Op documentairefestival Beholders zie je meer dan zestig films die je blik verruimen, verschillende perspectieven belichten en aanzetten tot gesprek. Toevallig zijn dat uitgangspunten waar wij als HUMAN ons wel in herkennen. Niet gek dan ook dat wij als mediapartner veel van onze films op het festival terug kunnen zien. Hieronder zetten we onze films op Beholders op een rijtje, en bieden we je een gezonde dosis blikverruiming rondom de thema's.

Over Beholders; Documentary Dialogues

Ervaringen delen, verschillende perspectieven belichten en met elkaar in gesprek gaan. Dat is waar Beholders voor staat. Beholders brengt mensen samen. Het festival richt zich op het starten van gesprekken en op het festival zijn tal van documentairemakers, gastsprekers en lokale gasten voor interviews en Q&A’s.

HUMAN is mediapartner van het vijfdaagse festival op diverse locaties in Meierijstad, Noord-Brabant. Vrienden van HUMAN kunnen dan ook met 25 procent korting naar het festival. Het festival vindt plaats van 13 tot en met 17 oktober 2021. Meer informatie vind je op onze speciale Beholders-pagina.

2Doc: Tegenwind (voorvertoning)

17 oktober, 16:30 uur, in Veghel

Het Verdriet van de Veenkoloniën.
Hoe pakt de energietransitie uit in een lokale gemeenschap? De komst van een mega-windturbinepark in Groningen en Drenthe speelt mensen uit elkaar, waar ze eerder in harmonie samenleefden. Tegenwind volgt een strijd die ludiek begint, maar grimmig en hard eindigt in ondergronds verzet, met maanden voorarrest tot gevolg. Hoe burgers hun vertrouwen verliezen in een overheid en naar 'de buitenkanten van het denken' worden gedreven als ze zich niet gehoord en gezien voelen.

De film van bekroond regisseur Kees Vlaanderen geniet op Beholders een voorvertoning, en is pas op 31 oktober te zien op NPO 2 en NPO Start. Na de voorvertoning modereert journalist en documentairemaker Willem de Haan een nagesprek met regisseur Kees Vlaanderen.

Wolkenzusje + Waarom bleef je niet voor mij?

17 oktober, 10:00, 12:00 en 14:00 uur, verschillende locaties

De impact van verlies op jonge leeftijd.
In twee films laten we de harde kanten van het leven zien. Wat als je op jonge leeftijd iemand verliest? Hoe rouw je en hoe praat je erover? Heeft iemand een handleiding? In Wolkenzusje zien we Kess. Ze was bijna vijf toen haar oudere zus Bo overleed. Sindsdien leeft ze in een huis vol herinneringen. Maar moet ze over de dood van haar zus vertellen aan haar nieuwe klasgenoten op de middelbare school? 

Regisseur Sara Kolster ziet hoe Kess sowieso liever niet over dingen praat die met Bo te maken hebben, tenzij het met een hele goede vriend of vriendin is. ze wil geen medelijden, ze wil onafhankelijk van haar zus gezien worden en haar eigen verhaal creëren. 

Hoe ga je verder na het verlies van een ouder?
Na de korte documentaire Wolkenzusje zie je meteen de uitgebreid geprezen en bekroonde afstudeerfilm Waarom bleef je niet voor mij? van regisseur Milou Gevers. Zij verloor tien jaar voor het maken van deze film haar moeder aan zelfmoord, en Gevers dacht vaak, net als andere kinderen, dat ze de enige was. In haar documentaire maken we kennis met Rebekka, Stef, Hessel en Annabel, die nog maar op de basisschool zitten als hun ouder zelfmoord pleegt. Hoe moeten ze daarmee om gaan? En wat kunnen buitenstaanders voor hen betekenen?

Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

#2Doc: Voor jou wil ik zijn

14 oktober, 20:00 uur, Zijtaart

Een ode aan de mantelzorger
Al van jongs af aan voelt Janine (50) een bijzondere band met haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan (51). Haar ouders hebben altijd voor hem gezorgd, maar nu zij ouder en hulpbehoevend zijn, neemt Janine de zorg van hen over. Hoe pakt zij deze nieuwe verantwoordelijkheid op? Corona zorgt voor een onverwachte verrassing.

Na de film is regisseur Marinka de Jongh te gast voor een nagesprek. De Jongh is een onafhankelijke documentairemaker. Haar ouders runden een kleinschalige woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking. Daardoor kwam ze al snel in aanraking met mensen met een beperking. En met hun ouders. Naarmate de bewoners ouder werden, merkte ze dat hun broers en zussen steeds vaker die taak overnamen. Hoe ga je als broer of zus met die soms ongevraagde verantwoordelijkheid om?

Overzicht gaat verder na deze banner

#Lockdocs

17 oktober, 10:00, 12:00 en 14:00 uur, verschillende locaties

Hoe ervaren kinderen de lockdown?
Maart 2020: scholen gingen dicht, sportclubs sloten hun deuren en kinderen mochten wekenlang thuis geen vriendjes ontvangen. In ZappDoc: #Lockdocs doet een groep Nederlandse kinderen wonend in Italië, Spanje en Nederland verslag van de lockdownperiode dat voorjaar. Elk kind maakte in deze periode iets anders mee. Eén ding hebben ze gemeen: ze zitten allemaal thuis. De kinderen filmen zelf hun leven. Zware en lichte onderwerpen worden afgewisseld en we zien hoe iedereen toeleeft naar het moment dat de lockdown weer voorbij zal zijn.

Wat zou jij doen?

17 oktober, 10:00, 12:00 en 14:00 uur, verschillende locaties

Kinderen helpen leeftijdsgenoten bij hun dilemma's.
Kinderen lopen tegen allerlei rare, moeilijke, praktische of grappige dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Ze hebben nog niet heel veel levenservaring, dus is het fijn als andere kinderen met ze meedenken en helpen bij het vinden van de beste oplossing. In Wat zou jij doen? denkt een panel van twaalf kinderen uit heel Nederland mee over de dilemma’s van leeftijdsgenoten. Wat zouden zij zelf doen in een vergelijkbare situatie?

Samen kijken we naar het verhaal van Fadima (11) uit Guinee. Ze twijfelt of ze de achternaam van haar vader uit Guinee, of die van haar moeder moet aannemen, om discriminatie tegen te gaan. Vervolgens kijken we naar het verhaal van Roos (10), geboren in een jongenslichaam, maar nu meisje. Moet ze dat haar nieuwe klasgenoten in de burgklas vertellen?

Acteur Nils Verkooijen, bekend van De Vloer op Jr. modereert drie keer een nagesprek. 

Masterclass Medialogica

Hoe beïnvloedt het nieuws jou?
De informatie vliegt ons om de oren in een wereld van filterbubbels en desinformatie. Media hebben veel invloed op de manier waarop we naar elkaar en de wereld kijken. Maar in hoeverre zijn zij een betrouwbare gids? In de interactieve Masterclass Medialogica, een samenwerking met Beeld en Geluid, ontrafelen driehonderdvijftig havo/vwo-leerlingen de mechanismen die schuilgaan achter een grote mediagebeurtenis. Daarnaast gaan we met leerlingen in gesprek over privacy en de ethische grenzen van media, publiek en instanties. 

Reserveren voor deze masterclass is helaas niet meer mogelijk, maar je kunt wel zelf een Masterclass boeken.

Dit vind je ook interessant