Deze week bereikte ons het treurige nieuws dat schrijver Hafid Bouazza op 51-jarige leeftijd is overleden. In 2014 werd de Marokkkaans-Nederlandse schrijver door de Vrije Gedachte uitgeroepen tot vrijdenker van het jaar. In ons programma OBA Live destijds sprak Theodor Holman met hem hierover.

Een vrijdenker in de meest pure zin van het woord, zo zou je Hafid Bouazza best kunnen noemen, die op zevenjarige leeftijd met vanuit Oujda in Marokko naar het Zuid-Hollandse Arkel kwam. Niet alleen verliet hij het geloof van zijn ouders, ook uitte hij stevige kritiek op de Islam. 

In zijn werk speelt de drang naar vrijheid en autonoom denken een belangrijke rol. In 2003 ontving hij voor zijn boek Paravion (2003) de Gouden Uil.

OBA Live in 2014, met van links naar rechts Theodor Holman, Hafid Bouazza en Max Pam.

Vrijdenker van het jaar

Als ex-moslim is Bouzza altijd zeer uitgesproken geweest in het debat over de multi-culturele samenleving. Hij schreef daarover talloze columns en opiniestukken, waaronder in NRC. 

Vooral ook om deze stellingnames riep de atheistisch-humanistische beweging De Vrije Gedachte Hafid Bouazza in 2014 uit tot Vrijdenker van het Jaar. In ons programma OBA Live destijds ontving Theodor Holman hem om hierover in gesprek te gaan. 

Luister het gesprek nog eens terug, het begint vanaf ca. 05:45. 

Dit is ook interessant