De Medialogica-aflevering 'Heel Holland Zoekt' is genomineerd voor De Tegel.

De Human-uitzending 'Heel Holland Zoekt', gemaakt door Erwin Otten en Maud van de Reijt, is genomineerd voor een Tegel. De aflevering van het programma Medialogica, waarin onderzocht wordt hoe de werkelijkheid verdrongen kan worden door beelden en hoe publieke opinie wordt gevormd, maakt kans op een Tegel in de categorie 'Achtergrond'.

In 'Heel Holland Zoekt' wordt uitgezocht wat met de privacy van slachtoffers en nabestaanden gebeurt als Nederland in de ban raakt van een vermissing. In 2013 raken de broertjes Ruben en Julian uit Zeist vermist. Een unieke zaak, stellen alle betrokkenen.

Tekst loopt door onder banner.

Voordat je verder leest

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.

Niet eerder kreeg een vermissing zoveel media-aandacht, zette social media de reguliere journalistiek zo onder druk en gingen burgers massaal meezoeken naar de vermisten. De gevolgen van deze druk vanuit de publieke opinie voor de opstelling van journalisten, de betrokken autoriteiten en de familie van de broertjes waren groot.

Destijds kreeg de aflevering al veel lof. NRC noemde de uitzending 'verplichte kost voor journalisten'. Trouw wenste een verdriedubbeling van de kijkcijfers en een discussie bij alle mediaopleidingen en redacties.

De Tegel, een juryprijs, is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistiek

De Tegels worden uitgereikt op zaterdag 23 april in het Nationaal Theater in Den Haag. 

Kijk hier de aflevering terug.

Meer