Gelijkheid in het onderwijs is niet vanzelfsprekend, dat liet de gelauwerde documentaireserie ‘Klassen’ (2020) en ook het impactprogramma zien. Met maatschappelijke partners en professionals uit het onderwijs organiseerden we bijeenkomsten in alle provincies, een jongerenraad ging van start en de Klassen Kennisbank werd gelanceerd. Nog steeds zijn in heel Nederland schoolteams aan de slag om meer kansengelijke scholen te ontwikkelen
HUMAN-programma’s en documentaires zwengelen dikwijls het debat aan. Vaak organiseren we samen met onze maatschappelijke partners een impactprogramma om nog meer het verschil te kunnen maken. Hieronder een greep hieruit.
privégesprekken
Het overgrote aantal van alle (ex-)kankerpatiënten geeft aan dat hun seksualiteit en intimiteit slechter zijn geworden. Ze hebben vaak geen lust of geen zin in seks meer, een veranderde seksuele relatie, een ander zelfbeeld. In ‘Privégesprekken’ vertellen drie koppels in intieme gesprekken over de gevolgen van kanker op hun liefdesrelatie. Na de serie organiseerde HUMAN met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties en Zeppers Film in 2022 een impactprogramma voor zorgprofessionals, om hen te inspireren met patiënten in gesprek te gaan over dit nog altijd zo grote taboe.
duidelijke taal
Documentaireserie van Martijn Heijne
Tweeënhalf miljoen mensen in ons land hebben moeite met lezen en schrijven. Wat heeft dat voor impact op je leven? Hoe neem je de tram, hoe regel je zorg als je ziek bent, hoe ga je naar school, hoe behoud je een baan? Na de serie ‘Duidelijke taal’ organiseerde HUMAN met partners De Haaien, Gemeente Rotterdam en Stichting Lezen en Schrijven een impactbijeenkomst in Rotterdam, voor meer bewustzijn bij bestuurders en MKB Nederland over het effect van laaggeletterdheid. Ook werden vervolgafspraken gemaakt over de aanpak ervan in Rotterdam en de rest van Nederland.
de wasstraat
Documentaireserie van Martijn Heijne
Bij een wasstraat in Deventer werken vijf mannen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze voelen zich veilig, gehoord en gezien door hun baas maar ze moeten ook presteren. ‘De wasstraat’ portretteert op intieme wijze hun strijd om ‘erbij te horen’. Na de serie ging HUMAN SAMEN met Kale Jakhals Producties, Rabo Foundation, Stichting DOEN en De Normaalste Zaak, online het gesprek aan met werkgevers, werknemers en overheden: wat kunnen ze doen voor deze mensen?
schuldig
Documentaireserie van Sara Sylbing en Ester Gould
‘Schuldig’ trok in 2016 wekelijks een miljoenenpubliek en werd met lof en prijzen overladen. Die aandacht bleek vruchtbaar – de impact werkte door tot in de Tweede Kamer, waar kritische vragen werden gesteld over de hardvochtige aanpak bij schulden. Sinds de serie lijkt in Nederland de moraal rond schulden te veranderd. Van een moreel vraagstuk werd het meer een praktisch vraagstuk. Vooral in steden zoeken sindsdien wethouders vaker naar praktische oplossingen voor mensen die diep in de schulden zitten. ‘Schuldig’ heeft hierbij een grote rol gespeeld.
roosen & borst
Documentaireserie van Adelheid Roosen en Hugo Borst
Sinds hun moeders stierven aan dementie, strijden Roosen en Borst onvermoeibaar voor een menswaardige omgang met deze ziekte. In de series ‘In De Leeuwenhoek’ (2018), ‘Thuis op zuid’ (2020) en ‘Roosen & Borst’ (2022) worden ze steeds weer geconfronteerd met pijnlijkheden en dilemma’s rondom het levenseinde bij mensen met dementie. Na elke serie organiseerde HUMAN samen met Alzheimer Nederland een impactprogramma waarin mensen met dementie of hun naasten met ervaringsdeskundigen en specialisten in gesprek konden gaan.
tegenwind
Documentaire van Kees Vlaanderen
De komst van een mega windturbinepark in Groningen en Drenthe veroorzaakt een strijd die ludiek begint, maar grimmig eindigt. De documentaire laat zien wat er gebeurt als burgers hun vertrouwen verliezen in de overheid. Op verschillende plekken in het land gingen we hierover in gesprek. Delen van de documentaire verwerkten we in lesmateriaal over burgerschap en klimaat voor primair en voortgezet onderwijs, mbo en hbo.