Sinds haar video waarin ze zich uitsprak tegen slutshaming bij Gronings studentencorps Vindicat ‘viral’ ging, begeeft Milou (23) zich in de voorhoede van de moderne feministische beweging. Ook zij zal haar oor te luister leggen tijdens de Luistermarathon van Human, 11 t/m 13 februari.

Wanneer spits jij je oren?

‘Best wel vaak eigenlijk. Ik ben journalist, en die zijn vaak getraind om beter te luisteren. Maar ook privé vind ik mezelf best een goede luisteraar. Ik vind het leuk en leerzaam om naar anderen te luisteren.

‘Natuurlijk heb ik een eigen mening, heel erg zelfs, maar dat staat los van het feit dat ik graag naar anderen luister. Ik ben me er altijd ook erg bewust van als ik zelf veel aan het woord ben.’

Naar wie heb je het meest geluisterd?

‘Dan kom ik toch bij mijn familie uit, denk ik. Die ken ik simpelweg het langst. En als ik daarvan eentje moet kiezen, ga ik voor mijn oudste zus Ruby. Toen ik het filmpje online had gezet, waarin ik me uitsprak tegen slutshaming bij Vindicat, heb ik haar meteen gebeld. Ze zei dat ik zo snel mogelijk van Groningen naar Amsterdam moest komen. Daar hebben we samen gegeten terwijl het filmpje viral ging.

‘Er kwam ontzettend veel op me af ineens en de adrenaline gierde door mijn lijf. Mijn zus was juist degene die me kalmeerde en me op het hart drukte dat ze achter me stond. Er was natuurlijk meteen veel kritiek, dus dan is het prettig als iemand vertelt dat het goed is wat ik deed. Dat ik dit aan de kaak stelde.’

VOORDAT JE VERDER LEEST

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.

Wanneer had je eigenlijk moeten luisteren?

‘Ik kan me niet een specifiek moment voor de geest halen dat ik eigenlijk had moeten luisteren, afgezien van goed bedoelde adviezen die ik niet per se heb opgevolgd. Het is meer dat ik mezelf vaak afvraag of ik wel genoeg heb geluisterd.

‘Bijvoorbeeld toen de moeder van een vriendin was overleden, of wanneer een dierbare liefdesverdriet heeft en zijn of haar hart uitstort. Ik probeer er echt voor hun te zijn, maar twijfel daarna hardop of het wel genoeg is geweest.’

Wie of wat vind je moeilijk om naar te luisteren?

‘Mensen die heel erg over zichzelf praten of opscheppen. Daar kan ik echt niet naar luisteren. En naar mensen die racistische of seksistische dingen zeggen. Ondanks dat ik niet kan wachten om dingen terug te zegen, vind ik het júist belangrijk vind om naar 'andersdenkenden' te luisteren.

‘Een tijdje terug zei iemand die ik ken dat als een vrouw wordt nagefloten op straat dat ze dat als compliment moet opvatten. Dan jeuken mijn handen om dat meisje erop te wijzen dat het niks met complimenteren te maken heeft, maar juist met machtsstructuren. Ik moet zeggen dat ik er wel beter in ben geworden om niet meteen emotioneel te reageren, ik kan steeds beter rustig beargumenteren.’

In hoeverre moeten we in Nederland meer luisteren?

‘Veel meer, ik kan niet anders zeggen. Ik was laatst bij een lezing over mannen en feminisme, waar de boodschap was dat mannen zich meer zouden moeten uitspreken voor feminisme. Opeens begon een witte hetero man vragen te stellen door alles te betrekken op zijn eigen gevoel.

‘Op dat moment dacht ik: Het gaat voor één keer niet over jou. Misschien is het gewoon beter om even je mond te houden en te luisteren naar mensen en groepen die je normaal gesproken minder hoort.

‘Mensen betrekken veel zaken op zichzelf, of het nu over feminisme gaat of over zoiets als zwarte piet. Wanneer heel veel mensen daar aanstoot aan nemen, dan moet je juist niet gaan overschreeuwen met je eigen gevoel, maar is het beter om te luisteren naar die mensen. Het gaat niet altijd over jou.’