De Boekenweek van 2022 is in volle gang, en staat in het teken van eerste liefdes. Om je blik te verruimen en verder te kijken dan bekende heterorelaties, zochten wij zeven boeken uit over queerrelaties, die we je hieronder voorschotelen in willekeurige volgorde.

#1. Sprookjesland is van iedereen

Zeventien Hongaarse schrijvers

Sprookjesland is van iedereen is een sprookjesboek met een bijzondere achtergrond. De lesbische groep Labrisz Lesbian Association gaf het boek in 2021 uit in Hongarije, de sprookjes werden daarop verboden door de Hongaarse regering. De overheid is het niet eens met de inhoud.

Een woordvoerder van de regering van Victor Orbán zegt daarover: "Het boek wordt verkocht als een sprookjesboek. Dat staat op de cover en de illustraties zijn ook zodanig. Maar het boek verbergt het feit dat het gedrag dat hoort bij de traditionele genderrollen, wordt verworpen." In juni 2021, kort na eerste uitgave neemt de Hongaarse regering een wetsvoorstel waarin LHBTI-voorlichting aan jongeren en kinderen in Hongarije wordt verboden.

Sprookjesland is van iedereen zit bomvol met diversiteit op het gebied van gender, religie, afkomst, seksuele voorkeur, sociale klasse en huidskleur. "Elk kind in Nederland zou dit boek cadeau moeten krijgen, zodat het kan lezen dat iedereen recht heeft op waardering, bewondering en liefde," zegt de Nederlandse uitgever Simon Jacobus. "Of je nu hetero, homo, lesbisch, transgender, Roma, Joods, minder valide, wit of zwart bent."

#2. Lieg met mij

Philippe Besson

Lieg met mij vertelt het verhaal van Philippe. Zijn eerste liefde, Thomas, is zijn schoolgenoot en de twee ontmoeten elkaar in het geheim. Van de ene op de andere dag praat Thomas niet meer met Philippe, zonder dat Philippe weet waarom. Jaren later ontmoet hij iemand die sprekend op zijn eerste liefde lijkt en komt hij erachter waarom de relatie tussen hem en Thomas zo plotseling is geëindigd. Het vehaal laat met maar 160 bladzijdes een enorme indruk op je achter.

#3. Gloei

Edward van de Vendel en Floor de Goede

Gloei is een non-fictie boek vol interviews met jongeren over hun leven.  Onderwerpen zoals liefde, seksualiteit, gender, woede en ambitie komen aan de orde. Het boek wordt omschreven als een jongerenboek, maar is zeker ook toegankelijk voor volwassenen. Zeker als je niet veel weet over de LHBTI-community.

De jongeren in het boek vertellen over hun eerste liefdes, worstelingen met hun identiteit en omgeving, en over uit de kast komen. Striptekenaar Floor de Goede maakte een portret in een kunststijl die hij vond passen bij de persoonlijkheid van de geïnterviewde. Dit maakt het boek nog unieker dan het al is.

#4. Giovanni's Kamer

James Baldwin

Dit boek uit 1956 is volgens auteur Pim Lammers een van de belangrijkste gayklassiekers in de wereldliteratuur, zegt hij op queerboeken.nl. De controversiële roman van James Baldwin werd vanwege het onderwerp bijna niet uitgegeven.

Het verhaal gaat over David, die geldproblemen heeft en geld leent van Jacques. Jacques is geïnteresseerd in David. Op een avond gaan Jacques en David naar een bar, waar David geïntrigeerd raakt door Giovanni. David worstelt met zijn nieuwe gevoelens. Maar wat moet hij met zijn gevoelens doen?

#5. De Geschiedenis van mijn Seksualiteit

Tobi Lakmaker

De Geschiedenis van mijn Seksualiteit is een autobiografie van Tobi Lakmaker, voorheen Sofie. Die laatste naam is nu zijn deadname. Het boek verscheen in februari 2021, voordat hij uit de kast kwam als transgender man en zijn naam veranderde. In het boek vertelt Tobi over zijn contacten met jongens en over fantasieën over meisjes, over cafébezoeken, zijn studie filosofie en een rondreis door Europa.

Tobi hanteert een hele directe, humorvolle en toegankelijke schrijfstijl. “Ik realiseer me nu dat ik een riant deel van mijn geschiedenis ben vergeten te vertellen. Dat is het probleem met seks: als je er eenmaal over begint, houd je er vaak nooit meer over op. Ten onrechte, denk ik. In feite is seksualiteit net zoiets als een waterleiding: heel vervelend als je er gedoe mee hebt, en je kunt ook eigenlijk niet zonder. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het hele leven om waterleidingen draait. Snap je?”

#6. Blauw is een Warme Kleur

Julie Maroh

Deze graphic novel gaat over Emma die naar het ouderlijk huis gaat van haar overleden vriendin Clementine. Daar leest ze Clementines dagboeken en ontdekt ze dat die verliefd was op Emma. Waarom hield zij dit geheim voor haar? Had Clementine wel gewild dat Emma haar boeken las?

Het boek is in 2013 verfilmd onder de titel La Vie d'Adèle, en die film werd overladen met prijzen. Kijk hieronder de trailer.

 

#7. Zwemmen in het donker

Tomasz Jedrowski

Zwemmen in het donker speelt zich af in 1980 in Polen en gaat over twee jongens die verliefd worden op schoolkamp. Samen brengen de twee een dromerige zomer door vol zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden. Tegelijkertijd is het communistische Polen van 1980 grimmig. Homoseksualiteit is een enorm taboe, waar gevangenisstraf op staat.

Een hoopvol verhaal in tijden van treurnis. Geef je je principes op voor de liefde?

Check onze lijstjes op Goodreads

Volg ons nu ook op Goodreads! Hier vind je alle boeken uit dit artikel: Boekenweeklijstje

Dit is ook interessant