Hoe luisteren doven?

, Jules Ruijs

Van 11 tot en met 13 februari gaat Human 42 uur luisteren. Maar wat nou als je doof bent? Kun je dan ook luisteren? Een bloemlezing.

De afgelopen weken was in Heel Holland Bakt dove deelnemer Cas te zien met zijn doventolk Wieke. Bij RTL vertellen ze over hun avontuur, en wat er nog kan worden verbeterd voor dove mensen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die alleen telefonisch te bereiken zijn, of de omroepberichten op stations. Ook zijn lang niet alle programma’s bij RTL ondertiteld, waardoor Cas vaak niet die programma’s goed kan volgen.

Muziektolk

Niet alleen in de bekende witte tent vind je doventolken. Ook op een muziekfestival kan je ze tegenkomen. NOS op 3 volgde Hanneke, die tussen het publiek net iets té enthousiast met haar handen staat te wapperen. Ze probeert de muziek zo goed mogelijk over te brengen naar de groep doven die haar hebben meegenomen.

NRC volgde Mirjam Stolk, die net als Hanneke signdancet. Op de avond waar NRC bij aanwezig is staat de muziek zo hard, dat je er vanzelf doof van zou worden. Volgens NRC ook de bedoeling: dan voelen de doven beter de trillingen van de muziek. Mirjam Stolk heeft haar eigen YouTube-kanaal waarop ze liedjes vertolkt in Nederlandse gebarentaal. Meer van haar video’s vind je hier.

Klaas van Kruistum probeerde ook muziek te vertolken voor doven, voor zijn programma Klaas Kan Alles. Het lukt hem aardig, al heeft de jury wel nog een paar op- en aanmerkingen.

Ruben van der Meer deed trouwens een dappere poging om als muziektolk aan de slag te gaan. Maar of die voor alle doven even duidelijk was…

VOORDAT JE VERDER LEEST

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.

Muziek componeren

In sommige gevallen lukt het dove mensen ook behoorlijk goed om zelf mooie muziek te maken. Denk bijvoorbeeld aan Ludwig von Beethoven. Horend geboren in 1770, was Von Beethoven in 1819 volledig doof. Maar toch componeerde hij nog, ondanks zijn doofheid. Leuk weetje: in 2014 bekende een Japanse componist met de bijnaam ‘de Japanse Beethoven’ dat hij eigenlijk helemaal niet doof is, en ook nog eens anderen inschakelt om voor hem te componeren.

Muziek luisteren, voelen of componeren en doof zijn is dus eigenlijk helemaal niet zo’n gekke combinatie als je in eerste instantie misschien zou denken. Het is een kwestie van kijken hoe je iets als muziek toch kunt beleven. De Volkskrant laat aan de hand van vier portretten zien wat er nog meer wél kan in de wereld van doven. Cor neemt bijvoorbeeld gewoon deel aan het verkeer, dankzij een slim apparaatje. Bekijk ook de drie andere portretjes bij de Volkskrant.

Kennismaken met muziek

Dit verhaal van The New York Times laat zien hoe je als dove toch muziek kan ervaren. Rachel Kolb vertelt hoe ze als klein kind al geobsedeerd raakte door ritme, en door het gevoel dat gitaar spelen - ook al hoorde ze niet wat ze deed - haar gaf. En hoe heel veel voor haar als muziek voelde, terwijl het in de wereld van de horenden niet direct het label muziek zou krijgen. Toen ze op twintigjarige leeftijd een implantaat kreeg waarmee ze beter kon horen, veranderde haar idee van muziek. Kijk de VR-video van The New York Times hier.

Gebarentaal leren

Na al deze verhalen enthousiast geworden over luisteren terwijl je doof bent? Je kunt op verschillende plekken meer over gebarentaal leren, zodat je misschien ook kunt luisteren naar mensen die doof zijn.