Afgelopen maart had de vierde editie van het We Doen Het Samen-festival moeten plaatsvinden, waar Human partner van is. Maar toen kwam corona. Van 5 tot 10 september vindt het festival alsnog plaats, weliswaar digitaal, maar wel met talloze workshops. Wij stelden een route door het festival samen, om je te helpen met kiezen!

Het We Doen Het Samen-Festival is er speciaal voor doeners en vrijwilligers. Mensen die de handen uit de mouwen steken, en verantwoordelijkheid nemen voor hun omgeving, en daar niet voor betaald krijgen. Dit actieve burgerschap staat bij Human hoog in het vaandel. Niet gek dus, dat wij je graag meenemen naar deze vierde editie van het festival, en we geven je graag vast wat passende kijk- en leestips.

Op het festival zijn talloze workshops om je te helpen bij jouw burgerinitiatief. Zo kunnen we elkaar inspireren en aanmoedigen om samen te werken aan een betere samenleving. Op 5 september trapt het festival af met een plenair programma, dat via een livestream is te volgen op wedoenhetsamen.nu. En om iedereen de kans te geven zoveel mogelijk inspiratie op te doen vanuit je luie stoel, kun je ook workshops volgen op 8, 9 en 10 september.

Alle informatie en het volledige programma vind je op de site van het festival. Hieronder vind je onze tips!

#durftevragen

Zaterdag 5 sept., 9:45 - 10:30

Al meer dan tien jaar is durftevragen dé formule om van iedere willekeurige groep een goudmijn te maken. Een bron van hulp, tips en ideeën. Als je de juiste vraag stelt, blijk jij deze bron zomaar aan te kunnen boren. Kom jouw vraag stellen en geef jouw project een boost. Mieke Miltenburg helpt je op weg.

Vorig jaar was Miltenburg, mentor bij de School voor Wereldverbeteraars, ook al van de partij. We spraken met haar over hoe dat gaat, de wereld verbeteren. 

Dorpsondersteuning

Zaterdag 5 sept., 9:45 - 10:30

Bewoners in dorpen, kernen of buurten nemen steeds meer het initiatief om hun gemeenschap vitaal te houden. Ze bundelen hun krachten in verschillende vormen van zorgzame gemeenschappen, zoals lokale coöperaties, stichtingen en burenzorgpunten. Alles onder het motto: omzien naar elkaar en werken aan samenredzaamheid. Een workshop over dorpsondersteuners.

In Witteveen, een klein dorpje in Drenthe, hebben ze een hechte dorpskern, en Supervrijwilligers. Dit alles om het dorp leefbaar te houden. Het dorp ontving er een Europese prijs voor dorpsvernieuwing voor. Lees het inspirerende verhaal van dit dorp.

Samen organiseren

Zaterdag 5 sept., 10:45 - 11:30

Stel dat je samen met je buurt aan de slag wil, en netjes wilt vastleggen wat iedereen inbrengt, zonder dat je in een ellendige hiërarchie verzeild raakt. In deze workshop leer je hoe je dat kunt doen.

In Venserpolder, een wijk in Amsterdam-Zuidoost, hebben de bewoners samen de binnentuin van blok 10 omgetoverd. Nadat de tuin jarenlang gesloten was wegens criminele activiteiten, is het plan ontstaan er moestuintjes aan te leggen. Het zorgt voor grote saamhorigheid onder de bewoners van de flat. Kijk de docu: De Vrouwen Van Venserpolder.

Verbinding en vrijheid

Zaterdag 5 sept., 12:15 - 12:45

Schrijver, muzikant en columnist Massih Hutak vluchtte uit Afghanistan en gaf les in maatschappijleer. In 2017 riep Het Parool hem uit tot één van de zeventien talenten die het Nederland van de toekomst zullen vormgeven. In diezelfde periode riep hij jongeren op te gaan stemmen, "want niets doen betekent opgeven." Op het Festival vertelt hij zijn inspirerende verhaal

Floortje Smit sprak eerder met Hutak in onze Brainwash Podcast. Aan de hand van muziek vertelde Hutak over gentrificatie van zijn wijk, Amsterdam-Noord. Luister de podcast.

Kern met Pit

Zaterdag 5 sept., 16:00 - 17:00

Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, presenteerden in januari 2020 ruim honderd Kern met Pit-buurtprojecten hun resultaten. Tijdens deze feestelijke bijeenkomsten in het hele land werd in elke provincie één project gekozen tot trofeewinnaar. Alle aanwezige deelnemers ontvingen het predicaat ‘Kern met Pit’ en duizend euro voor het project. Na juryselectie en een stemronde zijn nu nog twaalf projecten over, die strijden voor de hoofdprijs: de Gouden Pit. De uitreiking van deze prijs is tijdens het festival, zaterdag om 16:00 uur. Meer over de twaalf genomineerden vind je hier.

De winnaar van de Gouden Pit werd in 2019 gewonnen door het Brabantse dorp Helvoirt. Daar lukte het een sportieve route door het dorp aan te leggen, om jong en oud in beweging te krijgen. Volgens initiatiefnemer Edward de Vries kom je heel ver met één simpele vraag: “Kun je me even helpen?” Ontdek hoe het in Helvoirt lukte de Gouden Pit te winnen.

Samen tegen eenzaamheid

Dinsdag 8 sept., 19:30 - 21:00

Heb jij ook de ambitie om eenzaamheid te verminderen in jouw buurt? We weten dat sterke sociale netwerken bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid. Maar hoe bouw je aan deze netwerken in de wijk? Hoe maak je contact met mensen in je wijk die je nog niet kent? In deze workshop verken je hoe dit gaat.

Het doet ons denken aan Ada en Wilma, die in Rotterdam eenzaamheid te lijf gaan. Deur voor deur. We volgen ze in onze 2Doc: Goede Buren. Ook in onze serie We Zien Ons wordt gevochten tegen eenzaamheid. Zo is daar Daisy, de eigenaar van één van de twee laatste cafés in de wijk waar We Zien Ons is opgenomen. Zij ziet alle inwoners voorbij trekken.

Financier je initiatief

Woensdag 9 sept., 19:30 - 21:00

Hoe krijg je mensen enthousiast om met geld, tijd of materiaal jullie initiatief mogelijk te maken? Deze vraag staat centraal tijdens de workshop crowdfunding en campagne voeren. Je leert je verhaal te versterken en acties te bedenken om je initiatief van de grond te krijgen, aan de hand van duizend voorbeelden. 

Human volgde een paar nuchtere Friezen uit Holwerd, die het idee hadden bedacht om de dijk boven het krimpdorp door te prikken. Zo zou het dorp een toeristische trekpleister worden. Niet alleen moesten de initiatiefnemers alle belangengroepen in de omgeving meekrijgen, ook moesten er miljoenen euro's op tafel komen. Kijk naar hun strijd.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Donderdag 10 sept., 19:30 - 21:00

Zonder dat je het doorhebt, dragen veel bewonersinitiatieven al bij aan het realiseren van Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Maar het wél doorhebben is handig! Dit helpt je om beter te kunnen uitleggen wat je impact is, op een manier die iedereen begrijpt. Deze workshop helpt je daarbij, door je aan een groot netwerk van mensen en organisaties te koppelen die werken aan een betere en duurzamere wereld in 2030. 

Human houdt de klimaatcrisis, en dan vooral wat Nederlanders doen om erger te voorkomen, nauwlettend in de gaten. Ondernemers Tom van de Beek en Mark Kulsdom strijden voor een betere planeet. Zij zien de coronacrisis als hét moment voor een duurzame transitie. We spraken het tweetal in mei. In ons speciale Klimaatdossier kun je verder grasduinen in groene verhalen.

We Doen Het Samen

Heb je meer inspiratie nodig, of wil je weten wat het We Doen Het Samen-festival nog meer te bieden heeft? Neem een kijkje op hun site. Daar volg je op 5 september de hele dag de livestream van het festival. 

Meer over dit onderwerp