dat vaak onderliep', vertelt Lidwien over Het Bossche Broek. In 1995 was alles ondergelopen. Mijn broer besloot toen te gaan surfen op de A2. Daar is een foto van gemaakt en daar heeft De Telegraaf of het ANP nog tienduizend gulden aan verdiend door de foto te verkopen aan buitenlandse persbureaus.'

00:05
Lidwien van Noorden is de nachtburgemeester van Den Bosch. Wat doet een Bossche nachtburgemeester in de nacht van maandag op dinsdag eigenlijk? We luisteren erop los.

Luister naar spoken word (6)

23:35
Helaas gaat door technische problemen het uur bij de nachtgym niet door. Zoals het er nu uitziet gaat het uur in Den Bosch bij de nachtburgemeester wel gewoon door. 

Voor nu kun je luisteren (en kijken) naar Tussenuur Slam, een spoken word-serie, gemaakt door de makers van 3FM Tussenuur van Human

Vanwege technische problemen gaan we nog even door bij 'De Vloer Op'

23:05
Door technische problemen kijken we nog even door bij De Vloer Op, waar wordt afgebouwd. 

22:00 - 23:00 | Onze verslaggever luistert bij 'De Vloer Op' (5)

22:28
Ademloos luistert de superfan naar de scènes van De Vloer Op. Er wordt een leuke scène gespeeld over acteren. Een soort acteren-inception. 'Zijn of niet zijn, dat is de vraag. Mag ik u wat vragen?' Het publiek geniet. 

22:02
De Vloer Op is één van de langstlopende televisieprogramma's in Nederland. Vandaag zijn de opnames begonnen voor het seizoen dat in het najaar van 2019 wordt uitgezonden. 

De opnames van De Vloer Op worden altijd druk bezocht. Voor de Luistermarathon luisteren we mee over de schouder mee van een van de grootste fans van het programma. 

21:00 - 22:00 | Onze verslaggever luistert bij Gilma, een Vrouw van Venserpolder (4)

21:48
Het is niet alleen maar goud wat er blinkt, durft Gilma - van St. Maarten - ook toe te geven. Twee grootste ergenissen van haar zijn dat mensen hun vuil niet op de goede dagen buiten zetten, waardoor het gaat slingeren. 
En als Ajax thuis speelt, want vind dan maar eens een parkeerplek. 

21:38
Gilma staat altijd klaar voor haar buurtgenoten. Ze wil altijd luisteren. Hoewel ze het moeilijk vindt om over haar eigen problemen en struggles te praten. Gelukkig heeft ze haar moeder nog, die wel eens naar haar wil luisteren. 

21:28
Gilma staat inmiddels voor een groot whiteboard, waar alle activiteiten op staan vermeld die ze doet voor de mensen in de buurt. Koken, trainen, haken, breien, knutselen. 

"Armoede is niet alleen financieel. Het is ook als je niet lekker in je vel zit, als je niet welke kant je op moet. Het is ook als je met drie kinderen er alleen voor staat. Daarom moeten we elkaar helpen. Al was het maar een heel klein beetje."

21:14
Het is donker op straat van Venserpolder. Maar het is nog wel rumourig, mensen op straat. Gilma vertelt dat ze niet de enige held in de buurt is. Overal zijn initiatieven om de saamhorigheid van de buurt te vergroten. 

21:10
Vrouwen van Venserpolder is een documentaire van Human, die begin april wordt uitgezonden. Venserpolder is één van de grootste probleemwijken van de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost, Elk blok heeft een openbaar groen ‘binnenhof', die uitgroeiden tot broedplaatsen voor ontspoorde jongeren. 
Nu besluit een groep vrouwen uit Blok 10 om hun binnentuin weer toe te eigenen en er samen een moestuin te beginnen. Gilma is één van deze vrouwen. 

Bekijk hier de trailer. 

20:00 - 21:00 | Onze verslaggever luistert bij carnavalsvereninging de Fènpruuvers (3)

20:34
De verslaggevers krijgen een rondleiding, terwijl de leden van de Fènpruuvers zeer druk zijn met het afwerken van de praalwagen voor de optocht. De wagen heeft dit jaar een nautisch thema, zoveel is duidelijk.
Je mag props één keer gebruiken, met uitizondering van handen en voeten. Die mogen wel vaker.  

20:14
Het is bijna carnaval, dus de de spanning zal bij K.V. De Fènpruuvers in Tilburg tegen de plinten klotsen.

19:00 - 20:00 | Manu van Kersbergen luistert in muziekschool Manoord (2)

19:39
 
Manu van Kersbergen, woordkunstenaar extraordinaire en curator van de spoken word-reeks van Human - Tussenuur Slam - luistert bij de muziekschool bij hem in de buurt.

'Het belangrijkste van samen muziek maken is luisteren.'

Check hier de Tussenuur Slams.

Wegens technische problemen luisteren we naar een Brainwashtalk


19:18
Luister naar Fidan Ekiz: Waarom het nieuwe moslimfeminisme wél gaat werken.

18:00-19:00 | Damiaan Denys luistert naar Gijs Scholten van Aschat (1)

18:49
Het gaat over Peter Sellers in Birdy Nam Nam

Praten over classic films. Altijd lekker. #dezenderdieluistert

18:00
Vlak voor opnames van De Vloer Op luistert psychiater Damiaan Denys naar acteur Scholten van Aschat. 

Carolien Borgers over de luistermarathon

De luistermarathon is begonnen! Luister hier wat Carolien Borgers bij Tijd voor Max over de luistermarathon te zeggen had. 

VOORDAT JE VERDER LEEST

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.